Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με βάση τις τωρινές παραδοχές ποιες τράπεζες θα περνούσαν τα stress tests του 2018; - Καλύτερα θωρακισμένες Εθνική, Alpha

Με βάση τις τωρινές παραδοχές ποιες τράπεζες θα περνούσαν τα stress tests του 2018; - Καλύτερα θωρακισμένες Εθνική, Alpha
Η δημιουργία κεφαλαιακού αποθέματος είναι κομβικής σημασίας για τις ελληνικές τράπεζες
Στις 27 ή 28 Οκτωβρίου του 2018 η ΕΚΤ, η EBA η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή σε συνεργασία με τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών θα ανακοινώσουν τα stress tests για 125 περίπου τράπεζες συμπεριλαμβανομένων και των 4 ελληνικών ενώ θα πραγματοποιηθεί από την ΤτΕ και stress tests για την Attica bank με τις ίδιες παραδοχές.
Το θετικό στοιχείο είναι ότι θα ισχύσει το μοντέλο του 2016 για τα stress tests σε αντίθεση με το μοντέλο του 2015 όπου έθετε ένα κατώτερο όριο στο core tier 1 και με βάση αυτό μια τράπεζα εμφάνιζε κεφαλαιακό έλλειμμα ή πλεόνασμα.
Για να λεχθεί απλά το μοντέλο των stress tests είναι πιο ευέλικτο.
Παρ΄ όλα αυτά με βάση τα κεφάλαια που διαθέτουν οι τράπεζες ποιες θα περνούσαν τα stress tests;
Το μυστικό για την επιτυχία ή την αποτυχία των stress tests του 2018 είναι τα capital buffer τα κεφαλαιακά μαξιλάρια.
(Σε αυτή την ανάλυση προφανώς δεν αναλύουμε τις μακροοικονομικές παραδοχές π.χ. ύφεση στο δυσμενές σενάριο, πτώση τιμών ακινήτων και άλλα... που είναι καταλυτικής σημασίας)
Τα κεφαλαιακά μαξιλάρια θα προκύψουν με δύο τρόπους  
1)Μέσω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων όπως της Εθνικής και άλλων τραπεζών
2)Μέσω των cocos που διαθέτει η Πειραιώς και προνομιούχες μετοχές της Eurobank.
Σε ένα πολύ δυσμενές σενάριο τα cocos τα ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές και οι προνομιούχες μετοχές της Eurobank στα 950 εκατ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα LME εάν οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι μεγάλες σε ένα adverse scenario.
Η περίπτωση της Attica bank συνεχίζει να είναι τεράστιου ρίσκου καθώς στο προτεινόμενο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης περιλαμβάνει και tier 2 ομολογιακό 70 εκατ.
Το ερώτημα που τίθεται στον επενδυτή που θα βάλει τα 70 εκατ τι θα συμβεί εάν προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες στην Attica bank το 2018 θα χαθεί το εν λόγω ομολογιακό λόγω ενεργοποίησης των LME στο καλό σενάριο ή στο κακό σενάριο εάν ενεργοποιηθεί η διαδικασία bail in;

Ποιες είναι οι καλύτερα θωρακισμένες τράπεζες;

Η Εθνική δημιουργεί capital buffer

1)Η Εθνική έχει tangible book 6,8 δισεκ ευρώ.
Αποπλήρωσε τα cocos 2 δισεκ. εξέλιξη αρνητική.
Πολλοί είδαν την κίνηση αυτή ως θετική γιατί αποπλήρωσε τα μετατρέψιμα ομόλογα cocos.
Κατά την άποψη μας η DGCom η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού πίεσε - επέβαλε στην Εθνική να αποπληρώσει τα cocos, τα οποία ωστόσο έπρεπε να διακρατηθούν ως απόθεμα ασφαλείας εάν και εφόσον προκύψει αρνητική έκπληξη στα stress tests του 2018.
Η Εθνική εάν διακρατούσε τα cocos και ταυτόχρονα πουλούσε τις θυγατρικές που έχει σχεδιάσει να πουλήσει θα μπορούσε να ειπωθεί ότι θα ήταν η πιο ασφαλής κεφαλαιακά τράπεζα της Ευρώπης για τους καταθέτες.
Τα cocos αποπληρώθηκαν και πλέον η Εθνική επικεντρώνεται στην δημιουργία νέου capital buffer.
Η Finansbank ήταν μια μεγάλη ζημία.
Η πώληση της UBB ήταν ένα καλό deal στα 610 εκατ πολύ καλό deal.
Εάν πωληθεί και η Εθνική Ασφαλιστική πάνω από 800 εκατ θα είναι ένα επίσης καλό deal.
Η Εθνική ωστόσο με αυτές τις κινήσεις βελτιώνει τα κεφάλαια της περίπου 1 με 1,1  δισεκ. καλύπτει το 50% των cocos που αποπλήρωσε.
Η Εθνική τράπεζα μπορεί να αντιμετωπίσει τα stress tests σε ένα normal οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδος και να τα περάσει χωρίς να χρειαστεί νέα κεφάλαια.
Βεβαίως εάν το οικονομικό περιβάλλον έχει δραματικά επιδεινωθεί το 2018 για πλείστους λόγους… προφανώς όλες οι τράπεζες θα πνέουν τα λοίσθια.
Αλλά δεν είναι αυτό το βασικό σενάριο.
Η Εθνική εμφανίζει λοιπόν καλή κεφαλαιακή εικόνα αλλά έχει το μειονέκτημα της αδύναμης κερδοφορίας.

Alpha bank: Ακόμη δεν έχουν ξεθωριάσει τα κεφάλαια της Credit Agricole

2)Με 8,36 δισεκ. κεφάλαια η Alpha bank συνεχίζει να στηρίζεται στο bonus των 3 δισεκ. κεφαλαίων της Credit Agricole λόγω της πώλησης της Emporiki bank.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εάν δεν υπήρχαν τα ανοικτά ζητήματα ορισμένων προβληματικών εταιριών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στον ισολογισμό της Alpha bank θα μπορούσε να βρεθεί σε ακόμη καλύτερη θέση.
Σε γενικές γραμμές η Alpha bank χρειάζεται να συντηρήσει τα κεφάλαια της και να μην υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις στα δανειακά χαρτοφυλάκια της.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα περάσει τα stress tests πάντως υπό τον όρο ενός φυσιολογικού οικονομικού περιβάλλοντος.

Πειραιώς: Χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια αλλά διαθέτει τα cocos

3)H Πειραιώς με 7,8 δισεκ. tangible book διαθέτει επαρκή κεφάλαια αλλά σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες θα έπρεπε να είχε περισσότερα.
Αυτά τα περισσότερα είναι τα cocos τα μετατρέψιμα ομόλογα τα οποία λειτουργούν ως ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι.
Εάν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες στο μεν καλό σενάριο θα λειτουργήσουν ως LME προαιρετική μετατροπή σε μετοχές και στο κακό σενάριο με υποχρεωτική μετατροπή λόγω bail in.
Η Πειραιώς σε ένα ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον θα περνούσε τα stress tests αλλά όχι με την βαθμολογία των Εθνικής και Alpha bank

Eurobank: Χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια αλλά διαθέτει προνομιούχες μετοχές

4)Στην ανάλυση μας δεν έχουμε σκόπιμα συμπεριλάβει για καμία τράπεζα την αναβαλλόμενη φορολογία DTA και DTC.
Η Eurobank έχει μια από τις χειρότερες σχέσεις μεταξύ κεφαλαίων και αναβαλλόμενης φορολογίας αλλά όπως φαίνεται η ΕΚΤ δεν θα ανοίξει θέμα στα stress tests με το DTA των τραπεζών έως και το 2018, οπότε η παράμετρος αυτή δεν θα επιδράσει στα stress tests.
Εάν ανοίξει θέμα αναβαλλόμενης φορολογίας οι τράπεζες στην Ελλάδα θα έχουν πρόβλημα.
Η Eurobank με 5,192 δισεκ. TBV βρίσκεται σε καλή θέση αλλά όχι στην άριστη θέση.
Διαθέτει ωστόσο προνομιούχες μετοχές 950 εκατ που προφανώς λειτουργεί ως capital buffer.
Ωστόσο η αξία των προνομιούχων μετοχών προ QE ή μετά QE θα είναι διαφορετική καθώς θα αλλάξει το ύψος του discount.

Attica bank: Παραμένει αδύναμος κρίκος στον τραπεζικό κλάδο

5)Το βασικό ερώτημα είναι τα 680 εκατ κεφάλαια επαρκούν ή όχι;
Η Attica bank διαθέτει capital buffer τις προνομιούχες μετοχές 100 εκατ αλλά περιλαμβάνονται στα 680 εκατ.
Επίσης η Attica bank σχεδιάζει ομολογιακό tier 2 και το ερώτημα είναι ποιος επενδυτής θα καλύψει το tier 2 με τον κίνδυνο είτε του LME είτε του bail in σε ένα πολύ δυσμενές σενάριο;

Συμπέρασμα

Η δημιουργία ισχυρών capital buffer είναι το κλειδί της αξιοπιστίας και της έξωθεν καλής μαρτυρίας για επενδυτές και καταθέτες.
Όποιες τράπεζες έχουν μεγαλύτερα capital buffer αυτές εμπνέουν μεγαλύτερη ασφάλεια.
Βέβαια σε αυτή την ανάλυση π.χ. μπορεί η Εθνική κεφαλαιακά να βρίσκεται σε πολύ καλή θέση αλλά έχει άλλες ατέλειες εμφανίζει την χαμηλότερη προοπτική κερδοφορίας.
Η Alpha bank έχει το πλεονέκτημα των  3 δισεκ. της Credit Agricole αλλά δεν θα πρέπει να δαπανήσει κεφάλαια τους επόμενους 18 μήνες.
Τα capital buffer είναι ζητούμενο για Eurobank και Πειραιώς ενώ η Attica bank σε ένα δυσμενές σενάριο παραμένει υψηλού ρίσκου, στο βασικό σενάριο το ρίσκο μειώνεται.

Υποσημείωση

Σε ένα θετικό σενάριο για την Ελλάδα, όλες οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα stress tests.
Σε ένα δυσμενές σενάριο για την Ελλάδα κάποιες τράπεζες δεν θα περάσουν τα stress tests
Σε ένα δραματικό σενάριο, δεν θα υπάρχει χώρα, οπότε θα έχουν καταστραφεί και οι τράπεζες

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης