Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Τέλος τα capital controls στην Ισλανδία μετά από 8 χρόνια κεφαλαιακών ελέγχων

Bloomberg: Τέλος τα capital controls στην Ισλανδία μετά από 8 χρόνια κεφαλαιακών ελέγχων
Η Ισλανδία έχει πλέον ραγδαία ανάπτυξη η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 3% και η κορώνα καταγράφει κέρδη 18% έναντι του ευρώ από το 2016
Η ισλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την άρση των περισσότερων από τα εναπομείναντα capital controls, σηματοδοτώντας την επιστροφή της χώρας στις αγορές οκτώ χρόνια μετά την οικονομική της κατάρρευση, όπως γράφει το Bloomberg.
Τα capital controls που αφορούν φυσικά πρόσωπα, εταιρίες και ασφαλιστικά ταμεία, θα πάψουν να ισχύουν από την Πέμπτη 16/3, ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβέρνηση.
"Η άρση των capital controls, που σταθεροποίησαν το νόμισμα και την οικονομία της χώρας κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου χρεωκοπίας, αντιπροσωπεύει την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιστροφής της Ισλανδίας στις αγορές" υποστήριξε επίσης η κυβέρνηση.
Η Ισλανδία αναγκάστηκε να εισάγει τα capital controls το 2008, όταν οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζές της κατέρρευσαν, εξαιτίας χρεών και γονάτισαν την οικονομία.
Πλέον, έχει ολοκληρώσει την οικονομική της ανάκαμψη, με το ΑΕΠ να αυξάνεται ραγδαία, την ανεργία να υποχωρεί περίπου στο 3% και τον πληθωρισμό να είναι υπό έλεγχο.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ισλανδίας αγόρασε περίπου 90 δισ. κορώνες (834 εκατ. δολ.) προς 137,5 κορώνες το ευρώ που τις κατείχαν ιδιοκτήτες offshore σε μία κίνηση που απέβλεπε στη διασφάλιση της οικονομίας ενάντια στη νομισματική ισοτιμία και τη χρηματοδοτική αστάθεια.
Υπάρχουν ακόμα 100 δισ. κορώνες σε offshore.
H κορώνα έκλεισε την Παρασκευή 10/3 στις 114,95 κορώνες το ευρώ.
Οι περιορισμοί θα διατηρηθούν για κάποια funds που δεν πωλούν τις κορώνες τους στην Κεντρική Τράπεζα της Ισλανδίας προς 137,5 κορώνες το ευρώ.
Τα συγκεκριμένα funds έχουν ακόμα δύο εβδομάδες διορία για να κάνουν αυτές τις συναλλαγές.
Η Κεντρική Τράπεζα έθεσε επίσης νέους κανόνες για δημιουργήσει μία ειδική αποθεματική βάση και να διατηρήσει την κορώνα υπό έλεγχο.
Το νόμισμα της Ισλανδίας καταγράφει κέρδη 18% έναντι του ευρώ από το 2016, εκμεταλλευόμενο και μία έκρηξη στον τουρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης