Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε τροχιά απογείωσης οι αφίξεις τουριστών το 2017 - Εκτιμάται ότι θα έλθουν έως 28 εκατ. στην Ελλάδα

Σε τροχιά απογείωσης οι αφίξεις τουριστών  το 2017 - Εκτιμάται ότι θα έλθουν έως 28 εκατ. στην Ελλάδα
Φέτος αν όλα πάνε καλά η Ελλάδα θα είναι το success story της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς
Έντονη παρουσία είχαν όλες οι Περιφέρειες της χώρας αλλά και πολλές επιχειρήσεις στη διεθνή έκθεση τουρισμού ΙΤΒ στο Βερολίνο.
Κοινή συνισταμένη η διαπίστωση ότι φέτος αν όλα πάνε καλά η Ελλάδα θα είναι το success story της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς. 
Οι γερμανοί αγοράζουν  τουριστικά  πακέτα  σαν … τρελοί.  
Οι κρατήσεις  σημειώνουν θεαματική διψήφια αύξηση μέχρι 70% καταγράφεται στα τουριστικά πακέτα από τη Γερμανία προς την Ελλάδα για το 2017 σε σχέση με το 2016, όπως επίσημα δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Γραφείων της Γερμανίας DRV, κ. Norbert Fiebig στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο. Σύμφωνα με την Ένωση των γερμανικών ταξιδιωτικών γραφείων (DRV), η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στους προορισμούς με τις περισσότερες πωλήσεις ενώ κατά την TUI, η Ελλάδα έχει αύξηση πωλήσεων 30%.
Από την πλευρά της, η Υπουργός Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά, πραγματοποίησε συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κορυφαίων tour operators, μεταξύ των οποίων η TUI και η Thomas Cook. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου από τα μέχρι στιγμής που στοιχεία που παρουσιάστηκαν και τα οποία συμφωνούν με τα στοιχεία της Ένωσης DVR, φαίνεται ότι η ζήτηση για την Ελλάδα το 2017 είναι αυξημένη κατά 30%- 70%.
Είναι ενδεικτικό ότι την εκτίμηση ότι οι αφίξεις τουριστών θα φτάσουν φέτος τα 28 εκατομμύρια διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Α. Ανδρεάδης, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τουρισμού ΙΤΒ, που άνοιξε τις πύλες της σήμερα στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προσδοκώμενα έσοδα κινούνται στη ζώνη των 14,2-14,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Συνυπολογίζοντας στοιχεία που λαμβάνουμε στην έκθεση ΙΤΒ, τον προγραμματισμό για 1,5 εκατ. επιπλέον θέσεις το 2017τόσο από νέες όσο και από παραδοσιακές αγορές, και τη διαχρονική πληρότητα των αεροπλάνων, που φέτος προβλέπεται αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.
Η  εκτίμηση του ΣΕΤΕ για το 2017 είναι ότι οι διεθνείς αφίξεις μπορεί να ανέλθουν περίπου στα 26 εκατ. από 24,8 εκατ. το 2016. Συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας, η κίνηση της οποίας αναμένεται πτωτική περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι, λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Μεσογείου, οι συνολικές αφίξεις για το 2017 αναμένεται να κινηθούν περί τα 28 εκατ., υπό την προϋπόθεση ότι οι οδικές αφίξεις θα μείνουν σταθερές» σημείωσε ο κ Ανδρεάδης.
«Παράλληλα, εφόσον η μέση τουριστική δαπάνη ανακάμψει προς τα επίπεδα του 2015, εκτιμούμε ότι τα συνολικά έσοδα μπορούν να υπερβούν τα μεγέθη εκείνης της χρονιάς, δηλαδή να κινηθούν μεταξύ 14,2 - 14,5 δισ. ευρώ.
Εάν επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, τότε ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει ακόμα πιο δυναμικά στην ελληνική οικονομία και να δώσει -τουλάχιστον φέτος- μία επιπλέον μονάδα στο ΑΕΠ της χώρας» προσέθεσε ο κ. Ανδρεάδης ο οποίος όμως ζήτησε ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να μην υπάρξουν … παρενέργειες.
Σκυτάλη μετά την ΙΤΒ παίρνει η ΜΙΤ στη Μόσχα όπου θα καταγραφούν οι τάσεις από άλλη μια μεγάλη αγορά για τον Ελληνικό τουρισμό τη Ρωσική.

Νίκος Θεοδωρόπουλος  
ntheo@bankingnews.gr

(Αρχική δημοσίευση Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017, 8:24)

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης