Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης περνάει από τον Τσακαλώτο - «Ηρωική έξοδο» του υπουργού φοβάται το Μαξίμου

Η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης περνάει από τον Τσακαλώτο - «Ηρωική έξοδο» του υπουργού φοβάται το Μαξίμου
Ο υπουργός Οικονομικών «μιλάει τη γλώσσα» των θεσμών
Η λαϊκή ρήση «κράτα με να σε κρατώ να ανεβούμε τον γκρεμό» ταιριάζει … «γάντι» στο κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης περνά από τα χέρια του υπουργού Οικονομικών.
Αυτόν ξέρουν… αυτόν εμπιστεύονται οι ξένοι θεσμικοί, οι εταίροι, αλλά και το κουαρτέτο των θεσμών, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος - όπως λένε - «μιλάει τη γλώσσα τους».
Μια «γλώσσα» που όχι μόνον δεν φαίνεται να γνωρίζει ο πρωθυπουργός, αλλά, από επιλογή, δεν επιθυμεί ούτε να ομιλήσει, αλλά ούτε και να μάθει να ομιλεί.
Την ώρα που ο πρωθυπουργός μιλούσε για μια «ολιστική συμφωνία» και διαβεβαίωνε τους πολίτες ότι δεν θα υπάρχει «ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα», καθώς η «τοξικότητα» των επώδυνων μέτρων θα …«εξουδετερώνεται» από τα θετικά αντίμετρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περιέγραφε διαφορετικά την κατάσταση και σίγουρα με πιο ρεαλιστικό και ειλικρινή τρόπο.
Αμέσως μετά τη λήξη του Eurogroup του Φεβρουαρίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν έκρυψε ούτε την απόσταση και κυρίως ούτε τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ αλλά και μερίδας των εταίρων και δανειστών, ενώ την ίδια ώρα στην Αθήνα το Μέγαρο δήλωνε αισιόδοξο.
Λίγες μέρες αργότερα, και ενώ ο πρωθυπουργός επέμενε ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ λιτότητα, ο αρμόδιος υπουργός φύλαγε τα… νώτα του και, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ξεκαθάριζε πως «δεν λέμε ότι η λιτότητα τελείωσε».
Επιπλέον, ο κ. Τσακαλώτος αποκάλυπτε αυτό που οι «επικοινωνιακοί μηχανισμοί» του Μαξίμου προσπαθούσαν να κρύψουν πίσω από το… αμπαλάζ περίτεχνων και ευχάριστων διατυπώσεων.
«Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες για το τι θα δώσουμε» έλεγε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κρατώντας μικρό καλάθι, καθώς γνώριζε (όπως γνώριζε και το Μαξίμου) ότι οι θεσμοί δεν κάνουν πίσω ούτε στην μείωση του αφορολόγητου, ούτε στην περικοπή συντάξεων, αλλά και σε μια σειρά από επώδυνα μέτρα, που ζητούν επίμονα.
Αυτό που πραγματικά συμβαίνει στη σχέση του πρωθυπουργού και της ηγετικής του ομάδας με τον υπουργό Οικονομικών δεν είναι τίποτα περισσότερο από το γεγονός ότι το μεν Μαξίμου θέλει να κλείσει η συμφωνία άμεσα, ώστε να επιβεβαιωθεί το κυβερνητικό αφήγημα και να μην φανεί ο Αλέξης Τσίπρας και πάλι ανακόλουθος, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιθυμεί να μην χρεωθεί σε προσωπικό επίπεδο τις επιλογές του Μαξίμου για «συμφωνία όπως - όπως και… βλέπουμε».
Άλλωστε ο κ. Τσακαλώτος δεν είναι «πολιτικός αποκλειστικής απασχόλησης» και δεν εξαρτά το μέλλον του από την πολιτική, αλλά από την πανεπιστημιακή του καριέρα.
Εξ αυτού του λόγου προσέχει την υστεροφημία του ως «αριστερός» και ως «πολέμιος των πολιτικών εφαρμογής και επιβολής λιτότητας που πνίγουν την ανάπτυξη και την ευημερία των ανθρώπων».
Άλλωστε μετά τη συμφωνία, η οποία –καθώς φαίνεται- θα φέρει τη σφραγίδα του, όλα δείχνουν ότι θα τραβήξει το δικό του δρόμο, ο οποίος μάλλον δεν θα είναι κοινός με το δρόμο που χαράζει ο πολιτικός του προϊστάμενος Αλέξης Τσίπρας.
Κάποιοι λένε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αν η τελική συμφωνία δεν είναι δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη, δε θα δειλιάσει να το πει δημόσια, καταγγέλλοντας ακόμα και εκβιασμό των δανειστών και θέτοντας εαυτόν εκτός κυβέρνησης.
Αυτό που φοβίζει τον πρωθυπουργό και κάποιους στο Μαξίμου είναι μήπως ο υπουργός το κάνει πράξη μια… ηρωική έξοδο πριν κλείσει η συμφωνία.
Όμως, όσοι ξέρουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, λένε ότι «θα το παλέψει μέχρι τέλους και θα κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τους δανειστές από τους οποίους αν μη τι άλλο έχει κερδίσει ήδη το σεβασμό τους».

Δημ. Αλειφερόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης