Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανέλπιστη επιτυχία η πρωθυπουργία του Πορτογάλου Σοσιαλιστή πολέμιου της λιτότητας Antonio Costa

Ανέλπιστη επιτυχία η πρωθυπουργία του Πορτογάλου Σοσιαλιστή πολέμιου της λιτότητας Antonio Costa
Ο Costa έχει αντιστρέψει μεγάλο μέρος των μέτρων λιτότητας του πορτογαλικού μνημονίου 2011-2014, έχοντας μεταξύ άλλων αποκαταστήσει τους μισθούς του Δημοσίου, τις ώρες εργασίας, τις αργίες και τις κρατικές συντάξεις στα επίπεδα προ μνημονίου
Αποτελέσματα καλύτερα των αναμενόμενων έχει μέχρι στιγμής για την οικονομία της Πορτογαλίας η πρωθυπουργία του Σοσιαλιστή πολέμιου της σκληρής λιτότητας, Antonio Costa, που ανέλαβε καθήκοντα τον Νοέμβριο του 2015.
Παρ' ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον παρουσίαζαν συστηματικά ως ανίκανο να ηγηθεί της Πορτογαλίας, ο Costa φαίνεται να τα καταφέρνει περίφημα στους περισσότερους τομείς και μάλιστα να απολαμβάνει υψηλά ποσοστά αποδοχής από το εκλογικό σώμα, τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ τα αντίστοιχα κεντρο-αριστερών ηγετών στην Ευρώπη.
Η συμμαχία ενάντια στη λιτότητα της οποίας ηγείται ο Costa έχει καταφέρει να σταθεροποιήσει την οικονομία της Πορτογαλίας, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις της κεντρικής τραπέζης της χώρας αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,2% το 2016.
Η ανάπτυξη σε αυτήν τη χαμηλή ταχύτητα θα είναι δύσκολο να καταστήσει βιώσιμο το πορτογαλικό δημόσιο χρέος, που ανέρχεται σε 130% του ΑΕΠ της χώρας.
Στην πραγματικότητα, η εύθραυστη ισορροπία που έχει επιτύχει η Πορτογαλία ακροβατώντας μεταξύ χαμηλής ανάπτυξης, υψηλού χρέους και ενός αδύναμου τραπεζικού συστήματος, την αφήνει έκθετη σε εξωτερικές αναταράξεις, όπως το προβληματικό τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας, οι εκλογές της Γαλλίας και άλλα.
Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Costa κυβερνά στη βάση της ανοχής που του προσφέρουν το ριζοσπαστικό Αριστερό Μπλοκ και το κομμουνιστικό κόμμα, έχοντας καταφέρει να μειώσει άνετα κάτω από 3% το πρωτογενές έλλειμμα του 2016, από 4,4% του ΑΕΠ το 2015.
Στη σύντομη θητεία του Costa, η ανεργία στην Πορτογαλία μειώθηκε από 12,6% σε περίπου 10%, με περισσότερες από 90 χιλ. θέσεις εργασίας να έχουν δημιουργηθεί.
Ο Costa έχει αντιστρέψει μεγάλο μέρος των μέτρων λιτότητας που ελήφθησαν κατά την περίοδο του πορτογαλικού μνημονίου 2011-2014, έχοντας μεταξύ άλλων αποκαταστήσει τους μισθούς του Δημοσίου, τις ώρες εργασίας, τις αργίες, τις κρατικές συντάξεις και τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις στα επίπεδα προ μνημονίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης