Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στο επίκεντρο της κρίσης οι γαλλικές τράπεζες λόγω Ελλάδας και Ιταλίας – Αποτελούν τον αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης...

Στο επίκεντρο της κρίσης οι γαλλικές τράπεζες λόγω Ελλάδας και Ιταλίας – Αποτελούν τον αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης...
Όταν τον Αύγουστο ο Frédéric Oudéa, επικεφαλής της Société Générale, εκτιμούσε ότι το γαλλικό τραπεζικό σύστημα  θα έχει διαφορετικό πρόσωπο σε λίγο διάστημα, κανείς δεν θα περίμενε ότι η κατάσταση θα άλλαζε τόσο γρήγορα προς το χειρότερο. Ήδη οι αγορές τις έχουν «τιμωρήσει» τις γαλλικές τράπεζες  για την μεγάλη έκθεση τους στα κρατικά ομόλογα, ενώ και τα προγράμματα λιτότητας της γαλλικής κυβέρνησης έχουν πλήξει τα κέρδη τους.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Citigroup, Kinner Lakhani, σε κεφαλαιακή βάση, οι γαλλικές τράπεζες έχουν κάνει σημαντικά βήματα ώστε βγουν από το επίκεντρο της κρίσης στην ευρωζώνη. Αλλά δεν αρκούν. Ήδη είναι στο «κάδρο της κρίσης». Η SocGen έχει χάσει ήδη το 61% της αξίας της από τον Ιανουάριο, ενώ BNP Paribas το 45% και οι Crédit Agricole και Natixis το 57% και το 46% αντίστοιχα.
Οι γαλλικές τράπεζες είναι όπως φαίνεται ο πλέον αδύναμος κρίκος καθώς είναι εκτεθειμένες σε μεγάλο βαθμό σε ιταλικά, ελληνικά, ισπανικά και γαλλικά ομόλογα.
Ο Jean-Pierre Lambert, αναλυτής της Keefe, Bruyette & Woods σχολιάζοντας αυτά τα στοιχεία ανέφερε ότι οι γαλλικές τράπεζες εμφανίζονται μέχρι στιγμής ως ένα από τα πολλά θύματα αυτής της κρίσης. Της κρίσης που ξεκίνησε εξαιτίας των δημοσιονομικών προβλημάτων. Γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα οι γαλλικές τράπεζες «ξεφορτώνονται» κρατικά ομόλογα της αδύναμης περιφέρειας. Ήδη από το β΄3μηνο έχουν μειώσει την έκθεση τους στα ιταλικά κατά 36%, ενώ βρίσκονται και σε μία επιταχυνόμενη διαδικασία απομόχλευσης.
Παράλληλα, οι γαλλικές τράπεζες είναι περισσότερο εξαρτημένες στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό γεγονός που τις καθιστά εξαιρετικά ευάλωτες αν η επικείμενη κρίση στην Ιταλία δημιουργήσει ένα πάγωμα στην πιστωτική αγορά, όπως άλλωστε συνέβη με την Lehman Brothers.
Την ίδια ώρα, αμερικανοί επενδυτές εκφράζουν ανησυχίες ότι αν η κρίση χρέους στην περιφέρεια της ευρωζώνης δεν τεθεί υπό έλεγχο, η γαλλική οικονομία μπορεί σύντομα να απολέσει την αξιολόγηση ΑΑΑ και αυτό θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο καθώς οι γαλλικές τράπεζες έχουν στενές σχέσεις με τις αμερικανικές.
Επιπλέον οι Credit Agricole και Societe Generale επένδυσαν στις ελληνικές τράπεζες την περασμένη δεκαετία ελπίζοντας ότι θα τους προσφέρουν πρόσβαση σε μία υποσχόμενη αγορά.
Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν έτσι. Οι δύο ελληνικές θυγατρικές, Emporiki Bank και Geniki Bank, πλέον αποτελούν ζημιογόνα βάρη. Την ίδια ώρα, η ιταλική θυγατρική της BNP, η BNL, τείνει να εξελιχθεί σε Βατερλώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης