Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Πολωνία ίσως είναι ο μεγάλος χαμένος του Brexit - Πάνω από 900.000 πολίτες της ζουν στη Βρετανία

Η Πολωνία ίσως είναι ο μεγάλος χαμένος του Brexit - Πάνω από 900.000 πολίτες της ζουν στη Βρετανία
Περίπου ένα εκατομμύριο Πολωνοί ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ως έναν από τους μεγάλους χαμένους, ίσως ο μεγαλύτερος, του Brexit χαρακτηρίζει την Πολωνία το Bloomberg, δεδομένων των εκατοντάδων χιλιάδων Πολωνών που ζουν στο Ηνωμένου Βασίλειο και θα βρεθούν μετέωροι μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων Λονδίνου και Βρυξελών.
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η Πολωνία είναι ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εργατικού δυναμικού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η πιο ωφελημένη χώρα από πλευράς βοήθειας εκ του μπλοκ.
Αυτή τη στιγμή, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, περίπου ένα εκατομμύριο Πολωνοί ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, πληθυσμός μη Βρετανών που είναι ο μεγαλύτερος στο νησί.
Οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της Βαρσοβίας έχουν αποδεχτεί κι επισήμως πως το Brexit αποτιμάται ως ιδιαίτερα κρίσιμο για την εγχώρια οικονομία και τους πολίτες της χώρας που ζουν στη Βρετανία.
Σε ό,τι αφορά την βοήθεια της Ε.Ε. προς την Πολωνία (με ΑΕΠ στα 477 δισ. δολάρια το 2016, ανάπτυξη 2,8%), το Bloomberg επισημαίνει πως από το 2014, οπότε και η χώρα εισήλθε στο μπλοκ, πάνω από 250 δισ. ευρώ έχουν δοθεί, ποσό υψηλότερο και από αυτό που δαπανήθηκε για το σχέδιο Μάρσαλ στη δυτική Ευρώπη, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης