Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Τον Μάιο θα καταγραφεί πρόοδος για την Ελλάδα - Παραμένει το ρίσκο πρόωρων εκλογών

tags :
Citigroup: Τον Μάιο θα καταγραφεί πρόοδος για την Ελλάδα  - Παραμένει το ρίσκο πρόωρων εκλογών
Η πιθανότερη έκβαση μιας εκλογικής αναμέτρησης θα είναι μια νίκη της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο χωρίς αυτοδυναμία
Περαιτέρω μείωση των πιθανοτήτων για συμφωνία στο Eurogroup της 7ης Απριλίου 2017 καταγράφουν οι αναλυτές της Citigroup στο ημερήσιο σχόλιο (3/04) για την Ελλάδα και την πορεία της β΄αξιολόγησης.
Στον απόηχο των εξελίξεων της περασμένης εβδομάδας, η Citigroup εκτιμά ότι λόγω του αδιεξόδου που παραμένει, οι πιθανότητες για συμφωνία στο Eurogroup μειώθηκαν περαιτέρω.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, πρόοδος αναμένεται να σημειωθεί τον Μάιο, καθώς θα πλησιάζουμε στις λήξεις ομολόγων τα οποία πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα τον Ιούλιο.
Την ίδια ώρα, παραμένει ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών, αν και αυτό δεν αποτελεί το βασικό σενάριο της Citigroup.
Η πιθανότερη έκβαση μιας εκλογικής αναμέτρησης θα είναι μια νίκη της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο χωρίς αυτοδυναμία.
Η Citi ωστόσο προειδοποιεί ότι μια νέα εκλογική αναμέτρηση θα αυξήσει βραχυπρόθεσμα την αβεβαιότητα και θα οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστέρηση της εφαρμογής του προγράμματος.
H Citigroup, επικαλούμενη τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρεται στην επιστολή που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στους δανειστές, προτείνοντας έναν διαφορετικό τρόπο για τη μείωση ύψους 1% στις συνταξιοδοτικές δαπάνες από ό, τι είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, προτείνοντας οι περικοπές των συντάξεων να γίνουν σταδιακά σε διάστημα δύο ετών.
Η επιστολή ανέτρεψε ουσιαστικά την πρόοδο που είχε γίνει κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις πληροφορίες.
Ευρωπαίος αξιωματούχος φέρεται να προειδοποίησε ότι όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση, τόσες περισσότερες απαιτήσεις ενδέχεται να έχει το ΔΝΤ.
Την Παρασκευή οι αναλυτές της Citigroup τόνιζαν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για την ελληνική αξιολόγηση πριν από το Eurogroup της 22ας Μαΐου 2017, καθώς πολλά θα κριθούν στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 22-23 Απριλίου.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem, έχει γίνει πρόοδος στις ελληνικές διαπραγματεύσεις, ωστόσο οι δύο πλευρές απέχουν σημαντικά από την επίτευξη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο.
Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει υποχρέωση για την πληρωμή 7 δισ. ευρώ το καλοκαίρι και θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί η αξιολόγηση.
Βασικό ζήτημα για την Ελλάδα αποτελεί το συνταξιοδοτικό.
Αυτό άλλωστε επισήμανε και ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος τόνισε ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα παραμένει «δαπανηρό, στρεβλό και άδικο».
Υποστήριξε το κράτος δεν θα πρέπει να επιμείνει στη διατήρηση του μονοπωλίου των συνταξιοδοτικών παροχών και θα πρέπει επίσης να θεωρείται προσωπική αποταμίευση για να εξασφαλίζει κατά τη συνταξιοδότηση οικονομική ασφάλεια.
Σύμφωνα με τη Citigroup, το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι και πάλι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, μετά από πολλές μεταρρυθμίσεις (περικοπές σε παροχές και αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης) που εφαρμόστηκαν τα τελευταία επτά χρόνια.
Η οικονομία έχει συρρικνωθεί (και δεν έχει ανακάμψει ακόμη) και οι πιστωτές απαιτούν οι δαπάνες για συντάξεις να προσαρμοστούν αναλόγως.
Όμως με δεδομένα τα επίπεδα γήρανσης του πληθυσμού, αυτό είναι όλο και πιο δύσκολο να γίνει, ειδικά από μια κυβέρνηση της Αριστεράς, καταλήγει η Citigroup.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης