Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με θεραπεία σοκ στο ασφαλιστικό με μείωση έως 8 δισ ή πακέτο το χρέος οι όροι για να συμμετάσχει στο τρίτο μνημόνιο το ΔΝΤ

Με θεραπεία σοκ στο ασφαλιστικό με μείωση έως 8 δισ ή πακέτο το χρέος οι όροι για να συμμετάσχει στο τρίτο μνημόνιο το ΔΝΤ
Πάντως η Ελλάδα θα χρειαστεί να υιοθετήσει θεραπεία σοκ στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά…για να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά...
Το ΔΝΤ ελέγχει πλήρως την ελληνική διαπραγμάτευση, ακόμη και στο Brussels Group το ΔΝΤ ελέγχει πλήρως την ατζέντα των θεμάτων έχοντας ως σταθερό σύμμαχο την Γερμανία και όχι μόνο…..
Πηγή που μίλησε στο bankingnews και η οποία βρίσκεται στις παρυφές των διαπραγματεύσεων τόνισε το εξής
«Το θέμα δεν είναι εάν η Ελλάδα θέλει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά εάν το ΔΝΤ θέλει να συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό μνημόνιο.
Και αυτό το επισημαίνουμε επειδή σε ένα χρόνο από τώρα το τρίτο μνημόνιο θα ολοκληρωθεί και για να συμμετάσχει το ΔΝΤ για 12 μήνες με 3-4 δισεκ. πρέπει να έχει ισχυρό κίνητρο.
Ο χρόνος είναι λίγος και ισχυρό κίνητρο δεν υπάρχει οπότε λογικά δεν έχει κανένα κίνητρο για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ, πρακτικά δεν μπορεί όσο το ελληνικό χρέος παραμένει εξαιρετικά μη βιώσιμο, το ΔΣ του Ταμείου ΠΟΤΕ δεν θα εγκρίνει νέα συμμετοχή με εξαιρετικά μη βιώσιμο χρέος.
Ποιο θα είναι το κίνητρο;
Το κίνητρο θα ήταν

1)Μια ριζική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δεν είναι σαφές εάν επαρκούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, όπως νέα επιμήκυνση και πάγωμα επιτοκίων.
H ριζική αναδιάρθρωση θα ήταν πακέτο τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, να συμφωνηθούν και αποτιμηθούν τώρα αλλά να εφαρμοστούν από το 2018.

2)Μια ριζική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού σε συνδυασμό με τα εργασιακά.
Στην Ελλάδα η δαπάνη για συντάξεις οι πάσης φύσεως ασφαλιστικές καλύψεις από το δημόσιο αντιστοιχούν στο 11% του ΑΕΠ ή 20 δισεκ..
Η δαπάνη έχει μειωθεί π.χ. σε σχέση με 5 χρόνια πριν αλλά συνεχίζει να παραμένει υψηλή.
Εάν μπορούσε να μειωθεί κατά 8 δισεκ. ή δαπάνη του δημοσίου για συντάξεις 4% ή περίπου 7-8 δισεκ. ευρώ αυτομάτως θα δημιουργούσε άλλη δυναμική στο χρέος.
Για το ζήτημα των εργασιακών θεωρώ αυτονόητο ότι η απελευθέρωση του 10% των απολύσεων που θα αφορά και τις ΔΕΚΟ θα πρέπει να υλοποιηθεί.

Τα 4 βασικά αντικίνητρα

Για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ θα πρέπει
1)Να κλειδώσει η αξιολόγηση και η Ελλάδα να ψηφίσει μέτρα προκαταβολικά για το 2018 που αντιστοιχούν σε 3,8 με 3,9 δισεκ. ευρώ για μετά το 2018.
2)Θα πρέπει οι δανειστές να αποδεχθούν μια προκαταβολική όχι εφαρμογή αλλά συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Δηλαδή να προσδιοριστούν, να αποτιμηθούν αλλά να εφαρμοστούν από το 2018.
3)Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί και συμφωνηθεί ο τρόπος χρηματοδότησης της Ελλάδος μετά τον Αύγουστο του 2018 οπότε και λήγει το τρίτο μνημόνιο.
Πως θα δανείσει νέα 3-4 δισεκ. το ΔΝΤ και από 14 δισεκ δανειακή έκθεση θα βρεθεί στα 18 δισεκ. χωρίς να ξέρει πως θα καλύπτει το ελληνικό δημόσιο τις ανάγκες σε χρηματοδότηση μετά την λήξη του τρίτου μνημονίου.
4)Να συμφωνηθεί το πλαίσιο ασφαλείας που θα διέπει την ελληνική οικονομία.
Θα είναι ένα τέταρτο μνημόνιο;
Θα είναι παράταση του τρίτου μνημονίου;
Θα είναι μια ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ αλλά από μόνη της δεν επαρκεί καθώς έχει ημερομηνία λήξεως.

Συμπέρασμα

Ο δρόμος για την συμφωνία δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.
Η συμφωνία στο πολύ αισιόδοξο σενάριο να επιτευχθεί 22 Μαΐου.
Στο βασικό σενάριο θα κλείσει η αξιολόγηση 22 Μαΐου και όλα τα ανοικτά μέτωπα θα μετατοπιστούν για μετά τις Γερμανικές εκλογές στις 24/9/2017 δηλαδή Οκτώβριο ή Νοέμβριο του 2017.
Πάντως η Ελλάδα θα χρειαστεί να υιοθετήσει θεραπεία σοκ στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά…για να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης