Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πιο κάτω για την κυβέρνηση Τσίπρα δεν πάει – Μονόδρομος η παραμονή στην εξουσία

Πιο κάτω για την κυβέρνηση Τσίπρα δεν πάει – Μονόδρομος η παραμονή στην εξουσία
Μόνη λύση με βιώσιμη προοπτική για την κυβέρνηση είναι να φτάσει όσο το δυνατόν πιο κοντά στην εξάντληση της τετραετίας
Η τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονία για λογαριασμό του ΣΚΑΪ δεν είναι παρά μια επανάληψη των όσων πάνω – κάτω έχουν αποτυπώσει και όλες οι προηγούμενες μετρήσεις.
Έρχεται όμως να απαντήσει στο δίλημμα που φέρεται να υπάρχει στο Μαξίμου σχετικά με το εάν η χώρα πρέπει να πάει ή όχι σε πρόωρες εκλογές.
Και η απάντηση είναι μάλλον προφανής.
Ότι δηλαδή μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες την παρούσα στιγμή θα ήταν καταστροφική για το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται 16,5 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ ενώ οι ΑΝΕΛ δεν μπαίνουν στην επόμενη Βουλή.
Και είναι πιθανό μια «ηρωική έξοδος», ακόμα και αν αυτή προέλθει από μια πολιτική σύγκρουσης με τους δανειστές, να επιτείνει ακόμα περισσότερο τη δυσαρέσκεια των πολιτών.
Οι οποίοι αφενός θα αποτιμήσουν αρνητικά το νέο γύρο αβεβαιότητας που θα προκαλέσει στην οικονομία η κυβέρνηση και αφετέρου θα της χρεώσουν ότι εγκαταλείπει τη μάχη στην πιο κρίσιμη στιγμή.
Παράλληλα, μια τέτοια κίνηση θα επιβεβαιώσει (έστω και με μια σχετική χρονική καθυστέρηση) τις επιδιώξεις των πολιτικών της αντιπάλων, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή πόνταραν στο σενάριο της «αριστερής παρένθεσης».
Συνεπώς, πρόωρες εκλογές σηματοδοτούν βέβαιη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, περαιτέρω επιδείνωση της πολιτικής εικόνας του κυβερνώντος κόμματος και πλήρη επιβεβαίωση των επιδιώξεων των αντιπάλων.
Άρα, η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει εναλλακτική από το να συνεχίσει το έργο της.
Και το καλύτερο για αυτήν θα ήταν να φτάσει όσο το δυνατόν πιο κοντά στο Σεπτέμβριο του 2019, όταν και λήγει η τετραετία της.
Διότι, αν κλείσει η αξιολόγηση και επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες προβλέπουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας, αύξηση της απασχόλησης τόσο για φέτος όσο και για το 2018, τότε είναι προφανές πως και τα δεδομένα αλλάζουν μια και πλέον το κλίμα θα έχει «γυρίσει» και αν μη τι άλλο θα υπάρχει ύστερα από 7 χρόνια κρίσης, ένας αέρας αισιοδοξίας.
Με την οικονομία να βελτιώνεται και την ψυχολογία των πολιτών να αλλάζει προς το καλύτερο, η κυβέρνηση θα έχει τουλάχιστον τη δυνατότητα να προχωρήσει και όλα εκείνα τα θέματα, που υποστηρίζει πως την διαφοροποιούν σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις (π.χ. η μάχη κατά της διαφθοράς, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής).
Και αυτή η αλλαγή σίγουρα θα αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις
Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμείνει στην εξουσία και δεν «πέσει» έστω και ηρωικά.
Άλλωστε όταν 8 στους 10 κρίνουν αρνητικά το έως σήμερα έργο της κυβέρνησης και 9 στους 10 δηλώνουν ότι η χώρα πηγαίνει στη λάθος κατεύθυνση, πόσο χειρότερα μπορούν να πάνε τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ;
Δυστυχώς ή ευτυχώς για τον Τσίπρα και την κυβέρνηση του, μόνο μια πορεία υπάρχει που μπορεί να ανατρέψει τη σημερινή εικόνα τέλματος.
Και για να συνεχιστεί αυτή η πορεία, απαραίτητο πρώτο βήμα είναι να κλείσει έγκαιρα, έστω και με επώδυνες υποχωρήσεις, η αξιολόγηση.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης