Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεύτερο Οχι στο Μεταναστευτικό Διάταγμα Trump από 130 πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους

Δεύτερο Οχι στο Μεταναστευτικό Διάταγμα Trump από 130 πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους
Το νέο Διάταγμα πλήττει την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της χώρας όσο και το προηγούμενο
Δύσκολη αποδεικνύεται για τον Donald Trump η διακυβέρνηση μιας χώρας συγκριτικά με τη διοίκηση των επιχειρήσεων του, όπου είχε συνηθίσει να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς περιορισμούς.
Έτσι για μια ακόμη φορά εμφανίζεται αντιμέτωπος με περισσότερους από 130 πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους και ειδικούς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στις ΗΠΑ οι οποίοι αντιτίθενται και μάλιστα κατήγγειλαν το νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του αμερικανού προέδρου
Όπως εκτιμούν, το νέο Διάταγμα πλήττει την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της χώρας όσο και το προηγούμενο.
«Θα στείλει στους μουσουλμάνους, περιλαμβανομένων αυτών που είναι θύματα ή μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους, ένα μήνυμα το οποίο θα ενισχύσει την εκστρατεία προπαγάνδας λέγοντας ψευδώς ότι οι ΗΠΑ είναι σε πόλεμο με το Ισλάμ», αναφέρουν σε επιστολή τους που απευθύνουν στον Trump.
«Αντίθετα, με το να δεχόμαστε τους μουσουλμάνους πρόσφυγες και ταξιδιώτες αποκαλύπτουμε τα ψέματα των τρομοκρατών και αντιστεκόμαστε στο ψευδές τους όραμα», συνεχίζει η επιστολή.
Μεταξύ των 134 προσώπων που υπέγραψαν την επιστολή, ανάμεσά τους και κάποιοι που υπηρέτησαν κυβερνήσεις τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων, είναι ο πρώην διπλωμάτης Nicolas Berns, ο πρώην διευθυντής αντιτρομοκρατίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Richard Clark και η πρώην υφυπουργός Άμυνας Michele Flournoy.
Πολλοί από τους υπογράφοντες έχουν υπηρετήσει Δημοκρατικούς προέδρους, όπως η πρώην υπουργός Εξωτερικών Madeleine Albright, η πρώην υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο, η πρώην σύμβουλος Εσωτερικής Ασφάλειας Suzan Rice και ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας Matthew Olsen.
«Απαγορεύσεις όπως αυτές που προβλέπονται στο διάταγμα πλήττουν την αμερικανική εθνική ασφάλεια και επιπλέον την αξιοπρέπεια της μεγάλης μας χώρας», εκτιμούν στην επιστολή τους, απηχώντας τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν ενώπιον των δικαστηρίων πολλές αμερικανικές Πολιτείες που έχουν προσφύγει κατά του νέου αλλά και του προηγούμενου αντιμεταναστευτικού διατάγματος.
Το διάταγμα «αποδυναμώνει την ικανότητα αυτής της χώρας να αναλάβει παγκόσμιο ηγετικό ρόλο και θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα εθνικής μας ασφάλειας καθώς δεν στηρίζει τη σταθερότητα των εταίρων μας που προσπαθούν να δεχθούν μεγάλο αριθμό προσφύγων», τονίζεται στην επιστολή.
Η ίδια επιστολή εστάλη και σε αρκετούς υπουργούς, μεταξύ αυτών ο υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson, ο υπουργός Άμυνας James Mattis, ο υπουργός Δικαιοσύνης Jeff Sessions και ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας John Kelly.
Το νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα υιοθετήθηκε στις 6 Μαρτίου και θα τεθεί σε ισχύ στις 16 του ίδιου μήνα.
Απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε όλους τους πρόσφυγες για διάστημα 120 ημερών και αναστέλλει την παροχή αδειών εισόδου για διάστημα 90 ημερών για τους πολίτες του Ιράν, της Λιβύης, της Συρίας, της Σομαλίας, του Σουδάν και της Υεμένης.
Το διάταγμα αυτό αποτελεί μια διορθωμένη εκδοχή του πρώτου διατάγματος της 27ης Ιανουάριου, το οποίο είχε προκαλέσει σοκ και οργή στην παγκόσμια κοινότητα και η ισχύς του οποίους ανασταλεί στις 3 Φεβρουάριου έπειτα από απόφαση ενός ομοσπονδιακού δικαστή του Σιάτλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης