Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με βέτο απειλεί η Πολωνία την ΕΕ, αν επανεκλεγεί ο Tusk πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Με βέτο απειλεί η Πολωνία την ΕΕ, αν επανεκλεγεί ο Tusk πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Η ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση να προσπαθεί να αποτρέψει - μόνη της μεταξύ των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. - με κάθε μέσο την επανεκλογή του Πολωνού 
Με βέτο κείμενο συμπερασμάτων της σημερινής (9/3) Συνόδου Κορυφής απειλεί ευθέως τις Βρυξέλλες η πολωνική κυβέρνηση, στην περίπτωση που ο Donald Tusk επανεκλεγεί πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει - μόνη της μεταξύ των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. - με κάθε μέσο την επανεκλογή του Πολωνού κ. Tusk.
Ενδεικτικά, χθες κάλεσε όλες τις υπόλοιπες 27 χώρες να μην επιχειρήσουν να παρατείνουν τη θητεία του Tusk για 30 ακόμα μήνες.
Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις και την ανάδελφη στάση της πολωνικής κυβέρνησης, η επανεκλογή του κ. Tusk θεωρείται σχεδόν δεδομένη απόφαση της Συνόδου, μιας και συγκεντρώνει την απαραίτητη συναίνεση και απαιτεί απλή πλειοψηφία.
Η δεξιά πολωνική κυβέρνηση του κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) κατηγορεί τον κεντρώο κ. Tusk ότι ξεπέρασε τις αρμοδιότητές του όταν την επέκρινε για τη σύγκρουσή της με την αντιπολίτευση επί του εξαιρετικά κρίσιμου ζητήματος της ελευθερίας του Τύπου στην Πολωνία.
Ο ηγέτης του PiS, Jaroslaw Kaczynski και ο Tusk έχουν υπάρξει επί μακρό χρόνο ανυποχώρητοι πολιτικοί αντίπαλοι.
Σήμερα 9 Μαρτίου 2017, η πρωθυπουργός της Πολωνίας, Beata Szydło, επανέλαβε πως η χώρα της είναι αντίθετη στην επανεκλογή του κ. Tusk στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λέγοντας ότι «τίποτα δεν πρέπει να γίνει» χωρίς τη συναίνεση της Βαρσοβίας.
«Επαναλαμβάνω: τίποτα (δεν πρέπει να γίνει) χωρίς εμάς και χωρίς τη συναίνεση μας.
Δεν συμφωνούμε μια χώρα μέλος που παρουσιάζει μια διαφορετική άποψη να μην ακούγεται.
Δεν συμφωνούμε να κατεδαφιστεί αυτός ο θεμελιώδης κανόνας.
Είναι θέμα αρχής.
Η Πολωνία θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους αυτές τις αρχές που είναι τα θεμέλια της Ε.Ε.
Οι χώρες που δεν το καταλαβαίνουν αυτό οδηγούν στην αποσταθεροποίηση. Θέλουμε την ενότητα της Ευρώπης», επέμεινε, κατά την άφιξή της στη Σύνοδο Κορυφής.
Αντί του κ. Tusk, η Πολωνία προσπάθησε ανεπιτυχώς να προωθήσει έναν δικό της υποψήφιο, τον Πολωνό ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Jacek Saryusz-Wolski, ο οποίος όμως διεγράφη άμεσα από την Ομάδα του Ε.Λ.Κ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης