Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πως νίκησαν τα capital controls και έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό αντί να «τραβούν» 420 ευρώ την εβδομάδα

Πως νίκησαν τα capital controls και έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό αντί να «τραβούν» 420 ευρώ την εβδομάδα
Μέσω του ΧΑ ο επενδυτής μπορεί να μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό, νόμιμα και με ασφάλεια και μάλιστα να επιλέξει τη χώρα που θα μεταφερθούν με βάση τις διαθέσιμες επιλογές
Την ώρα που η συζήτηση για ευρώ ή δραχμή δεν λέει να τελειώσει και η χώρα βρίσκεται ακόμη σε διαπραγματεύσεις για να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση, με πολλά θέματα να παραμένουν ανοικτά, κάποιοι θεώρησαν πως είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς του ΧΑ, η διαδικασία είναι αρκετά απλή παρά το γεγονός ότι ισχύουν ακόμα οι περιορισμοί κεφαλαίων (capital controls).
Τι κι αν μέσω της τράπεζας μπορείς να κάνεις ανάληψη 420 ευρώ μόνο ανά εβδομάδα.
Μέσω του ΧΑ μπορούσες να μεταφέρεις όσα χρήματα ήθελες.
Μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα δόθηκαν δύο ευκαιρίες για να ξεπεράσει κάποιος τα capital controls, νόμιμα και ανεξαρτήτως ποσού και να βγάλει τα χρήματά του στο εξωτερικό.
Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς θα μπορούσε κάποιος επενδυτής να διαλέξει και χώρα στο εξωτερικό, καθώς υπήρχαν κάποιες επιλογές.
Σύμφωνα πάντα με στελέχη της αγοράς, η Τράπεζα Κύπρου αποτέλεσε μία αρκετά καλή ευκαιρία για όσους ήθελαν να μεταφέρουν χρήματα.
Το μόνο που χρειαζόταν να κάνουν ήταν να αγοράσουν μετοχές της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα και η οποία θα διαπραγματεύεται πλέον στο Λονδίνο και την Κύπρο και όχι στην Ελλάδα.
Μετά την αγορά των μετοχών από το ΧΑ θα μπορούσαν να επιλέξουν νέο θεματοφύλακα, κάποια τράπεζα για παράδειγμα στο Λονδίνο και να πουλήσουν στη συνέχεια της μετοχές.
Με αυτόν τον τρόπο τα χρήματά τους θα βρίσκονται στο Λονδίνο, σε λίρες Αγγλίας ή και αν δεν επέλεγαν να πουλήσουν άμεσα θα είχαν μετοχές εισηγμένες σε ξένο χρηματιστήριο.
Δεν θα είχαν τον κίνδυνο να μετατραπούν σε δραχμές η αξία των τίτλων όπως θα γινόταν στην Ελλάδα, σε ένα υποθετικό σενάριο μετάβασης στη δραχμή.
Αν πάλι δεν ήθελαν να έχουν λίρες Αγγλίας μπορούσαν να επιλέξουν λίγο καιρό νωρίτερα να αγοράσουν για παράδειγμα Ελληνικά Καλώδια και να δηλώσουν ότι οι νέες μετοχές, Cenergy, που θα έχουν στην κατοχή τους να διαπραγματεύονται στις Βρυξέλλες και όχι στην Ελλάδα.
Έτσι θα είχαν τα χρήματά τους στο Βέλγιο.
Τονίζεται πάντως από στελέχη της αγοράς πως η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου ήταν κορυφαία περίπτωση, καθώς έχει καλή εμπορευσιμότητα, μπαίνει σε μία μεγάλη αγορά (Χρηματιστήριο του Λονδίνου) και πλέον έχει αποπληρώσει τον ΕLA και δεν αντιμετωπίζεται όπως στο παρελθόν.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης