Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard and Poor's: Στο BB+ αναβαθμίζει την Κύπρο, λόγω καλής οικονομίας

Standard and Poor's: Στο BB+ αναβαθμίζει την Κύπρο, λόγω καλής οικονομίας
Ο οίκος εκτιμά πως η οικονομία της Κύπρου θα αυξηθεί κατά 2,7% το τρέχον έτος (2017) και ότι ο μέσος ρυθμός αύξησης του κυπριακού ΑΕΠ το διάστημα 2018-2020 θα διαμορφωθεί σε 2,5%
Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου κατά μία βαθμίδα προχώρησε σήμερα, Παρασκευή 17 Μαρτίου, ο αμερικανικός οίκος αξιολογήσεων Standard and Poor’s, επικαλούμενος την εύρωστη οικονομία της χώρας και τις δημοσιονομικές προοπτικές.
Πιο συγκεκριμένα, ο S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου σε BB+, από BB προηγουμένως, με σταθερό outlook.
Ο οίκος εκτιμά πως η οικονομία της Κύπρου θα αυξηθεί κατά 2,7% το τρέχον έτος (2017) και ότι ο μέσος ρυθμός αύξησης του κυπριακού ΑΕΠ το διάστημα 2018-2020 θα διαμορφωθεί σε 2,5%.
Σύμφωνα με τον S&P, το διάστημα 2018-2020 θα καταγραφούν μικρά πρωτογενή πλεονάσματα, οδηγώντας το κρατικό χρέος σε ευδιάκριτη μείωση.
Το σταθερό outlook απηχεί την εκτίμηση του οίκου ότι η Κύπρος καταγράφει δημοσιονομική και οικονομική πρόοδο, ωστόσο στη σκιά ενός ιδιαιτέρως υψηλού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά και μια επιβράδυνσης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, ενόψει των εκλογών του 2018.
Αναλυτικότερα, ως προς το ζήτημα του κρατικού χρέους, ο S&P εκτιμά πως θα μειωθεί κάτω από το 90% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2018, έναντι περίπου 100% που ήταν στα τέλη του 2015.
Ο οίκος αποδίδει την δυναμική ανάκαμψη της Κύπρου στην ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης, τη βελτίωση της αγοράς εργασίας, αλλά και ορισμένους παροδικούς παράγοντες, όπως είναι οι χαμηλότερες πετρελαϊκές τιμές.
Σύμφωνα με τον S&P, η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται στη χώρα, για να υποχωρήσει σε κάτω του 12% το 2018, έναντι 13,3% στα τέλη του 2016.
Σημειώνεται πως, ο οίκος προβλέπει επιτάχυνση της επενδυτικής δραστηριότητας, με τη χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα του εξωτερικού, συμβάλλοντας σε έργα στον τουρισμό και στον ενεργειακό τομέα.
Επίσης, κάνει λόγο για αύξηση του τουρισμού στη χώρα, αλλά και για ορισμένα οφέλη από την εξερεύνηση των κοιτασμάτων πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης