Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πυρά από το ΣΥΡΙΖΑ, ολομέτωπη από τη ΝΔ και ποσοστά πολιτικής… εξαφάνισης – Τα σενάρια για τους ΑΝΕΛ και τον Π. Καμμένο

Πυρά από το ΣΥΡΙΖΑ, ολομέτωπη από τη ΝΔ και ποσοστά πολιτικής… εξαφάνισης – Τα σενάρια για τους ΑΝΕΛ και τον Π. Καμμένο
Σε δύσκολη θέση οι ΑΝΕΛ εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις…
Το τελευταίο διάστημα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο πρόεδρος τους Πάνος Καμμένος βρίσκονται εν μέσω πυρών.
Τόσο συμπολιτευόμενων όσο και αντιπολιτευόμενων.
Είναι άλλωστε πρόσφατο το θέμα που δημιουργήθηκε στην κυβέρνηση κατόπιν των δηλώσεων του Νίκου Φίλη, ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν συγκυριακή και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναζητήσει άλλους συμμάχους και να κάνει «άνοιγμα» στο ΠΑΣΟΚ, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Και αν όλοι – υπουργοί, βουλευτές και στελέχη από το ΣΥΡΙΖΑ – έσπευσαν να κάνουν λόγο για άριστη και έντιμη συνεργασία και αν ο κ.Καμμένος υποστήριξε πως έχει να συζητήσει σοβαρότερα θέματα με τον Αλέξη Τσίπρα από τις τοποθετήσεις Φίλη, εκ των πραγμάτων προκύπτει ένα θέμα πολιτικής στρατηγικής για τους ΑΝΕΛ.
Το οποίο ενδεχομένως γίνεται πιο έντονο αν λάβει κανείς υπόψη του και τη «σταυροφορία» που έχει κηρύξει τις τελευταίες ημέρες η ΝΔ κατά του προέδρου των ΑΝΕΛ προκειμένου να «αποδομήσει» την εικόνα του ως «υπέρμαχου του καραμανλισμού».
Με το να εμφανίζεται και να δηλώνει «καραμανλικός» ο κ.Καμμένος είχε καταφέρει αφενός να δημιουργεί προβλήματα συντηρώντας «καχυποψίες» και ρωγμές στο εσωτερικό της ΝΔ και αφετέρου να διατηρεί γέφυρες επικοινωνίας με νέα μεγάλο «κομμάτι» της ΝΔ.
Όμως, υπάρχει σαφής εντολή από τον πρόεδρο της ΝΔ να μπει ένα οριστικό τέλος σε αυτήν την ιστορία.
Το μέτωπο κατά του Π. Καμμένου άνοιξε ο βουλευτής Σερρών και τομεάρχης Μεταφορών της ΝΔ, Κ. Καραμανλής ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον του χαρακτηρίζοντας τον «καραμανλικό ευκαιρίας» και «καραμανλικό α λα καρτ», τονίζοντας ότι «και με τον Τσίπρα και με τον Καραμανλή δεν γίνεται».
Αλλά δεν είναι μόνο τα πυρά.
Είναι και οι δημοσκοπήσεις.
Οι οποίες πέρα από την καθίζηση της δημοτικότητας και της αποδοχής της κυβέρνησης, δείχνουν ότι το πολιτικό μέλλον των ΑΝΕΛ είναι εξαιρετικά αβέβαιο, καθώς τα ποσοστά τους δεν ξεπερνούν το 2%.
Και μπορεί, όντως ο κ.Καμμένος και οι ΑΝΕΛ να επικαλεστούν όλες εκείνες τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις που τους έδειχναν ξεγραμμένους και που τελικά έπεσαν έξω, αλλά είναι προφανές πως πρέπει να καταρτίσουν ένα σχέδιο για την επόμενη πολιτική τους ημέρα.
Ο κ.Καμμένος και οι ΑΝΕΛ υποστηρίζουν πως η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ εδράζεται στην πολιτική ανάγκη να βγει η χώρα από την κρίση και από τα μνημόνια.
Και παράλληλα επισημαίνουν πως δεν πρόκειται να «δραπετεύσουν» στα δύσκολα.
«Εγώ δεν πούλησα ποτέ ούτε τον Καραμανλή, ούτε τον Τσίπρα θα πουλήσω ποτέ.
Με τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι και με εμπιστεύονται και τους εμπιστεύομαι, συνεχίζω να τους εμπιστεύομαι και στα δύσκολα» έχει αναφέρει ο κ.Καμμένος.
Αλλά αυτό μέχρι τις εκλογές.
Μετά από αυτές τι ακολουθεί;
Τα σενάρια δεν είναι και πολλά.
Και οι επιλογές ούτε εύκολες ούτε απαραίτητα ευχάριστες.
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει και πάλι πρώτος – σενάριο απίθανο αυτή τη στιγμή – και εφόσον οι ΑΝΕΛ μπουν στη Βουλή, είναι πιθανό να συνεχίσουν από την πλευρά του κυβερνητικού εταίρου (αν και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάξει στρατηγική).
Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που θέλουν τους ΑΝΕΛ εκτός Βουλής, αρχίζουν τα προβλήματα.
Η αυτόνομη πορεία θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και το πολιτικό τους μέλλον αβέβαιο.
Το σενάριο να μείνουν προσκολλημένοι στο άρμα του αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ μάλλον φαντάζει απίθανο.
Η συνεργασία με τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη, βάσει των όσων έχουν ειπωθεί τα τελευταία χρόνια, μοιάζει και αυτή δύσκολη.
Εκτός και αν επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις και υπάρξει διάθεση για συμβιβασμούς.
Με αφορμή για παράδειγμα το κάλεσμα που διατείνεται ο κ.Μητσοτάκης ότι θα απευθύνει μετά τις εκλογές για μια ευρεία ένωση δυνάμεων και συνεργασιών προκειμένου να εισέλθει η χώρα σε μια νέα εποχή.
Άλλωστε η ρητορική και οι εκκλήσεις για το καλό της «πατρίδας» πάντα έχουν πέραση και απήχηση στο εγχώριο πολιτικό σύστημα.
Είναι ίδιας δυναμικότητας με το επιχείρημα ότι «ο ελληνικός λαός έχει κοντή μνήμη».

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης