Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Διαδήλωση στις Φιλιππίνες κατά των φόνων χωρίς δίκη στο όνομα της καταπολέμησης των ναρκωτικών

Reuters: Διαδήλωση στις Φιλιππίνες κατά των φόνων χωρίς δίκη στο όνομα της καταπολέμησης των ναρκωτικών
Οι διαδηλωτές ζήτησαν επίσης και την κατάργηση της θανατικής ποινής γενικότερα
Χιλιάδες καθολικοί έκαναν πορεία το Σάββατο 18/2 στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων Μανίλα για να καταδικάσουν τις εξωδικαστικές δολοφονίες και το σχέδιο της κυβέρνησης να επαναφέρει τη θανατική ποινή για εγκληματίες, μεταδίδει το Reuters.
Η διαδήλωση "Βαδίζω για τη ζωή" είχε τη στήριξη του Συμβουλίου των Καθολικών Επισκόπων των Φιλιππίνων και έγινε λίγες μέρες μετά την επίθεση της εκκλησίας στον πρόεδρο Rodrigo Duterte για τον πόλεμο των ναρκωτικών.
Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι 50 χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν, ενώ η αστυνομία κατεβάζει τον αριθμό τους στις 10 χιλιάδες.
Πάνω από 7.600 έχουν σκοτωθεί από τη μέρα που ο Duterte άρχισε την εκστρατεία κατά των ναρκωτικών πριν από εφτά μήνες.
Πάνω από 2.500 πέθαναν κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών σε επιδρομές, σύμφωνα με την αστυνομία.
Με τις επικρίσεις να γίνονται όλο και πιο έντονες για την αιματοχυσία, ο Duterte υπεραμύνθηκε της εκστρατείας του το Σάββατο 18/2, λέγοντας ότι είναι "πολύ επιτυχημένη".
Μιλώντας στη Στρατιωτική Ακαδημία των Φιλιππίνων στην πόλη Baguio, ανέφερε ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι πιο σύνθετο απ' ό,τι είχε αρχικά φανταστεί και γι' αυτό ζήτησε και τη βοήθεια του στρατού.
"Χρειάζομαι βοήθεια από όλους, ειδικά από τον στρατό, όχι για να ελέγξω την κοινωνία, αλλά για να προστατέψω τους πολίτες από την ανομία, την απερισκεψία και τον εγωισμό".
Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αστυνομία αρνούνται ότι έχουν γίνει φόνοι χωρίς δίκη.
Αλλά οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζουν αναφέρουν ότι πολλοί θάνατοι έχουν επέλθει από δολοφόνους που σχετίζονται με την αστυνομία.
"Δεν μπορούμε να διδάξουμε ότι το να διδάσκεις ότι ο φόνος είναι κακός σκοτώνοντας αυτούς που σκοτώνουν, είναι λάθος, ενώ αυξάνει και τον αριθμό των δολοφόνων" ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Socrates Villegas.
Πρόσθεσε δε, ότι σκοτώνοντας ανθρώπους δεν καταπολεμάς το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών.
Σχεδόν το 80% των 100 εκ. κατοίκων των Φιλιππίνων είναι καθολικοί και μέχρι πρότινος η εκκλησία δίσταζε να επικρίνει τον πόλεμο του Duterte κατά των ναρκωτικών.
Η γερουσιαστής Leila de Lima, που έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στις πρακτικές του Duterte, πήρε επίσης μέρος στη διαδήλωση, υποστηρίζοντας ότι οι καταγγελίες που της έχουν απαγγελθεί είναι για να κρατήσιε το στόμα της κλειστό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης