Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χουλιαράκης: Μόνο με αντιμετώπιση των δημοσιονομικών αδυναμιών η οριστική έξοδος από την κρίση

Χουλιαράκης: Μόνο με αντιμετώπιση των δημοσιονομικών αδυναμιών η οριστική έξοδος από την κρίση
«Οι αιτίες που οδήγησαν τη χώρα στη μεγάλη ύφεση είναι οι δομικές αδυναμίες των ελληνικών δημοσιονομικών θεσμών»
Ιδιαίτερη έμφαση στις δημοσιονομικές αδυναμίες της χώρας μας έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, εκφράζοντας την ανάγκη για δραστική αντιμετώπισή τους.
«Χωρίς αντιμετώπιση των δημοσιονομικών αδυναμιών που κυριάρχησαν στην Ελλάδα από την εποχή της μεταπολίτευσης, η έξοδος από την κρίση με επιτυχία το 2018 δεν θα είναι μόνιμη.
Η ένταξη της χωράς στο κέντρο της ΟΝΕ και η επιστροφή στην κανονικότητα προϋποθέτει οριστική ρήξη με τις αδυναμίες αυτές», ανέφερε, μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση της αγγλικής έκδοσης του βιβλίου "Η ελληνική πολιτική οικονομία 2000-2015 - Από την ΟΝΕ στο Μηχανισμό Στήριξης" (The Greek Political Economy: 2000- 2015), που επιμελήθηκαν οι Σπυρίδωνος Ρουκανάς και Παντελής Σκλιάς.
Ο κ. Χουλιαράκης τόνισε ότι οι αιτίες που οδήγησαν τη χώρα στη μεγάλη ύφεση της περιόδου 2010-2015 είναι οι δομικές αδυναμίες των ελληνικών δημοσιονομικών θεσμών, οι οποίες εκτός Νομισματικής Ένωσης θα οδηγούσαν σε μια τυπική νομισματική κρίση, σε σημαντική υποτίμηση και πιθανότατα σε χρεοκοπία.
«Στο πλαίσιο της ΟΝΕ και χωρίς δυνατότητα εκδήλωσης νομισματικής κρίσης, οδήγησαν σε αύξηση του κόστους δανεισμού και διακοπή της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές», σχολίασε.
Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απέδωσε την αποτυχία των δυο πρώτων προγραμμάτων προσαρμογής στο γεγονός ότι υποτίμησαν την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των δημοσιονομικών θεσμών και έδωσαν έμφαση στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας αντί των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων, αδυναμίες τις οποίες επιχείρησε να διορθώσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης