Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σήμα κινδύνου από τα ληξιπρόθεσμα χρέη – Στα 93,4 δισ. ευρώ ή 4,17 εκατ οι οφειλέτες τον Ιανουάριο 2017 - Μπαράζ κατασχέσεων

Σήμα κινδύνου από τα ληξιπρόθεσμα χρέη – Στα 93,4 δισ. ευρώ ή 4,17 εκατ οι οφειλέτες τον Ιανουάριο 2017 - Μπαράζ κατασχέσεων
Τα χρέη «πνίγουν» έναν στους δυο φορολογούμενους που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις μετά τα απανωτά φορολογικά χτυπήματα που έχουν δεχθεί τα εισοδήματά τους
«Θηλιά» για την οικονομία, τα κρατικά έσοδα και κατά συνέπεια για τον ίδιο τον προϋπολογισμό συνιστούν οι απλήρωτοι φόροι νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Αυτές οι οφειλές μπορεί να μειώθηκαν κατά 1,9 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2017 σε σχέση με τον Δεκέμβριο ωστόσο άλλα 1,63 δισ. ευρώ χρέη κατέστησαν ληξιπρόθεσμα με τον αριθμό των οφειλετών να φθάνει στα 4,17 εκατομμύρια.
Την ίδια στιγμή οι κατασχέσεις σε βάρος όσων χρωστούν έφθασαν τις 12.764 τον πρώτο μήνα.
Η έκρηξη που σημειώθηκε στα φρέσκα χρέη έχει σημάνει τον συναγερμό στην κυβέρνηση αφού το ποσό των 1,63 δισ. είναι από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί στα χρόνια του μνημονίου.
Τα χρέη «πνίγουν» έναν στους δυο φορολογούμενους που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις μετά τα απανωτά φορολογικά χτυπήματα που έχουν δεχθεί τα εισοδήματά τους.
Συνολικά χρωστούν στην εφορία πάνω από το 50% του ΑΕΠ και ήδη εκφράζονται φόβοι ότι φέτος οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο.
Στο τέλος Ιανουαρίου οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώθηκαν σε 93,4 δισ. ευρώ καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσω του μπαράζ των κατασχέσεων που έχει εξαπολύσει σε τραπεζικές καταθέσεις και εισοδήματα οφειλετών κατάφερε πέρυσι να εισπράξει από ληξιπρόθεσμες οφειλές το ποσό των 5,157 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

1. Σχεδόν ένας στους δυο φορολογούμενους ή 4.173.206 άτομα έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία. Στο τέλος Ιανουαρίου ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε κατά 26.723 άτομα.

2. Δυο στους δέκα φορολογούμενους είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις.

3. Για 851.818 οφειλέτες, η ΑΑΔΕ έχει ήδη λάβει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης προχωρώντας σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Με κατασχέσεις απειλούνται ακόμη 1.672.771 οφειλέτες.

4. Τον Ιανουάριο επιβλήθηκαν 12.764 νέες κατασχέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι ο ρυθμός με τον οποίο επιβάλλονται οι κατασχέσεις σε περιουσίες, καταθέσεις και εισοδήματα οφειλετών του Δημοσίου φθάνει, κατά μέσο όρο, τις 500 ανά εργάσιμη μέρα.

5. Από τα νέα χρέη του Ιανουαρίου ύψους 1,63 δισ ευρώ, τα 730 εκατ. ευρώ είναι απλήρωτα φόροι. Η εφορία έχει εισπράξει από τα φρέσκα χρέη 48 εκατ. ευρώ ενώ από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα εισπράχθηκαν τον πρώτο μήνα του 2017, 332 εκατ. ευρώ.

6. Τα παλαιά ληξιπρόθεσμα δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2016 διαμορφώθηκαν στα 91,77 δισ. ευρώ εκ των οποίων:

- Περισσότερα από 9 δισ. ευρώ χρωστούν οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινή ωφελείας και οι δημοτικές επιχειρήσεις.

- Περίπου 13 δισ. ευρώ οφείλουν πτωχευμένες επιχειρήσεις, το οποίο δεν πρόκειται να εισπραχθεί από το ελληνικό δημόσιο.

- Περισσότερα από 69,5 δισ. ευρώ οφείλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα.

- Περί τα 157 εκατ. ευρώ οφείλονται από «μαϊμού» εταιρείες και πλασματικούς ΑΦΜ.

Ταυτόχρονα αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κινδυνεύουν να βρεθούν 2.473 φορολογούμενοι, που εντοπίστηκαν το προηγούμενο έτος να χρωστούν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 3,799 δισ. ευρώ στο Δημόσιο.
Μεγάλο τμήμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις Δ.Ο.Υ. καλύπτεται από πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν σε χιλιάδες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα, για έκδοση ή λήψη πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων, για μη έκδοση ή για ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων και πλήθος άλλων παραβάσεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ο οποίος ίσχυε μέχρι το 2013.
Τα ποσά αυτά υπερβαίνουν τα 31,5 δισ. ευρώ, δηλαδή καλύπτουν περίπου το 1/3 των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την παλαιότητα των οφειλών προς το Δημόσιο από πρόστιμα του Κ.Β.Σ. και την ταυτότητα των οφειλετών των ποσών αυτών, τα 3,9 δισ. ευρώ των οφειλών των φορολογουμένων από πρόστιμα του Κ.Β.Σ. αφορούν στην περίοδο 1976-2005, δηλαδή έχουν παλαιότητα από 11 έως και 40 έτη.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης