Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΥΠΟΙΚ: Στόχος 1,8 δισ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα τον Μάρτιο του 2017 - Δε συνδέονται με τη β' αξιολόγηση

ΥΠΟΙΚ: Στόχος 1,8 δισ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα τον Μάρτιο του 2017 - Δε συνδέονται με τη β' αξιολόγηση
Τον Μάρτιο 2017 η κυβέρνηση στοχεύει να λάβει το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα δαπανηθούν στην αποπληρωμή οφειλών του κράτους σε ιδιώτες
Για δεύτερη φορά το υπουργείο Οικονομικών, με συμπληρωματικό non paper, ερχεται να επιβεβαιώσει χθεσινό (4/1) δημοσίευμα, που μετεδωσε το bankingnews, ότι ο έλεγχος για τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχει αποσυνδεθεί από το πακέτο της β' αξιολογησης.
Όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικων, δημοσιεύματα τα οποία εξακολουθούν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα να συνδέουν την εκταμίευση της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ (για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες) με την β’ αξιολόγηση, απέχουν από την πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μόνη προϋπόθεση για την καταβολή της κάθε δόσης είναι η μείωση των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης κατά τουλάχιστον 80% του ύψους της χρηματοδότησης.
Αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016 και θα επιτευχθεί ξανά στο τέλος Φεβρουαρίου 2017, φέρεται να εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών.
Ως εκ τούτου, τον Μάρτιο 2017 η κυβέρνηση στοχεύει να λάβει το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα δαπανηθούν στην αποπληρωμή οφειλών του κράτους σε ιδιώτες.
Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι εάν υπήρχε κάποια αλλαγή στο ισχύον καθεστώς, οι θεσμοί θα ενημέρωναν την κυβέρνηση και όχι επιλεγμένους δημοσιογράφους.

Χθες, Τετάρτη 4 Ιανουαρίου, το BankingNews.gr ανέφερε:

Πλήρης επιβεβαίωση - «Σπάει» σε κομμάτια η β΄ αξιολόγηση - Ειδικό κλιμάκιο των δανειστών θα ελέγξει τα ληξιπρόθεσμα

Σε πλήρη επιβεβαίωση του σημερινού (4/1) θέματος που μετέδωσε το Bankingnews.gr, για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τον επικείμενο έλεγχο από τους δανειστές σχετικά με το πρόγραμμα πληρωμής αυτών, προχώρησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει να λαμβάνει χρήματα για τον σκοπό αυτό, εφόσον πληροί τον όρο ότι το 80% της δόσης που έλαβε (1,7 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2016) έχει ήδη διατεθεί στην αγορά.
Νωρίτερα το Bankingnews.gr ανέφερε, από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και όχι από τα καυτά θέματα της β΄ αξιολόγησης (εργασιακά, πρωτογενή πλεονάσματα) θα ξεκινήσει ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι Βρυξέλλες ενημέρωσαν ήδη το υπουργείο Οικονομικών ότι ειδικό τεχνικό κλιμάκιο θα έρθει το επόμενο διάστημα στην Αθήνα προκειμένου να καταγράψει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο μείζον αυτό θέμα, για το οποίο οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αποσυνδεθεί από το «πακέτο» με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης.
Η ομάδα των ξένων ελεγκτών έρχεται με την εντολή να περάσει από ψιλή κρησάρα τα στοιχεία με τις πληρωμές ληξιπροθέσμων τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, από τα οποία θα κριθεί και η εκταμίευση της επόμενης δόσης που θα συζητηθεί στο EuroWorkingGroup το οποίο θα συνεδριάσει στις 12 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο τα χρήματα που διεκδικεί φέτος η Ελλάδα για ληξιπρόθεσμα είναι 2 δισ. ευρώ, ενώ έχει ήδη λάβει δύο δόσεις μέσα στο 2016 για τον σκοπό αυτό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Μία τον Ιούνιο ύψους 1,8 δισ. και μία δεύτερη 1,7 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά το «στραβοπάτημα» της ελληνικής πλευράς με τα αφανή χρέη των 3 δισ. ευρώ που εντόπισαν οι πιστωτές στον προηγούμενο έλεγχο του προγράμματος, οι θεσμοί μάλλον θα γίνουν κουραστικοί μέχρι να φτάσουν να ανάψουν το «πράσινο φως» για τη νέα δόση και να πιστοποιήσουν ότι όλα είναι «OK» με τη μνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας.
Η οποία προβλέπει ότι δεν εκταμιεύεται νέα δόση, αν δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 80% των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που αναλογεί στην προηγούμενη δόση.
Σε αυτό το πλαίσιο τα στοιχεία για την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα πρέπει να είναι πλήρως τεκμηριωμένα από την ελληνική δημόσια διοίκηση και να μην υπάρχει η παραμικρή κουκκίδα που θα σταθεί εμπόδιο στο να διοχετευτεί νέο χρήμα στην αγορά.
Από την άλλη η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα προσέρχεται στη νέα αξιολόγηση για τα ληξιπρόθεσμα έχοντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα, το οποίο, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, θεωρείται αρκετό ικανό ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα «ένεση» ρευστότητας.
Ποιο είναι αυτό;
Η μείωση που σημειώνει ο μεγάλος αυτός όγκος των χρεών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, συνολικά οι οφειλές αυτές (ληξιπρόθεσμες και εκκρεμείς επιστροφές φόρου) ανέρχονται σε 5,6 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, όταν ένα μήνα νωρίτερα είχαν διαμορφωθεί σε 6,33 δισ.
Καταγράφεται δηλαδή υποχώρηση κατά 727 εκατ. ευρώ αυτών των οφειλών.
Η μείωση αυτών των χρεών είναι αποτέλεσμα της αυξημένης πίεσης που ασκεί το τελευταίο διάστημα το Γενικό Λογιστήριο σε όλους τους φορείς του Δημοσίου για βελτίωση του ρυθμού αποπληρωμής (συντόμευση του χρόνου μεταφοράς των πιστώσεων από τους προϋπολογισμούς των υπουργείων και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στους προμηθευτές του Δημοσίου) έτσι ώστε να αποφευχθεί η συσσώρευση νέων οφειλών.
Από την επιμέρους ανάλυση αυτών των στοιχείων προκύπτει ότι τον Νοέμβριο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεων φορέων του Δημοσίου αντιστοιχούσαν σε 4,163 δισ. ευρώ (έναντι 4,718 δισ. ευρώ), ενώ οι εκκρεμούσες επιστροφές φόρου ήταν 1,440 δισ. ευρώ (από 1,612 δισ. ευρώ).
Από τους επιμέρους φορείς τα μεγαλύτερα «φέσια» στην αγορά έχουν βάλει οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης με συνολικά 2,37 δισ.
Εξ αυτών ο ΕΟΠΥΥ χρωστά 1,339 δισ. ευρώ και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων 482 εκατ. ευρώ.
Ακολουθούν τα νοσοκομεία με υποχρεώσεις 758 εκατ. ευρώ (έναντι 987 ένα μήνα νωρίτερα) και η τοπική αυτοδιοίκηση με 358 εκατ. ευρώ.

Μ. Χ.
www.bankingnews.gr 



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης