Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Η Πορτογαλία αναπτύσσεται μειώνοντας το έλλειμμα και αυξάνοντας συντάξεις και μισθούς

Economist: Η Πορτογαλία αναπτύσσεται μειώνοντας το έλλειμμα και αυξάνοντας συντάξεις και μισθούς
Η Πορτογαλία φέρεται να χρειάζεται δομικές μεταρρυθμίσεις για να καταφέρει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμα με τρόπο βιώσιμο, ενώ μεγάλο πρόβλημα παραμένει το δημόσιο χρέος της χώρας, που ανήλθε στο 131% του ΑΕΠ της το 2016
Ανέλπιστη επιτυχία καταγράφουν οι οικονομικές επιλογές του Σοσιαλιστή Πορτογάλου πρωθυπουργού, Antonio Costa, ο οποίος το 2016 κατάφερε μεταξύ άλλων να περιορίσει περισσότερο από το ήμισυ το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, σε 2,1% του ΑΕΠ, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από την εποχή της μετάβασης της Πορτογαλίας στη Δημοκρατία το 1974.
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του έγκυρου βρετανικού περιοδικού Economist, σύμφωνα με το οποίο ο Costa παράλληλα αποκατέστησε τις κρατικές συντάξεις, τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και τις ώρες εργασίας στα επίπεδά τους πριν το πορτογαλικό μνημόνιο, την ίδια στιγμή που περιόρισε το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του στόχου 2,5% που έχει θέσει η Ε.Ε..
Είναι χαρακτηριστικό, ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η Πορτογαλία συμμορφώνεται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε..
Η Πορτογαλία έχει επιτύχει ένα μικρό οικονομικό «θαύμα», ιδιαίτερα για χώρα που επλήγη από μνημόνιο οικονομικής διάσωσης: Καταγράφει 13 συναπτά τρίμηνα οικονομικής ανάπτυξης, παρουσιάζοντας ετησιοποιημένη ανάπτυξη 2% στο τέταρτο τρίμηνο του 2016.
Υπενθυμίζεται, ότι το σοσιαλιστικό κόμμμα του Costa κατατάχθηκε δεύτερο στις εκλογές του 2015 - μετά το κεντροδεξιό Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό κόμμα - όμως ήταν αυτός που κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση με την υποστήριξη της αριστεράς και την υπόσχεση «να γυρίσει σελίδα στη λιτότητα».
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλιστές του Costa πλέον συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των εκλογικών προτιμήσεων των Πορτογάλων και προπορεύονται κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες έναντι των Σοσιαλδημοκρατών στις δημοσκοπήσεις, ένα επίτευγμα αξιοζήλευτο για κεντρο-αριστερό κόμμα της Ευρώπης αυτήν την περίοδο.
Όπως γράφει ο Economist, δεν είναι όλα ρόδινα με την Πορτογαλία: Δύσκολα θα καταφέρει να λάβει σύντομα την πολυπόθητη αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας σε «επενδυτική διαβάθμιση» (investment-grade), συνεχίζοντας να αντιμετωπίζει υψηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της.
Επίσης, η πορτογαλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εισφέρει 2,5 δισ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση της μεγαλύτερης τραπέζης της χώρας, Caixa Geral de Depositos, κάτι που θα μπορούσε να διογκώσει το πρωτογενές έλλειμμα.
Η Πορτογαλία φέρεται να χρειάζεται δομικές μεταρρυθμίσεις για να καταφέρει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμα με τρόπο βιώσιμο, ενώ μεγάλο πρόβλημα παραμένει το δημόσιο χρέος της χώρας - που ανήλθε στο 131% του ΑΕΠ της το 2016 - ιδιαίτερα σε περίπτωση ξεσπάσματος κρίσης στην ευρωζώνη, π.χ. από ενδεχόμενη νίκη της ηγέτιδας του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Marine Le Pen στις επερχόμενες γαλλικές εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης