Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ φθείρεται, ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη διευρύνονται – Σίγουρη η ΔΗΣΥ στην επόμενη κυβέρνηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ φθείρεται, ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη διευρύνονται – Σίγουρη η ΔΗΣΥ στην επόμενη κυβέρνηση
Η ΔΗΣΥ είναι αυτή που μπορεί να κάνει τη ζημιά αλλά… και να λυτρώσει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει δύο χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας, έχοντας να αντιμετωπίσει από τη μια τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τα κυβερνητικά πεπραγμένα και από την άλλη την πίεση των δανειστών για νέα μέτρα, οι δύο κύριοι πολιτικοί του αντίπαλοι οργανώνουν προσεκτικά τα επόμενα βήματα τους.
Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει το πολιτικό του κεφάλαιο να εξαντλείται σταδιακά, ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη ενισχύουν το πολιτικό τους προφίλ.
Τις τελευταίες ημέρες η ΝΔ, η οποία – δημοσκοπικά τουλάχιστον - προβάλει ως η ισχυρότερη πολιτική δύναμη, έχει προχωρήσει σε βήματα ανανέωσης και διεύρυνσης.
Σε αυτά τα βήματα εντάσσεται άλλωστε και η συνεργασία της ΝΔ με τη Δράση αλλά και η ένταξη του ανεξάρτητου προερχόμενου από το Ποτάμι βουλευτή, Ιάσονα Φωτήλα, προσθήκη που αύξησε την κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ σε 76 βουλευτές.
Το σήμα άλλωστε το έχει στείλει ο κ.Μητσοτάκης.
Ότι δηλαδή είναι η ώρα που όλοι πρέπει να τοποθετηθούν και να πάρουν ξεκάθαρη στάση με το εάν συντάσσονται με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις του λαϊκισμού και του τυχοδιωκτισμού ή με τη ΝΔ και τις δυνάμεις των μεταρρυθμίσεων και της αξιοπιστίας.
Απέναντι σε αυτό το προσκλητήριο, σαφείς αποστάσεις τηρεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία ήταν και ο κύριος αποδέκτης του μηνύματος.
Μετά την επιστροφή του ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου και τις προσχωρήσεις των βουλευτών Λ. Γρηγοράκου και Ιλχάν Αχμέτ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη απέκτησε μια πολιτική ορμή, φτάνοντας τους 18 βουλευτές, όσους έχει και η τρίτη Χρυσή Αυγή.
Μάλιστα, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για την ένταξη άλλων δύο με τριών βουλευτών, τότε η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα εξελιχθεί στην τρίτη ισχυρότερη πολιτική δύναμη του τόπου.
Αλλά δεν είναι μόνο η δυναμική που φαίνεται να επανακτά η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Είναι και ο αυξημένος πολιτικός ρόλος που της αποδίδουν οι δημοσκοπήσεις.
Μια και βάσει των τελευταίων μετρήσεων, στην επόμενη Βουλή θα μπουν πέντε κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ), εκ των οποίων τα δύο – Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ – είναι εκτός των όποιων πολιτικών εξελίξεων.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη καθίσταται το κόμμα – «κλειδί» για τις πολιτικές εξελίξεις.
Το οποίο μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ.
Διότι, απευθυνόμενη στη δεξαμενή του μεσαίου χώρου, μπορεί να προσελκύσει τους δυσαρεστημένους με το ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρους, οι οποίοι όμως δυσπιστούν απέναντι στην προοπτική της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.
Άρα μπορεί αφενός να αποδυναμώσει περαιτέρω πολιτικά το ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου να στερήσει κάθε ελπίδα για την επίτευξη αυτοδυναμίας στη ΝΔ.
Αλλά αυτή είναι η μια οπτική.
Διότι η ΔΗΣΥ ως ρυθμιστικός παράγοντας θα είναι εκείνη η πολιτική δύναμη που μπορεί να λυτρώσει το ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ, ανάλογα με τον ποιον θα επιλέξει να συγκυβερνήσει.
Με λίγα λόγια, αυτό που διαφαίνεται – και εφόσον επιβεβαιωθούν και στην κάλπη οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις – η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι η μόνη που θεωρείται βέβαιο πως θα μετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση!

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης