Τελευταία Νέα
Διεθνή

The New York Times: Η Ισλανδία «ξέφυγε» από τα capital controls - Σε τι διαφέρει η Ελλάδα;

The New York Times: Η Ισλανδία «ξέφυγε» από τα capital controls - Σε τι διαφέρει η Ελλάδα;
Τα capital controls επιβλήθηκαν στην Ελλάδα τον καλοκαίρι του 2015, όταν η χώρα κινδύνευσε να βρεθεί εκτός ευρωζώνης
Ειδική αναφορά στην περίπτωση της Ελλάδας κάνουν οι New York Times σε δημοσίευμα σχετικό με την άρση των capital controls στην Ισλανδία.
Όπως αναφέρεται η επιτυχία της Ισλανδίας έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες της Ελλάδας, που έχει ευρώ και όχι δικό της νόμισμα να διαχειριστεί.
«Η Ελλάδα συνέχισε να υποχωρεί από τότε που η Αθήνα επέβαλε capital controls το 2015, καθώς η χώρα φαινόταν ότι θα εγκατάλειπε το ευρώ.
Κάποιοι περιορισμοί έχουν χαλαρώσει, αλλά αναμένεται ότι θα παραμείνουν για το προσεχές μέλλον.
Όσο η Ελλάδα -που έχει υπογράψει τρία προγράμματα διάσωσης μέσα σε επτά χρόνια ύφεσης- συνεχίζει να παρουσιάζει τεράστιο χρέος, οι οικονομολόγοι έχουν λίγες ελπίδες για ανάκαμψη» αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα.
Στον αντίποδα, η Ισλανδία δεν αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα χρέους αν και οι οφειλές των εταιρειών και των ιδιωτών έχουν εκτοξευθεί μετά την οικονομική κατάρρευση.
Εξάλλου, η κυβέρνηση της χώρας, σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έλαβε μέτρα για να αποτρέψει μελλοντικές κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ρυθμιστικής εποπτείας των τραπεζών και την μειώνοντας τη χορήγηση δανείων σε ξένο νόμισμα.
Οι αρχές ζήτησαν επίσης να περιοριστεί η μεγάλη παρουσία των τραπεζών στην οικονομία, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη του τουρισμού, της αλιείας, τις νεοσύστατες τεχνολογικές επιχειρήσεις και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Με τη φθηνή κορώνα, ο τουρισμός απογειώθηκε επειδή οι επισκέπτες μπορούσαν να δουν το Βόρειο Σέλας και τον τραχύ ισλανδικό τοπίο πολύ φθηνά.
Σήμερα, ο τουρισμός έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη βιομηχανία της Ισλανδίας, ξεπερνώντας την αλιεία και τον τραπεζικό τομέα.
Την ίδια στιγμή, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε σχεδόν ιστορικό χαμηλό της τάξης του 2,6%.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης