Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα πορτογαλικά ομόλογα υποφέρουν, λόγω της ΕΚΤ και της ενίσχυσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Τα πορτογαλικά ομόλογα υποφέρουν, λόγω της ΕΚΤ και της ενίσχυσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη
Οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου της Πορτογαλίας έχουν αυξηθεί σε 4% για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2016
Μια δύσκολη περίοδο διανύουν τα ομόλογα της Πορτογαλίας, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Financial Times, στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου έχουν αυξηθεί σε 4% για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2016, καθώς οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερα ασφάλιστρα για να κρατούν το χρέος της διασωθείσας οικονομίας, εν μέσω αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.
Οι αποδόσεις της πορτογαλικής δεκαετίας έχουν αυξηθεί κατά 12 μονάδες βάσης σήμερα (0,012 ποσοστιαίες μονάδες), λόγω ενός ευρύτερου sell-off στα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης, που πυροδοτήθηκε μετά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ.
Η ανάπτυξη του δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη ανήλθε τον Δεκέμβριο του 2016 στο 1,1%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013.
Οι FT επισημαίνουν πως η αύξηση του πληθωρισμού μειώνει τα κέρδη των ομολογιούχων.
Η αύξηση των επιτοκίων των πορτογαλικών ομολόγων συμπίπτει και με την επιβράδυνση των αγορών ομολόγων της χώρας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ αγόρασε πορτογαλικό χρέος μόλις 726 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί.
Η κεντρική τράπεζα έχει επιβραδύνει τις αγορές, σε μια προσπάθεια αποφυγής τους ορίου που η ίδια έχει θέσει στον εαυτό της και της απαγορεύει να κρατά περισσότερο από 33% των ομολόγων όποιας χώρας.
Η Πορτογαλία είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητη στην επιβράδυνση της ΕΚΤ, καθώς η κεντρική τράπεζα κρατά πορτογαλικό χρέος ήδη από ένα παλαιότερο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το 2011.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης