Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

H επέλαση των ινδικών Ομίλων στην Ελλάδα - Αεροδρόμια, τουρισμός και ενέργεια στο στόχαστρο

H επέλαση των ινδικών Ομίλων στην Ελλάδα - Αεροδρόμια, τουρισμός και ενέργεια στο στόχαστρο
Η πρώτη εμφάνιση ινδικού Ομίλου έγινε τον περασμένο Οκτώβριο όταν ακούστηκε το όνομα του ινδικού Ομίλου GMR ότι θα διεκδικήσει από κοινού με την Τέρνα το αεροδρόμιο του Καστελίου
Ολοένα και περισσότερο έχει αρχίσει να γίνεται εμφανής στο τελευταίο διάστημα η παρουσία των Ινδικών Ομίλων στην Ελλάδα αλλά και η σύππραξη ελληνικών επιχειρήσεων με ινδικούς, ενώ στο στόχαστρο τους επί ελληνικούς εδάφους, μπαίνουν τα έργα υποδομών, τουρισμού και ενέργειας.
Η πρώτη εμφάνιση ινδικού Ομίλου έγινε τον περασμένο Οκτώβριο όταν ακούστηκε το όνομα του ινδικού Ομίλου GMR ότι θα διεκδικήσει από κοινού με την Τέρνα το αεροδρόμιο του Καστελίου, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.
Τελικά η κοινοπραξία ήταν η μοναδική που κατέθεσε προσφορά για το έργο, η οποία και εξετάζεται από το Υπουργείο Υποδομών.
Δεύτερος ινδικός Όμιλος που παρουσιάστηκε στη χώρα μας είναι ο Όμιλος TATA που σχεδιάζει την κατασκευή δυο πεντάστερων πολυτελών μονάδων αξίας άνω των 45 εκατ. ευρώ δυναμικότητας 300 δωματίων το κάθε ένα στην περιοχή Ξηροποτάμι στην Ποτίδαια.
Μάλιστα το όλο εγχείρημα είναι σε φάση αδειοδότησης γεγονός που δημιουργεί σαφή ορίζοντα υλοποίησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση των δύο μονάδων γίνεται από δυο ρώσικα επενδυτικά funds ωστόσο όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες ανήκουν στον ινδικό όμιλο με τις πολυσχιδείς δραστηριότητες.
Άλλωστε ο όμιλος ΤΑΤΑ ελέγχει περισσότερες από 100 εταιρείες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται εταιρείες κατασκευής οχημάτων, ορυχεία, ενεργειακές εταιρείες αλλά και ξενοδοχεία.
Ειδικότερα, μέσω της Indian Hotels Company (IHCL) ελέγχει ξενοδοχειακές μονάδες στην Ασία, την Αυστραλία, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ετοιμάζονται και άλλοι μεγάλοι ινδικοί Όμιλοι να κάνουν την εμφάνιση τους στη χώρα μας καθώς ήδη υπάρξει σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Να σημειωθεί ότι η Ινδία έχει επιβεβαιώσει την θέση της ως η πιο γρήγορα αναπτυσσομένη μεγάλη οικονομία με το ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους να αυξάνεται κατά 7,6% για το 2016, ο πιο ψηλός ρυθμός σε πέντε χρόνια.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η Ινδία έχει ξεπεράσει την πιο μεγάλη οικονομία της Κίνας σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης. Κατά το 2015 το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε με ρυθμό 6,9%, ρυθμός που είναι ο πιο χαμηλός για 25 χρόνια.
Επίσης εκτός από μια γιγαντιαία αγορά 1,2 δισ. ανθρώπων, οι επιχειρηματικοί όμιλοι της εξαπλώνονται σε παγκόσμια κλίμακα, έχοντας χτίσει ήδη ένα χαρτοφυλάκιο εξαγορών και συγχωνεύσεων, εκτός συνόρων, σε διάφορους κλάδους που ξεπερνά τα 100 δισ. δολ.

Οι Έλληνες που επενδύουν στην Κίνα

Από τις πρόσφατες επιχειρηματικές συμφωνίες που ανακοινώθηκαν είναι αυτή της Chipita του Σπύρου Θεοδωρόπουλου με τον ινδικό Όμιλο Britannia, με στόχο τη δημιουργία joint venture.
Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων για την οριστικοποίηση συμφωνίας, η οποία στο πλαίσιο δημιουργίας της κοινοπραξίας προβλέπει και την ίδρυση μονάδας παραγωγής, με το κόστος της αρχικής επένδυσης να κυμαίνεται στα 11 εκατ. ευρώ.
Η ισχυρή ινδική μπισκοτοβιομηχανία θα κρατήσει πιθανότατα την πλειοψηφία των μετοχών στην επιχείρηση, ενώ η νέα μονάδα αναμένεται να δημιουργηθεί δίπλα στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της Britannia προσβλέποντας στη βελτιστοποίηση του κόστους της διαμεταφοράς και στην αξιοποίηση του υφιστάμενου δικτύου διανομής.
Η συνεργασία αφορά τη δημιουργία παραγωγικών μονάδων με κύριο προϊόν το κρουασάν, κάτι που αποτελεί το ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Chipita.
Η Britannia «βλέπει» τεράστια αναπτυξιακή προοπτική μέσω αυτής της σύμπραξης καθώς, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Varun Berry, «οι κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της συμφωνίας είναι εξαιρετικά επεκτάσιμες και αποτελούν προϊόντα “γέφυρα” μεταξύ των μπισκότων, της σοκολάτας και των φρέσκων αρτοσκευασμάτων».
Ισχυρή παρουσία στην Ινδία έχει επίσης ο φαρμακευτικός Όμιλος Pharmathen όπου εξαγόρασε ένα ερευνητικό εργαστήριο ανάπτυξης πρώτων υλών η Frigoglass, ο Mαίλλης αλλά και η S&B Industrial Minerals.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης