Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Διαδηλώσεις στην Αυστραλία κατά της απόφασης του Trump για τους πρόσφυγες

Reuters: Διαδηλώσεις στην Αυστραλία κατά της απόφασης του Trump για τους πρόσφυγες
Διαδηλωτές στην Αυστραλία καταδικάζουν την απόφαση του Τrump να απαγορεύσει προσωρινά την είσοδο σε πρόσφυγες εφτά κρατών στις ΗΠΑ
Χιλιάδες διαδηλωτές μαζεύτηκαν σε όλη την Αυστραλία το Σάββατο 4/2 καταδικάζοντας την απόφαση του Τrump να απαγορεύσει προσωρινά την είσοδο σε πρόσφυγες εφτά κρατών στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι δεσμοί των ΗΠΑ με την Αυστραλία επιδεινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη 2/2, όταν μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της χώρας της Ωκεανίας Malcolm Turnbull, o Donald Trump υποστήριξε ότι μία συμφωνία για τους πρόσφυγες θα ήταν ανόητη.
Περίπου 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Σίδνεϊ για να αποδοκιμάσουν την απόφαση του Trump για τους πρόσφυγες και να ζητήσουν από την Αυστραλία να κλείσει τα κέντρα στα μικρά νησιά Nauru και Manus στην Παπούα Νέα Γουινέα.
Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν στην πρωτεύουσα Καμπέρα, στο Νιούκαστλ και στο Χόμπαρτ, ενώ εκατοντάδες παραβρέθηκαν σε διαδήλωση κατά του Τrump στη Μελβούρνη την Παρασκευή.
Με αυτή την "ανόητη" συμφωνία, οι ΗΠΑ θα έπαιρναν 1.250 αιτούντες ασύλου από τα νησιά Nauru και Μanus και στον αντίποδα η Αυστραλία θα δεχόταν πρόσφυγες από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα.
Ο Trump είπε με δυσφορία ότι θα στηρίξει τη συμφωνία, αλλά σύμφωνα με το Reuters αξιωματούχοι για το μεταναστευτικό ακύρωσαν την Παρασκευή συνεντεύξεις με αιτούντες ασύλου από το Nauru.
Στο Σίδνεϊ διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν "Βασανιστήριο για τους πρόσφυγες, ντροπή για την Αυστραλία" και "Όχι τείχη, όχι στρατόπεδα, όχι απαγορεύσεις".
"Η Αυστραλία δεν πρέπει να προσπαθεί να εκδιώξει ανθρώπους, που η κυβέρνηση θεωρεί πρόβλημα, στις ΗΠΑ, έχουμε εδώ τη λύση" είπε η 62χρονη Beverly Fine στο Reuters.
Η απόφαση του Trump ανέστειλε το προσφυγικό πρόγραμμα των ΗΠΑ για 120 μέρες και απαγόρευσε την έλευση ταξιδιωτών στις ΗΠΑ από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη, τη Σομαλία, το Σουδάν και τη Λιβύη για 90 μέρες.
Ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο μπλόκαρε την απόφαση του Trump, αν και στην πράξη ακόμα εφαρμόζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης