Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εάν οι τράπεζες δημιουργήσουν capital buffer 6 δισ. σε 20 μήνες θα αποφύγουν νέα ανακεφαλαιοποίηση στα stress tests του 2018

Εάν οι τράπεζες δημιουργήσουν capital buffer 6 δισ. σε 20 μήνες θα αποφύγουν νέα ανακεφαλαιοποίηση στα stress tests του 2018
Εάν οι ελληνικές τράπεζες αποκτήσουν ένα απόθεμα 6 δισεκ. που αντιστοιχεί σε 2,8% επιπλέον core tier 1 σε όρους κλάδου θα διαθέτουν ένα πολύ δυνατό κεφαλαιακό μαξιλάρι ασφαλείας
Την εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αποφύγουν την νέα ανακεφαλαιοποίηση στα stress tests του 2018 εάν καταφέρουν να δημιουργήσουν capital buffer δηλαδή κεφαλαιακό απόθεμα  5 δισεκ. ευρώ διατυπώνει θεσμικός παράγοντας που μίλησε στο bankingnews.
Στο ερώτημα πως προσδιορίζει αυτό το κεφαλαιακό απόθεμα η απάντηση που λάβαμε ήταν η εξής «προφανώς και δεν γνωρίζουμε δύο πολύ σημαντικές παραμέτρους
1)Πως και πότε θα κλείσει η ελληνική αξιολόγηση που επηρεάζει καταλυτικά τις τράπεζες
2)Προφανώς και δεν γνωρίζουμε τις παραδοχές του adverse scenario των stress tests του Οκτωβρίου του 2018.
Όμως αυτά τα 6 δισεκ. θεωρώ ότι αποτελούν την δικλείδα ασφαλείας για τους εξής λόγους
Α)Όλοι γνωρίζουν ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν πολύ υψηλότερους από το φυσιολογικό δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Ήδη οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη.
Β)Εάν οι ελληνικές τράπεζες αποκτήσουν ένα απόθεμα 6 δισεκ. που αντιστοιχεί σε 2,8% επιπλέον core tier 1 σε όρους κλάδου θα διαθέτουν ένα πολύ δυνατό κεφαλαιακό μαξιλάρι ασφαλείας»

Το ερώτημα είναι πως σε 20 μήνες μπορούν να βρεθούν 6 δισεκ.;

«Προφανώς και η διαδικασία δεν είναι εύκολη, αντιθέτως είναι πολύ δύσκολη αλλά
-Εάν ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η πτώση αποδόσεων και η άνοδος των τιμών που θα επακολουθήσει θα δημιουργήσει ισχυρό κεφαλαιακό κέρδος από τα EFSF ομόλογα που κατέχουν και μετατρέπονται αυτή την περίοδο σε τίτλους μακροπρόθεσμης διάρκειας.
-Από την πώληση περιουσιακών στοιχείων ήδη η Εθνική από την UBB έχει εγγράψει ισχυρό κέρδος και επίκειται και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
-Καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσει η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων των τραπεζών ως προς τα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα.
- Οι τράπεζες διαθέτουν επίσης ένα ανεπίσημο μηχανισμό ασφαλείας που ονομάζεται προνομιούχες μετοχές η Eurobank 950 εκατ και ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές Cocos 2 δισεκ. η Πειραιώς.
Αυτά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα σε ένα πολύ κακό σενάριο για το ελληνικό banking.

Κεφάλαια τραπεζών με όρους T/BV
Τράπεζες

TBV 2016

σε δισ ευρώ

Απαιτούμενο Capitalbuffer

Συνολικά κεφάλαια TBV

Πειραιώς

7,8

2

9,8

Εθνική

6,8 = 7,2

1,5

8,2

Eurobank

5,19

1,5

6,2

Alpha bank

8,36

1

9,36

Σύνολο

28,55

6

34,55

Δεν περιλαμβάνονται οι προνομιούχες μετοχές και τα Cocos

(Πρώτη Ενημέρωση: Τρίτη 24 Ιανουαρίου, 01:55)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης