Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Δύσκολη η συμφωνία για την Ελλάδα πριν τον Ιούνιο 2017 - Μειώθηκαν οι καταθέσεις

tags :
Citigroup: Δύσκολη η συμφωνία για την Ελλάδα πριν τον Ιούνιο 2017 - Μειώθηκαν οι καταθέσεις
Η αβεβαιότητα οδήγησε σε μείωση των καταθέσεων σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup
Δύσκολη χαρακτηρίζει την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα πριν τον Ιούνιο του 2017 η Citigroup, στο ημερήσιο σχόλιό της (01/03/2017).
Και αυτό γιατί η ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανό να αντιμετωπίσει σημαντικά εμπόδια στη νομοθέτηση του νέου πακέτου των μεταρρυθμίσεων.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, μια επιπλέον δέσμευση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ενδεχομένως να είναι αναγκαία για να «ξεκλειδώσει» η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, εάν η Γερμανία επιμείνει στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Η αβεβαιότητα οδήγησε σε μείωση των καταθέσεων

Η Citi αναφέρεται στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που κατέγραψαν μείωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες τον Ιανουάριο κατά 1,3%, εν μέσω capital controls, ως ένδειξη της ακόμα χαμηλής εμπιστοσύνης.
Οι τραπεζικές καταθέσεις του ιδιωτικού μη χρηματοπιστωτικού τομέα (δηλαδή, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων) μειώθηκαν κατά € 1,5 δισ. τον Ιανουάριο σε νέο χαμηλό 16ετών και στα € 119 δισ.
Όπως σχολιάζει η Citgroup  οι ιδιωτικές καταθέσεις παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες ( οριακά χαμηλότερα) από την επιβολή των capital controls στα μέσα του 2015, μετά την πτώση κατά περίπου € 40 δισ. (περίπου 25%) στο α' εξάμηνο του 2015.
Η αδύναμη εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα και γενικότερα στην ικανότητα της οικονομίας να ανακάμψει, υποδηλώνει ότι η εγχώρια ρευστότητα παραμένει ππεριορισμένη.
Η πρόσφατη ενίσχυση της αβεβαιότητας σχετικά με την πορεςία των διαπραγματεύσεων, συνδέεται με την ανανεωμένη αδυναμία στις τραπεζικές καταθέσεις τον Ιανουάριο του 2017.

Δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% το 2017

Οι αναλυτές σχολιάζουν και την πτώση στις λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο, οι οποίες συρρικνώθηκαν κατά 1%, έναντι αύξησης 4% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση.
 Οι καταναλωτές έχουν νιώσει τον πόνο των νέων μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν στα μέσα του 2016 και προσφάτως της αύξησης του πληθωρισμού.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει υποχωρήσει έντονα τους τελευταίους δύο μήνες και παραμένει τόσο χαμηλά όσο ήταν στην κορυφή της πολιτικής αναταραχής το καλοκαίρι του 2015.
Σύμφωνα με τη Citi, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% το 2017.

Οι πιέσεις Merkel για χρέος και QΕ

Η Citigroup αναφέρεται στις πληροφορίες που κάνουν λόγο για παρέμβαση Merkel σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τον Draghi ωστόσο να ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στο QE μόνο αν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και αν συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης