Τελευταία Νέα
Διεθνή

Goldman Sachs: Οι ημερομηνίες - «κλειδιά» για το Brexit το επόμενο 12μηνο – Τα επίμαχα ζητήματα

Goldman Sachs: Οι ημερομηνίες - «κλειδιά» για το Brexit το επόμενο 12μηνο – Τα επίμαχα ζητήματα
Η αμερικανική τράπεζα ξεχωρίζει τρεις παράγοντες που θα καθορίσουν αν οι συνομιλίες θα είναι εποικοδομητικές 
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May ενεργοποίησε χθες, 29 Μαρτίου 2017, το άρθρο 50 (της Συνθήκης της Λισσαβόνας), εκκινώντας έτσι κι επίσημα τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μετά και το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 υπήρξε ένα μπαράζ εξελίξεων γύρω από το Brexit, ωστόσο φαίνεται ότι τα πλέον σημαντικά μόλις αρχίζουν.
Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα της Goldman Sachs, μέσα στο επόμενο 12μηνο θα ακολουθήσουν ουκ ολίγα γεγονότα, τα οποία και θα καθορίσουν κατά πολύ την τροπή των διαπραγματεύσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.
Αν και μέχρι στιγμής φαίνεται πως η Ε.Ε. θα έχει το πάνω χέρι, επιδιώκοντας όπως όλα δείχνουν ένα «σκληρό Brexit», η αλλαγή προεδρίας στο μπλοκ (από τη Μάλτα στην Εσθονία), η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, αλλά, κυρίως, οι απανωτές εκλογικές διαδικασίες σε ευρωπαϊκές χώρες, ίσως αλλάξουν τους συσχετισμούς…
Η ίδια η αμερικανική τράπεζα ξεχωρίζει τρεις παράγοντες που θα καθορίσουν αν οι συνομιλίες θα είναι εποικοδομητικές ή αν προτιμηθεί η σκληρή στάση.
Πρώτον, το αν οι σημαντικές συζητήσεις για μια ευρύτερη τελική συμφωνία (συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών συμφωνιών μετά το Brexit) εκκινήσουν πριν επιτευχθεί συμφωνία με βάση μόνο τους υπάρχοντες μηχανισμούς για το Brexit.
Δεύτερον, το αν η Ε.Ε. των 27 δείξει ευελιξία σχετικά με το πότε θα καταβληθούν οι πληρωμές («λογαριασμός Brexit», εκτιμάται στα 20 δισ. με 60 δισ. στερλίνες) του Ηνωμένου Βασιλείου για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό (μέχρι το 2021) και, τρίτο και κυριότερο, το αν η βρετανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για μία μεταβατική περίοδο μετά το Brexit, ακόμα και αν αυτό ξεπερνά τις «κόκκινες γραμμές» της.
Ο πίνακας της Goldman Sachs:


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης