Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κάντο όπως Alpha Trust Ανδρομέδα – Πέτυχε απόδοση ανώτερη της αγοράς επενδύοντας σε ποιοτικές εταιρείες

Κάντο όπως Alpha Trust Ανδρομέδα – Πέτυχε απόδοση ανώτερη της αγοράς επενδύοντας σε ποιοτικές εταιρείες
Τα περισσότερα κέρδη της επενδυτικής το 2016 προήλθαν από δύο εισηγμένες περιφερειακές εταιρείες του ΧΑ την Quest και την Πλαστικά Θράκης
Έχοντας επενδύσει σε μικρές κυρίως εταιρείες του ΧΑ αλλά με ποιοτικά χαρακτηριστικά, ήτοι κερδοφορία και ελκυστική αποτίμηση η Alpha Trust Ανδρομέδα κατάφερε όχι μόνο να επιστρέψει στην κερδοφορία και το χαρτοφυλάκιό της να καταγράψει αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς, αλλά και να δείξει πως η μονότονη ανάγνωση του ταμπλό είναι πλέον παρελθόν.
Η επενδυτική είδε πως οι τράπεζες δεν είναι πλέον ελκυστικές και διαφοροποιήθηκε από τις συνηθισμένες προτάσεις των αναλυτών που περιορίζονται στις εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Αγόρασε Πλαστικά Θράκης, Quest, Reds, Ελβέ Ενδυμάτων, Inform Lykos, Πλαίσιο, Κρι-Κρι, Φουρλή, Αστήρ Παλάς, Σαράνητ, ΕΛΤΕΧ Άνεμος, μεταξύ άλλων και μπόρεσε με δείκτη οριακά ανοδικό να καταγράψει άνοδο 8,51% όταν η δεύτερη εισηγμένη επενδυτική, η Αιολική, με επενδύσεις κυρίως στο εξωτερικό και υψηλή ρευστότητα είδε την απόδοση της εσωτερικής αξίας να μειώνεται κατά 18%.
Σημειώνεται πως ο Γ.Δ. ενισχύθηκε το 2016 κατά 1,95% ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε 5%.
Βάσει του πίνακα επενδύσεων της 31/12/16 είχε κέρδη από τις επενδύσεις στο εσωτερικό 1,5 εκατ. ευρώ.
Από τα κέρδη αυτά τις 348 χιλ. ευρώ δημιούργησε η θέση 400 χιλ. τεμαχίων στην Πλαστικά Θράκης (από 1,43 ευρώ σε 2,30 ευρώ), ενώ 334 χιλ. ευρώ κέρδη δημιούργησε η θέση των 120 χιλ. τεμαχίων στην Quest (από 4,01 ευρώ στα 6,78 ευρώ).
Κέρδη 126 χιλ. ευρώ έδωσε η θέση στην Μυτιληναίος και 109 χιλ. ευρώ η θέση στον ΟΠΑΠ.
Σημειώνεται πως το χαρτοφυλάκιο έχει θέσεις σε μετοχές που αξίζουν καλύτερης αποτίμησης επομένως τα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης της επενδυτικής είναι σημαντικά.
Ήδη η Quest είναι υψηλότερα, η Cenergy που ήταν στα 0,625 ευρώ τώρα είναι στα 0,89 ευρώ περίπου, η Fourlis είναι υψηλότερα ενώ θα αποκτήσει ρευστότητα από την Αστήρ, η οποία λόγω επιτυχημένης δημόσιας πρότασης θα βγει από το ταμπλό.
Το πετυχημένο παράδειγμα της Ανδρομέδα δείχνει πως οι αναλυτές μπορούν να διαφοροποιηθούν και να στρέψουν το βλέμμα τους στις καλές και ποιοτικές εταιρείες του ΧΑ έστω και αν αυτές δεν περιλαμβάνονται στην υψηλή κεφαλαιοποίησης.
Κυριακίδης, Καράτζης, Τεχνική Ολυμπιακής, Πετρόπουλος, Μύλοι Λούλη, Ελτράκ, Κλουκίνας-Λάππας, ΕΚΤΕΡ, Moda Bagno, Πλαστικά Κρήτης, Profile, Έλαστρον, AS Company, Φίλιππος Νάκας, είναι μόνο μερικές από τις μικρές εταιρείες του ΧΑ που δικαιολογούν βάσει ισολογισμού καλύτερες αποτιμήσεις και κάποιες έχουν ενισχυθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες με παράλληλη βελτίωση του όγκου συναλλαγών.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης