Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ποιες είναι οι διαφορές που θα συναντήσουν όσοι θελήσουν να μεταναστεύσουν στην Σουηδία;

Ποιες είναι οι διαφορές που θα συναντήσουν όσοι θελήσουν να μεταναστεύσουν στην Σουηδία;
Στη σκανδιναβική χώρα ένας πολίτης έχει 70% λιγότερες πιθανότητες να μείνει άνεργος
Όπως είχαμε ξαναγράψει (περισσότερα εδώ) στο παρελθόν, ένας τεράστιος αριθμός Ελλήνων έχει προτιμήσει να δοκιμάσει την τύχη του στο εξωτερικό ελέω τις ανθρωπιστικής – κοινωνικής κρίσης και της έλλειψης προοπτικών.
Μία από τις πιο δελεαστικές χώρες είναι η Σουηδία, μία χώρα ίσου πληθυσμού με την Ελλάδα αλλά πολλαπλάσιας έκτασης, όπου το σκανδιναβικό μοντέλο βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή έχοντας ως αποτέλεσμα ένα από τα καλύτερα βιοτικά επίπεδα στον κόσμο, αν όχι το καλύτερο.
Ποιες είναι όμως οι βασικές διαφορές;
Σύμφωνα με το CIA World Factbook, το οποίο βασίζεται ωστόσο σε στοιχεία του 2015, οι διαφορές είναι τεράστιες…
Τα στοιχεία μπορούμε να τα επικαλεστούμε, καθώς τον τελευταίο χρόνο δεν έχουν αλλάξει και πολλά, ειδικά προς το καλύτερο σε ό,τι αφορά τη χώρα μας.
Ενδεικτικά, στη σκανδιναβική χώρα ένας πολίτης έχει 70% λιγότερες πιθανότητες να μείνει άνεργος, καθώς το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται κάτω από το 8%, υποπολλαπλάσιο από το αντίστοιχο της Ελλάδας.
Επίσης, αν ληφθεί υπόψη το κατά κεφαλήν ΑΕΠ (40.900 έναντι 23.600 ευρώ), στη Σουηδία μπορεί ένας πολίτης να βγάλει 73% περισσότερα χρήματα, έχοντας ταυτόχρονα 26% περισσότερο ελεύθερο χρόνο, καθώς οι (κατά μέσο όρο) ετήσιες ώρες εργασίας είναι 1.607, έναντι 2.037 στη χώρα μας.
Στα υπόλοιπα υπέρ της Σουηδίας, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, συμπεριλαμβάνονται οι συντριπτικά λιγότερες πιθανότητες να δολοφονηθείς, οι ελάχιστες εισοδηματικές ανισότητες και το (ελάχιστα) υψηλότερο προσδόκιμο ζωής (81,83 έναντι 80,3 έτη).
Οι δύο χώρες καταγράφουν ίδιες επιδόσεις στα κρούσματα HIV/AIDS (0,1% του πληθυσμού).
Επιπλέον, στη Σουηδία ο ετήσιος μέσος αριθμός γεννήσεων είναι υψηλότερος, 11,92 ανά 1.000 πολίτες, όταν στην Ελλάδα είναι 8,8 ανά 1.000 πολίτες.
Στα υπέρ της χώρας μας, η Ελλάδα καταναλώνει λιγότερα καύσιμα ετησίως, ενώ η κατανάλωση σε ηλεκτρικό ρεύμα είναι 2,7 φορές υψηλότερη.
Επίσης, την ίδια στιγμή στη Σουηδία πρέπει να ξοδέψετε 2,6 φορές περισσότερα χρήματα ετησίως για την υγειονομική σας περίθαλψη, περίπου 5.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο ζωής, καλύτερη πηγή ενημέρωσης είναι οι Έλληνες που ήδη ζουν εκεί!

Οι προτιμώμενες χώρες και το άνευ προηγουμένου brain drain

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων βρήκε δεύτερη πατρίδα στη Γερμανία, με πάνω από 157.000 άτομα να έχουν μεταναστεύσει από το 2010 έως το 2015.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία αποτέλεσαν επίσης μία λύση για τους Έλληνες, με πάνω από 51.000 και 45.000 άτομα αντίστοιχα να έχουν μεταβεί για μόνιμη διαμονή.
Περίπου 31 χιλιάδες Έλληνες στράφηκαν προς την αδερφική Κύπρο, η οποία κατάφερε πρόσφατα να βγει από το τούνελ της οικονομικής κρίσης.
Άλλοι προορισμοί για το διάστημα 2010 – 2015 (ή μέχρι 2014, τα δεδομένα ποικίλουν, ορισμένα στοιχεία είναι κατά προσέγγιση) ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες (6.340), ο Καναδάς (2.303), η Πορτογαλία (248), το Κουβέιτ (500), το Κατάρ (1000), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (3.352 μέχρι το 2013), η Ολλανδία (8.000), η Αυστρία (6.165), η Δανία (1.419), η Νορβηγία (9.900), το Βέλγιο (5.000), το Λουξεμβούργο (464), η Ελβετία (5.000), η Σλοβακία (200) και η Κούβα (29).
Να σημειωθεί πως δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για Σουηδία και Γαλλία, χώρες που αποτελούν επίσης δημοφιλείς προορισμούς για τους Έλληνες, με ορισμένες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 10.000 άτομα στην καθεμία από το 2010 και μετά.
Τα πράγματα γίνονται όμως ακόμα πιο σοβαρά αν λάβουμε υπόψη μας πως στα παραπάνω δε συμπεριλαμβάνονται οι Έλληνες φοιτητές που επέλεξαν να σπουδάσουν στο εξωτερικό.
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως πίσω στις χώρες τους γύρισαν χιλιάδες Έλληνες ομογενείς (δε συμπεριλαμβάνονται επίσης στα παραπάνω στοιχεία), οι οποίοι λίγα χρόνια πριν είχαν κάνει το ακριβώς αντίστροφο ταξίδι.
Επίσης, στα στοιχεία δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι δεύτερης και τρίτης γενιάς μετανάστες που ζούσαν στην Ελλάδα επί 10ετίες και αποφάσισαν μετά το 2010 να φύγουν για τις πατρίδες τους, ή για κάποια άλλη χώρα.
Κάτι που είναι ήδη γνωστό αλλά πρέπει να επισημανθεί, είναι το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια έχουν πολύ υψηλό μορφωτικό επίπεδο, καθιστώντας έτσι την Ελλάδα τον ορισμό του «brain drain», της διαρροής δηλαδή ταλέντων.
Για τους λάτρεις των Οικονομικών, να υπενθυμιστεί πως πολλοί οικονομολόγοι υπολογίζουν την ανταγωνιστικότητα μίας χώρας και από την ικανότητά της να συγκρατεί ανθρώπινο δυναμικό υψηλής ποιότητας...



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης