Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT για Ελλάδα: Επιμένει στα περί «εκρηκτικού χρέους» το ΔΝΤ - Συνεχίζονται οι επικρίσεις από την Ευρώπη

FT για Ελλάδα: Επιμένει στα περί «εκρηκτικού χρέους» το ΔΝΤ - Συνεχίζονται οι επικρίσεις από την Ευρώπη
Οι αποδόσεις των 2ετών ελληνικών ομολόγων έφτασαν στο 10% καθώς μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας
Στις προβλέψεις του περί «εκρηκτικής» δυναμικής του ελληνικού χρέους αλλά και στις απαιτήσεις του για χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχος επιμένει το ΔΝΤ, παρά την έντονη κριτική από την ΕΕ και την Αθήνα λόγω της έκθεσης για την ελληνική οικονομία.
Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times με αφορμή το άρθρο του επικεφαλής του ESM Klaus Regling, ο οποίος αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι αιτία ανησυχίας, αλλά και την απάντηση από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Gerry Rice, ο οποίος ουσιαστικά επανέλαβε την έκθεση του Ταμείου.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι το Ταμείο επιμένει ότι στις προβλέψεις του ότι χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να αυξηθεί στο 275% μέχρι το 2060,
Σύμφωνα με τους F.T. το ΔΝΤ έχει δεχθεί τα πυρά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ανώτερων αξιωματούχων της ΕΕ, μετά την προειδοποίηση ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους και χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους για την επόμενη δεκαετία.
Στο πλαίσιο αυτό, τα ελληνικά ομόλογα δέχθηκε για ακόμα μία ημέρα πιέσεις με τις αποδόσεις τους να ξεπερνούν το 10% για πρώτη φορά σε οκτώ μήνες.

Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:

Regling (ESM): Το ελληνικό χρέος δεν είναι αιτία ανησυχία, όχι σε νέα μέτρα ελάφρυνσης - Το ΔΝΤ αγνοεί την ευρωπαϊκή στήριξη

Το πρόβλημα του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί αιτία ανησυχίας.
Αυτό αναφέρει σε άρθρο του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Klaus Regling, στους Financial Times, ο οποίος κάνει μια μικρή αναδρομή της ελληνικής κρίσης.
Σύμφωνα με τον Regling, η Ελλάδα είναι στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας για σχεδόν επτά χρόνια.
Υπήρξαν καθυστερήσεις, ανησυχίες και πραγματικό δράμα που έφερε τη χώρα κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη.
Υπήρξε επίσης μεγάλη πρόοδος στο να καταστεί η ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική.
Αλλά για πολλούς, η Ελλάδα παραμένει συνώνυμο με την κακή είδηση.
Λίγοι πραγματικά εξεπλάγησαν όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε πρόσφατα ότι το χρέος της χώρας είναι σε μια ανησυχητική πορεία.
Μια νηφάλια ματιά στα γεγονότα δείχνει ότι η κατάσταση του χρέους στην Ελλάδα δεν πρέπει να είναι αιτία συναγερμού.
Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, οι μηχανισμοί διάσωσης της ευρωζώνης, έχουν μέχρι στιγμής εκταμιεύσει 174 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.
Και δεν θα είχαν δανείσει το ποσό αυτό, αν δεν πίστευαν ότι δεν θα πάρουν τα χρήματα πίσω.
Σύμφωνα με τον Regling, πολλά έχουν ήδη συμβεί για να διευκολύνουν το βάρος του χρέους της χώρας.
Οι επίσημοι και ιδιώτες πιστωτές έχουν κάνει πρωτοφανή προσπάθεια να κρατήσουν το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμη τροχιά.
Καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει λάβει ποτέ μεγαλύτερη μείωση του χρέους.
Το 2012, οι ιδιώτες επενδυτές υπέστησαν ένα κούρεμα στα ομόλογα που κατείχαν, απομειώνοντας 107 δισ. ευρώ από την έκθεσή τους στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια, οι επίσημοι πιστωτές χαλάρωσαν σημαντικά τις συνθήκες δανεισμού.
Αυτό μείωσε την οικονομική αξία του χρέους της χώρας κατά περίπου 40%.
Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα είχε δημοσιονομική εξοικονόμηση περίπου 8 δισ. ετησίως - ισοδύναμο περίπου με 4,5% του ΑΕΠ - και θα συνεχίσει να το κάνει για τα επόμενα χρόνια.
Και αυτό δεν αποτελεί δημοσιονομικό κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το πραγματικό κόστος για την Ελλάδα από την εξυπηρέτηση του χρέους της, είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και θα παραμείνει έτσι για πολύ καιρό.
Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της θα μειωθούν τα επόμενα χρόνια και θα υποχωρήσουν πολύ κάτω από εκείνες των περισσότερων άλλων χωρών της ευρωζώνης από το 2020.
Τα πρόσφατα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που λαμβάνονται από τον ESM θα βοηθήσουν επίσης.
Εάν το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε εφαρμοστεί πλήρως, η βιωσιμότητα του χρέους είναι εφικτή.
Γιατί το ΔΝΤ όμως να καταλήξει σε διαφορετικό συμπέρασμα;
Το ταμείο μέχρι στιγμής δεν ήταν σε θέση να εντάξει στην ανάλυσή του για την Ελλάδα τους θεμελιώδεις παράγοντες που καθορίζουν ένα μέλος της ευρωζώνης.
Ο ESM παρέχει πολύ μακροπρόθεσμα δάνεια με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.
Τον Μάιο του 2016 οι εταίροι της ευρωζώνης στην Ελλάδα υποσχέθηκαν πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του προγράμματος στα μέσα του 2018, εάν υπάρξει ανάγκη για αυτό.
Και μακροπρόθεσμα, έχουν δεσμευτεί σε ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα επιθυμεί να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.
Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η σημασία αυτής της δέσμευση, από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
Αλλά η αλληλεγγύη με την Ελλάδα θα συνεχιστεί.
Χώρες εκτός της ευρωζώνης δεν μπορούν να στηριχθούν σε τέτοιες διαβεβαιώσεις.
Μόλις το ΔΝΤ σταματήσει να στηρίζει μια χώρα, τότε αυτή πρέπει να στηριχτεί στα πόδια της.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ΔΝΤ έχει δίκιο να επιμένει ότι η βιωσιμότητα του χρέους πρέπει να είναι εξασφαλισμένη.
Αλλά στην Ελλάδα, ο ESM θα κατέχει τα 2/3 του ελληνικού χρέους για τουλάχιστον άλλα 30 χρόνια.
Επίσης, το ΔΝΤ αγνοεί τη δέσμευση των εταίρων για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Η λύση για την Ελλάδα δεν βρίσκεται στην πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, αλλά στη δέσμευση της κυβέρνησης της για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις στην έκδοση της επόμενης δόσης του δανείου του ESM.
Οι επενδυτές κατανοούν το πλαίσιο του ESM και να αναγνωρίζουν τις δεσμεύσεις των ευρωπαίων εταίρων στην Ελλάδα.
Η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει ότι τα δάνεια σε αντάλλαγμα για τις μεταρρυθμίσεις λειτουργεί.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Ιρλανδία και η Ισπανία έχουν σήμερα μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης στην Ευρώπη και πολύ χαμηλό κόστος χρηματοδότησης, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμμάτων διάσωσης με απαιτητικές μεταρρυθμίσεις.
Το 2016, ακόμη και η Ελλάδα ξεπέρασε τις προσδοκίες, με ένα υψηλότερο από το αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης και πρωτογενές πλεόνασμα.
Περαιτέρω καθυστερήσεις θα μπορούσε να θέσει αυτή τη θετική τάση σε κίνδυνο.

Rice (ΔΝΤ): Η στήριξη της Ελλάδας δεν είναι ανευ όρων, εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις - Εμμένουμε στο DSA μας

Η στήριξη της Ελλάδας δεν είναι άνευ όρων, αλλά εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις, υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Gerry Rice, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι το Ταμείο εμμένει στην ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (DSA).
Ειδικότερα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο της σημερινής (9/2) προγραμματισμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, αν και το Ταμείο αναγνωρίζει ότι η Ευρώπη έχει προσφέρει αξιοσημείωτη βοήθεια στην Ελλάδα και έχει τονίσει επανειλημμένως ότι συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα μακροπρόθεσμα, ωστόσο γνωρίζει εμπειρικά πως «αυτή η υποστήριξη δεν είναι άνευ όρων», καθώς εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις.
Σημειώνεται πως ο Rice άφησε να εννοηθεί ότι το Ταμείο φοβάται το ενδεχόμενο μιας νέας εκλογικής «αναποδιάς», οδηγώντας εκ νέου τη χώρα σε περιδίνηση και τους φόβους για «Grexit» σε αναζωπύρωση.
«Δύο φορές στο παρελθόν, το 2012 και το 2015, είδαμε την Ελλάδα αντιμέτωπη με την κρίση, ακριβώς επειδή οι στόχοι που τέθηκαν δεν επιτεύχθηκαν και η Ευρώπη ήρε τη στήριξή της, οδηγώντας - και στις δύο περιπτώσεις - σε συζητήσεις για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη», είπε συγκεκριμένα.
Ερωτηθείς σχετικά με το άρθρο του Klaus Regling, ο οποίος διατύπωσε την εκτίμηση ότι δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για το ελληνικό χρέος, καθώς αν εφαρμοστούν τα συμπεφωνημένα, τότε η βιωσιμότητά του είναι εφικτή, ενώ σημείωσε πως το ΔΝΤ δε συμφωνεί με αυτή την άποψη, περί βιωσιμότητας του χρέους, καθώς δε λαμβάνει υπόψη τη δέσμευση του Eurogroup για περαιτέρω στήριξη, ο Gerry Rice δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αυτή η στήριξη, εξαρτάται τόσο από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, όσο και από την εκπλήρωση των στόχων», υπενθυμίζοντας πως το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε σε περιδίνηση, επειδή η Ευρώπη απέσυρε την υποστήριξή της, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας επίτευξης των στόχων, εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.
«Η στήριξη δεν είναι άνευ όρων, για αυτό οι στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί», κατέστησε σαφές ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Ο Rice επανέλαβε πως τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, τέθηκαν επί τάπητος μόνο οι δύο εκθέσεις για την πρόοδο που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα και το χρέος, και όχι η πιθανή συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, κάτι άλλωστε που είχε ξεκαθαρίσει ο ίδιος και εκείνη την ημέρα.
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Ταμείου επιβεβαίωσε πως ο Poul Thomsen βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο όπου είχε συναντήσεις με τις γερμανικές αρχές, χωρίς υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το αν είχε τετ α τετ και με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble.
«Ισχυρή προτίμηση» του Ταμείου παραμένει ένα πρόγραμμα που στηρίζεται σε πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ και σε ελάφρυνση του χρέους, επανέλαβε ο Rice, τονίζοντας πως το Ταμείο εμμένει στην εκτίμηση πως τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% - επιθυμία των Ευρωπαίων εταίρων - είναι εφικτά μόνο για ένα βραχυπρόθεσμο διάστημα και μόνο υπό την προϋπόθεση να συνοδεύονται από αναπτυξιακά μέτρα και μεταρρυθμίσεις.
Ξεκαθάρισε, πάντως, πως η χρονική αλληλουχία μεταρρυθμίσεων - ελάφρυνσης του χρέους δε βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έπειτα από σχετική διευκρινιστική ερώτηση.
Ο ίδιος υπαινίχθηκε ότι η Ελλάδα πρέπει να προ-νομοθετήσει μέτρα, επισημαίνοντας πως ορισμένες μεταρρυθμίσεις είναι σημαντικές για την ανταγωνιστικότητα και την ελληνική οικονομία «όμως μπορούν να νομοθετηθούν σήμερα και να εφαρμοστούν αργότερα».
Ως προς τις σχέσεις του Ταμείου με τους Ευρωπαίους εταίρους, ο Rice σχολίασε πως αν και καταγράφεται σύγκλιση, το χάσμα μεταξύ τους υφίσταται.
Συγκεκριμένα είπε πως «οι διαφωνίες παραμένουν, αλλά θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι υπάρχει σύγκλιση αναφορικά με τα βασικά θέματα».
Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του Ταμείου απάντησε πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης