Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Και όμως ο Μητσοτάκης μπορεί να κάνει τη διαφορά – Ποια είναι η βασική προϋπόθεση

Και όμως ο Μητσοτάκης μπορεί να κάνει τη διαφορά – Ποια είναι η βασική προϋπόθεση
Ο πρόεδρος της ΝΔ μπορεί να κάνει ένα πραγματικό άλμα προς την πολιτική αλλαγή...
Σε λίγες ημέρες (στις 10 Ιανουαρίου) ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνει έναν χρόνο στην προεδρία της ΝΔ.
Η απόσταση που έχει διανύσει έκτοτε ως πρόεδρος της ΝΔ μόνο θετικά μπορεί να αποτιμηθεί.
Ακόμα και αν υποστηρίξει κανείς ότι η συγκυρία παραήταν ευνοϊκή για εκείνον και για τη ΝΔ λόγω της συνεχούς πολιτικής φθοράς της κυβέρνησης, τα σημερινά δεδομένα δείχνουν πως η ΝΔ μέσα σε έναν χρόνο πρόλαβε από μια κατάσταση σχεδόν πολιτικά παραλυτική για την ίδια, όχι μόνο να ανακάμψει αλλά πλέον να προβάλλει και ως το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στις επόμενες εκλογές.
Μάλιστα, οι δημοσκοπήσεις – σχεδόν στο σύνολο τους – προεξοφλούν την επικράτηση της ΝΔ και μάλιστα με αρκετά μεγάλη και κυρίως μη αναστρέψιμη διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Και μπορεί το αίτημα του Κ. Μητσοτάκη για άμεση προσφυγή στις κάλπες να μην πείθει, ή η βασική πολιτική του πρόταση να προβληματίζει για το κατά πόσο μπορεί πράγματι να αποτελέσει ένα εναλλακτικό σχέδιο και να φέρει κάτι επί της ουσίας διαφορετικό στα όσα εφαρμόζονται σήμερα από την κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά υπάρχει ένα στοιχείο που αν μη τι άλλο μπορεί να επιτρέψει στον Κ. Μητσοτάκη και στη ΝΔ (ως κυβέρνηση) να κάνει τη διαφορά.
Εν πολλοίς το έχει «εξαγγείλει» αρκετές φορές ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ότι δηλαδή την επόμενη ημέρα της εκλογικής του νίκης, θα επιδιώξει να συγκροτήσει μια κυβέρνηση, η οποία δεν θα περιοριστεί στο στελεχιακό δυναμικό της ΝΔ αλλά αντιθέτως θα περιλαμβάνει στελέχη και πρόσωπα και από άλλες πολιτικές δυνάμεις, ενδεχομένως και τεχνοκράτες προκειμένου να συγκροτηθεί μια πλατιά κοινωνική συμμαχία.
Εφόσον υλοποιήσει τη δέσμευση του αυτή, ο κ.Μητσοτάκης θα έχει κάνει πράγματι μια «κίνηση ματ».
Πρώτον, θα καταφέρει να κερδίσει τους πολίτες μια και θα έχει ανταποκριθεί στο αίτημα τους για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας.
Δεύτερον, θα μετριάσει τις αντιδράσεις της κοινωνίας για την εφαρμογή μιας ακόμα δύσκολης πολιτικής που θα περιλαμβάνει και επώδυνα μέτρα, εφόσον αποδείξει ότι πράγματι έχει επιλέξει τους καλύτερους και τους ικανότερους ανεξάρτητα από την πολιτική τους προέλευση.
Άλλωστε με αυτόν τον τρόπο, θα κάμψει τη δυναμική της αντιπολίτευσης, μια και η κυβέρνηση θα στελεχώνεται και θα υποστηρίζεται από διάφορες πολιτικές δυνάμεις.
Τρίτον, καθιστά συνυπεύθυνους όλους όσους θα συμμετάσχουν σε αυτήν την κυβερνητική προσπάθεια, επιμερίζοντας μεν το κόστος της ακολουθούμενης πολιτικής και στους κυβερνητικούς συμμάχους συμπαρασύροντας τους δε στην ανάγκη να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Τέταρτον, θα στείλει σαφές μήνυμα στους δανειστές ότι πλέον η χώρα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ενωμένη και κυρίως αποφασισμένη να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον αέναο φαύλο κύκλο της λιτότητας, της ύφεσης, της ανεργίας και της απελπισίας, τον οποίο θα σταματήσουν να τροφοδοτούν οι μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Πέμπτον, θα αφαιρέσει από τους πολιτικούς του αντιπάλους το επιχείρημα και την κατηγορία ότι με μια εκλογική επικράτηση της ΝΔ (και με μια μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ) επανέρχεται στην εξουσία το παλιό "παρασιτικό" πολιτικό προσωπικό που έφερε την χώρα σε αυτή την κατάσταση.
Έκτον - και κυριότερο - θα είναι ο πρώτος πολιτικός και πρωθυπουργός που θα έχει προβεί σε ένα τόσο μεγάλο πολιτικό βήμα, αν όχι άλμα.
Το οποίο αν μη τι άλλο θα σηματοδοτήσει μια πραγματική πολιτική αλλαγή, η οποία αναμφισβήτητα θα «αγκαλιαστεί» από την κοινωνία.
Είναι προφανές όμως ότι για να υλοποιηθεί αυτή η «εξαγγελία» και κυρίως για να εφαρμοστεί το σύνολο του σχεδίου – δηλαδή μια κυβέρνηση, στην οποία θα μετέχουν τεχνοκράτες, προσωπικότητες και στελέχη από άλλες πολιτικές δυνάμεις – ο κ.Μητσοτάκης θα πρέπει να ξεπεράσει την όποια γκρίνια, δυσαρέσκεια και αντιπαράθεση που τυχόν εκδηλωθεί στο εσωτερικό του κόμματος του.
Το εάν ο Κ. Μητσοτάκης θα τολμήσει να συγκρουστεί με το ίδιο του το κόμμα και με τη καθεστηκυία πολιτική αντίληψη για να κάνει το μεγάλο πολιτικό άλμα μένει να φανεί.
Εάν το επιχειρήσει όμως, θα είναι αναμφίβολα κερδισμένος.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης