Διεθνή

FT: Ο Sapin προειδοποιεί υπάρχει «κίνδυνος να κλείσει το παράθυρο ευκαιριών για την Ελλάδα»

FT: Ο Sapin προειδοποιεί υπάρχει «κίνδυνος να κλείσει το παράθυρο ευκαιριών για την Ελλάδα»
O Sapin ανησυχεί για αποσταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κλείσει το παράθυρο για την Ελλάδα ως προς την αξιολόγηση εάν χαθεί αυτή η ευκαιρία προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Sapin αναφέρουν οι Financial Times. 
Ο Michel Sapin, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, προειδοποίησε ότι η «παράθυρο ευκαιρίας» για μια συμφωνία σχετικά με τα επόμενα στάδια του προγράμματος διάσωσης στην Ελλάδα κινδυνεύει να κλείσει, καθώς το Eurogroup στις Βρυξέλλες, απέτυχε να σημειώσει πρόοδο μεταξύ ΔΝΤ και Ελλάδος.  
Ο Sapin, μιλώντας στο τέλος της τακτικής μηνιαίας συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, δήλωσε ότι οι σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη το 2017, αρχής γενομένης με την Ολλανδία το Μάρτιο, θα αποτρέψει την επίτευξη συμφωνίας για το πρόγραμμα της Ελλάδος εξέλιξη που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία.
Κατά το Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομικών στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα απέρριψε  τις προτάσεις του ΔΝΤ που ζητάει να νομοθετήσει  τώρα μέτρα πολιτικής που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει μετά το 2018.
Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο Τσακαλώτος είπε ότι ήταν «δεν θα είναι σωστό να ζητάμε από μια χώρα να νομοθετεί δύο με τρία χρόνια πριν την δυνητική εφαρμογή τους»
«Είναι μια δέσμευση που πηγαίνει πολύ πιο πέρα από το πλαίσιο της δημοκρατίας και των ηθικών αξιών που ενέπνευσαν την Ευρώπη»
Το ΔΝΤ έχει ασκήσει πίεση ώστε να  συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης των 86 δισεκ.
Το ταμείο έχει υποστηρίξει ότι τα μέτρα είναι αναγκαία για να αντισταθμίσουν τις ανησυχίες της για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ θεωρείται απαραίτητη τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος της Ευρωομάδας.
Ένας αριθμός κρατών μελών είναι ανένδοτοι όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Η διένεξη για τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι συνυφασμένη με την αναθεώρηση της πολιτικής του ελληνικού προγράμματος, και απειλεί να καθυστερήσει την εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα.
Ενώ η επόμενη κρίσιμη προθεσμία αποπληρωμής χρέους για την Ελλάδα είναι τον Ιούλιο, υπάρχουν ανησυχίες ότι εάν αποτύχει η προσπάθεια συμφωνίας θα ασκηθούν μεγάλες πιέσεις στην ρευστότητα της Ελλάδος.
Μια ευρύτερη ανησυχία είναι ότι μια νέα ελληνική κρίση μπορεί να επηρεάσει τις εθνικές εκλογές  ενώ η παρουσία του  Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ στο ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης