Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ προς G20: «Όχι» στον προστατευτισμό - «Ναι» σε περισσότερη παγκοσμιοποίηση

ΔΝΤ προς G20: «Όχι» στον προστατευτισμό - «Ναι» σε περισσότερη παγκοσμιοποίηση
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η παγκόσμια ανάπτυξη κινδυνεύει από την εφαρμογή προστατευτικών πολιτικών, από το ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας, αλλά και από ενδεχόμενη ταχεία αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve
Το ΔΝΤ κάλεσε την ομάδα των 20 πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου (G20) να συνεργαστούν για να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα ωφελήματα του διεθνούς εμπορίου και να αποφύγουν προστατευτικές πολιτικές, ζητώντας τους παράλληλα να περιορίσουν τα εξωτερικά τους ελλείμματα και να σταματήσουν να εφαρμόζουν πολιτικές που στρεβλώνουν το παγκόσμιο εμπόριο.
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ ζήτησε σήμερα Τρίτη 14 Μαρτίου 2017 από τις G20 να αναπτύξουν περαιτέρω τη διεθνή συνεργασία και όχι να την περιορίσουν, ούτως ώστε να διατηρηθεί ο ισχυρός ρόλος του εμπορίου ως «μηχανή ανάπτυξης» που έχει βοηθήσει να ξεφύγουν από τη φτώχεια εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.
Εν όψει της προγραμματισμένης συνάντησης την τρέχουσα εβδομάδα των υπουργών Οικονομικών των G20 στο Μπάντεν-Μπάντεν της Γερμανίας, το ΔΝΤ ζήτησε τη διεξαγωγή δικαιότερου εμπορίου στο πλαίσιο του καλέσματός του για αναβάθμιση της παγκοσμιοποίησης.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι χώρες με εμπορικά πλεονάσματα και πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών οφείλουν να συνεργαστούν με τις χώρες στις οποίες τα αντίστοιχα ισοζύγια είναι ελλειμματικά, για να μειωθούν οι σχετικές ανισορροπίες.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, ζήτησε από τις G20 να αποφύγουν συλλογικά να «αυτο-τραυματιστούν... κάτι που απαιτεί την αποφυγή πολιτικών που θα υπέσκαπταν σημαντικά το εμπόριο, τη μετανάστευση, τις κεφαλαιακές ροές και το διασυνοριακό διαμοιρασμό τεχνολογίας, μέτρα που θα έπλητταν την παραγωγικότητα, τα εισοδήματα και το βιωτικό επίπεδο όλων των πολιτών».
Πάντως, το ΔΝΤ εκτιμά, ότι η προοπτική ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας βελτιώνεται, εν μέρει λόγω της ανάκαμψης της μεταποιητικής δραστηριότητας διεθνώς, αλλά και των εμπορικών ροών.
Το ΔΝΤ συνεχίζει να εκτιμά, ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί σε 3,4% το 2017 και σε 3,6% το 2018.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η παγκόσμια ανάπτυξη κινδυνεύει από την εφαρμογή προστατευτικών πολιτικών, από την ανάπτυξη της Κίνας - που μετασχηματίζεται από μία οικονομία εξαγωγών και προσέλκυσης επενδύσεων, σε μια οικονομία με ισχυρή εσωτερική κατανάλωση - αλλά και από ενδεχόμενη ταχεία αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve, η οποία μεταξύ άλλων θα οδηγούσε σε ισχυρές κεφαλαιακές εκροές από πολλές αναδυόμενες αγορές.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισήμανση του ΔΝΤ, ότι σε χώρες που βρίσκονται κοντά στην πλήρη παραγωγική τους δυναμικότητα με σχεδόν πλήρη απασχόληση, οι επενδύσεις τόνωσης της ανάπτυξης πρέπει να στοχεύουν στη βελτίωση της παραγωγικότητας και στην αύξηση του εργατικού δυναμικού, όπως στις περιπτώσεις επενδύσεων σε υψηλής ποιότητας υποδομές, στην προαγωγή της τεχνολογίας, στην ποιότητα της δημόσιας Παιδείας και στις υπηρεσίες φροντίδας (φύλαξης) των παιδιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης