Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Την επανάληψη του έργου του 2015 βλέπουν οι επιχειρηματίες – Τι περιμένουν για το 2017;

Την επανάληψη του έργου του 2015 βλέπουν οι επιχειρηματίες – Τι περιμένουν για το 2017;
Οι επιχειρηματίες σημειώνουν πως η βαριά φορολογία επιβαρύνει τα αποτελέσματα και η ρευστή κατάσταση δεν τους αφήνει να σχεδιάσουν όπως θα ήθελαν το μέλλον
Κυρίαρχο ζήτημα για τους επιχειρηματίες και το μέλλον των επιχειρήσεών τους αναδεικνύεται το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Ο επιχειρηματικός κόσμος του ΧΑ αισθάνεται εγκλωβισμένος καθώς οι τράπεζες εξακολουθούν και λόγω capital controls να μην παρέχουν ρευστότητα, ενώ οι συνεχιζόμενες συζητήσεις κυβέρνησης-δανειστών για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, επιβαρύνουν το ήδη σκληρό επιχειρηματικό περιβάλλον, παρατείνοντας την ύφεση.
Στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων χρήσης 2016 γίνεται από τους επιχειρηματίες μία επανάληψη των σχολίων που έχουμε δει και στις προηγούμενες δημοσιεύσεις και όπως φαίνεται ζούμε ξανά το 2015, τότε που οι συζητήσεις διαρκούσαν επί μήνες και τελικά ο λογαριασμός ήταν πολύ ακριβός για τη χώρα.
Οι επιχειρηματίες σημειώνουν πως η βαριά φορολογία επιβαρύνει τα αποτελέσματα, η ρευστή κατάσταση δεν τους αφήνει να σχεδιάσουν όπως θα ήθελαν το μέλλον, ενώ υπάρχουν και οι εισηγμένοι που είναι έτοιμοι να λάβουν ακόμα και ριζοσπαστικές αποφάσεις.

Fourlis
Η υπέρβαση στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος (από 0,5% σε 2,0%) στο δημοσιονομικό μέτωπο παρά το γεγονός ότι είναι μια καλή εξέλιξη, δεν είναι από μόνη της ικανή να δημιουργήσει θετική δυναμική και κατ’ επέκταση αισιόδοξες προσδοκίες για το έτος 2017.
H διοίκηση σχεδιάζει τις κινήσεις της με την εκτίμηση ότι και το έτος 2017 στην Ελλάδα το λιανικό εμπόριο θα παραμείνει υπό πίεση, λόγω της συνεχιζόμενης υψηλής ανεργίας και φορολόγησης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων αλλά και της αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος να προσφέρει κεφάλαια για τη δημιουργία νέων επενδύσεων καθώς επίσης και από το γεγονός ότι δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος να έχουμε μπροστά μας ένα νέο κύκλο ύφεσης.

Intercontinental International
Η μακροοικονομική κατάσταση της Χώρας παραμένει δύσκολη.
Οι προοπτικές της Εταιρείας επηρεάζονται από την πορεία της αγοράς ακινήτων.
Το 2016 παρατηρήθηκε πως το επίπεδο των ενοικίων παρουσίασε βελτίωση, έστω και
οριακά, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κυρίως για τα Α’ κατηγορίας ακίνητα. Τα μισθώματα αναμένεται να ακολουθήσουν το γενικότερο οικονομικό κλίμα και εκτιμάται πως θα αυξηθούν σε περίπτωση αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας.
Σε επίπεδο μισθωτικών αποδόσεων («yields»), υφίσταται ακόμη χάσμα μεταξύ των
ζητούμενων από τους πωλητές επιπέδων και των προσδοκιών των αγοραστών.
Όμως η διαφορά σταδιακά εξαλείφεται.
Το γεγονός της προοδευτικής σύγκλισης αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφεται μια υψηλή δραστηριότητα αγοραπωλησιών επαγγελματικών ακινήτων, παρά το ιδιαίτερα έντονο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί.
Η δραστηριότητα αυτή είναι επιλεκτική, εστιάζεται δηλαδή πρωτίστως σε
υψηλής ποιότητας, υπάρχοντα και εν λειτουργία ακίνητα εισοδήματος.
Αν τελικά επιτευχθεί η ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας, από το 2017 και μετά, οι
αποδόσεις στις οποίες τα ακίνητα συναλλάσσονται εκτιμάται ότι θα μειώνονται, καθώς θα απομακρύνεται η αβεβαιότητα.

Aegean Airlines
Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος χρηματοδοτικής ενίσχυσης της χώρας συνεχίζει να δημιουργεί αβεβαιότητα για την εξέλιξη των δημοσιοοικονομικών και μακροοικονομικών μεγεθών η οποία με την σειρά της αποθαρρύνει τις όποιες νέες άμεσες ξένες επενδύσεις.
Τα αποτελέσματα αυτών των υφεσιακών συνθηκών εξακολουθούν και επηρεάζουν αρνητικά την αγορά αερομεταφορών εσωτερικού και σε συνδυασμό με την αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα εισιτήρια εσωτερικού και παράλληλα την αυξημένη προσφορά θέσεων οδήγησαν τους μέσους ναύλους σε χαμηλότερα επίπεδα.
Τα αποτελέσματα από την λήψη των νέων μέτρων του προγράμματος στις ασφαλιστικές εισφορές και τους έμμεσους φόρους έχουν μόλις αρχίσει να γίνονται εμφανή, χωρίς να μπορεί ακόμη να αξιολογηθεί το συνολικό τους αποτέλεσμα στους καταναλωτικούς δείκτες μέχρι το τέλος της χρήσης.
Επιπλέον μια σειρά θεμάτων γύρω από την δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να λυθούν προτού αυτή να ολοκληρωθεί και ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί ποια επιπλέον μέτρα δημοσιοοικονομικής προσαρμογής πρόκειται να νομοθετηθούν και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις τους.
Μπορούμε να υποθέσουμε πως, οι όποιες εξελίξεις θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα ένα αρνητικό αποτέλεσμα στο διαθέσιμο εισόδημα του Έλληνα καταναλωτή.

Alpha Trust ΑΕΔΑΚ
Ένα από τα κεντρικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε, μία εταιρεία σαν την Alpha Trust που βασίζεται κατά κύριο λόγο στο προσωπικό της, είναι η αύξηση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων σε βαθμό που ακόμη και εάν πλήττεται η κερδοφορία οι ικανοί εργαζόμενοι δεν αποκομίζουν αρκετό εισόδημα για μία αξιοπρεπή διαβίωση. Φυσικά, η διοίκηση μεριμνά και αναζητεί λύσεις, χωρίς να αποκλείει και ριζοσπαστικές αποφάσεις

Jumbo
Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση σε συνδυασμό µε την επιβολή περιοριστικών μέτρων στην κίνηση των κεφαλαίων που επιβλήθηκαν στις 29.6.2015 στην ελληνική οικονομία επηρεάζει ουσιωδώς δυσμενώς το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα.
Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει και συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές δημοσιονομικές προκλήσεις και διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας της, οι οποίες δημιούργησαν ανησυχία για πιθανή έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.
Τυχόν αδυναμία υλοποίησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και /ή εν γένει αδυναμία του προγράμματος αυτού να πετύχει αξιοσημείωτη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, ή εάν επέλθει και άλλο πιστωτικό γεγονός σχετικό µε το χρέος του Ελληνικού Δημοσίου ή περαιτέρω αναδιάρθρωσή του ή τυχόν έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη, ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τα αποτελέσματα και την χρηματοοικονομική θέση της Εταιρείας.

Πετρόπουλος
Ο Όμιλος αντιμετώπισε επιτυχώς την οικονομική λαίλαπα των τελευταίων ετών κατορθώνοντας να επιτύχει κέρδη και για το 2016.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, για την χρήση του 2017 αναμένεται ότι θα υπάρξει μικρή αναστροφή της οικονομικής δραστηριότητας και βελτίωση της ανάπτυξης που εκτιμάται ότι θα επιδράσουν θετικά στα μεγέθη του Ομίλου και της Εταιρείας.
Η εταιρεία επέζησε του μεγάλου κραχ του 1929, της εθνικής καταστροφής του 1922, του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, της κατοχής, του εμφυλίου πολέμου και του μεγάλου πληθωρισμού, των υποτιμήσεων της δραχμής και των υψηλών επιτοκίων της δεκαετίας του 1980.
Είμαστε αισιόδοξοι ότι στο τέλος και αυτής της μεγάλης οικονομικής κρίσης η εταιρεία θα είναι ενισχυμένη και βασικός παίκτης στους κλάδους που δραστηριοποιείται.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης