Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Πυρετός» για το Κυπριακό - Ανοικτό το ενδεχόμενο ο Αλ. Τσίπρας να ζητήσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

«Πυρετός» για το Κυπριακό - Ανοικτό το ενδεχόμενο ο Αλ. Τσίπρας να ζητήσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα σε δημοσιογράφους στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν έκρυψε την ανησυχία του για την στάση που κρατά η Άγκυρα, λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι γνωστός ο Tayyip Erdogan»
Την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενδέχεται να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπας, με θέμα τη στάση που θα κρατήσει η Αθήνα στις κρίσιμες συζητήσεις για το Κυπριακό. Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές δεν αποκλείουν ο πρωθυπουργός να επιχειρήσει να «ανοίξει» την ατζέντα της συζήτησης βάζοντας στο τραπέζι και τα «καυτά» ζητήματα της διαπραγμάτευσης, καλώντας τους πολιτικούς αρχηγούς, εφόσον συμφωνήσουν σε διευρυμένη ατζέντα, να τοποθετηθούν για το αν στηρίζουν ή όχι τις «κόκκινες γραμμές», που έχει θέσει το Μαξίμου στους δανειστές.
Σε ότι αφορά στο Κυπριακό ζήτημα, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να δημιουργηθεί μια «ισχυρή υπερκομματική, εθνική γραμμή» απέναντι στην Τουρκία και την Τουρκοκυπριακή πλευρά.
Ωστόσο, με βάση το κλίμα που έχει διαμορφωθεί και τους υψηλούς τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόσφορο έδαφος, ώστε η ατζέντα του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, αν αυτό συγκληθεί, να περιλαμβάνει και το ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, με στόχο τη δημιουργία «εθνικού μετώπου» απέναντι στους δανειστές.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει της σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών πριν την κρίσιμη πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης, στις 12 Ιανουαρίου, στην οποία θα συμμετέχουν οι δύο κοινότητες, Ελληνοκυπριακή και Τουρκοκυπριακή, και οι τρείς εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Μάλιστα, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα επιδιώκει να καταστήσει την «πενταμερή» συνάντηση, «πολυμερή» με την συμμετοχή και Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Κύπρος είναι κράτος-μέλος, αλλά και εκπροσώπου του Συμβουλίου Ασφαλείας τους ΟΗΕ, χωρίς, ωστόσο, να αποτελούν συμβαλλόμενα μέρη.
Πάντως, ο πρωθυπουργός, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα σε δημοσιογράφους στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν έκρυψε την ανησυχία του για την στάση που κρατά η Άγκυρα, λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι γνωστός ο Tayyip Erdogan», συμπληρώνοντας πως «αν γίνει δημοψήφισμα στην Κύπρο, τότε θα πάρουμε καθαρή θέση, δεν θα παίξουμε τις κουμπάρες».

Διπλωματικός πυρετός στην Αθήνα - Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού

Την ίδια ώρα, στο τρίγωνο Αθήνας- Λευκωσίας- Άγκυρας επικρατεί διπλωματικός και πολιτικός πυρετός, με τον Αλέξη Τσίπρα να συναντάται σήμερα, Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, το πρωί με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν τις εξελίξεις και θα διαμορφώσουν την κοινή διαπραγματευτική γραμμή, με την οποία θα προσέλθουν στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων της Γενεύης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιμείνει στην πάγια θέση της ελληνικής πλευράς για κατάργηση του αναχρονιστικού, όπως το έχει χαρακτηρίσει, καθεστώτος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής, με παράλληλο αφοπλισμό. Εν τω μεταξύ, η Αθήνα ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι μία συνάντηση Τσίπρα – Erdogan πριν την πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης, στην οποία μοναδικό αντικείμενο συζήτησης θα είναι το θέμα των εγγυήσεων αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση των συζητήσεων στην Ελβετία.

Έντονο παρασκήνιο για την συνάντηση Τσίπρα-Erdogan - Στην Αθήνα η νέα σύσκεψη των Γ.Γ. των υπ. Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας

Στο μεταξύ χθες πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα η πρώτη συνάντηση Ελλάδος -Τουρκίας σε επίπεδο τεχνοκρατών, για να συζητήσουν το κρίσιμο κεφάλαιο της Ασφάλειας. Οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών, πλαισιωμένοι από διπλωμάτες, μεταξύ άλλων επιχείρησαν την προετοιμασία της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο.
Η συνάντηση των Γενικών Γραμματέων και των τεχνοκρατών των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα επαναληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, αυτή την φορά στην Αθήνα με πιθανότερη ημέρα την Τέταρτη (4/1).
Στόχος της Αθήνας είναι η συνάντηση υψηλού επιπέδου των δυο ηγετών να γίνει πριν την πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης, ενώ η Άγκυρα φαίνεται πως χρονοτριβεί, επιχειρώντας να μεθοδεύσει η κρίσιμη συνάντηση να γίνει στη Γενεύη και μάλιστα ακόμα και λίγες ώρες πριν την πενταμερή. Η Αθήνα, πάντως, έχει ήδη επιστρατεύσει ειδικούς, ενώ πραγματοποιούνται και επαφές με τρίτες χώρες, για να αποφευχθούν αιφνιδιασμοί και δυσάρεστες εκπλήξεις. Επιπλέον, η Αθήνα καθιστά ξεκάθαρο ότι αν γίνει η συνάντηση κορυφής μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου, η ατζέντα θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τη διεθνή διάσταση του Κυπριακού, το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλεια και δεν θα δεχθεί κανενός είδους «πακετοποίηση» ή διεύρυνση της ατζέντας με ζητήματα που άπτονται των ελληνοτουρκικών.
Κρίσιμη θα είναι και η συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres, στις 6 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη. Τρεις ημέρες πριν τη νέα φάση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει το Κυπριακό, με τη Λευκωσία να διατυπώνει την ικανοποίησή της, καθώς ο νέος Γενικός Γραμματέας θα έχει μια πρώτη ενημέρωση για το θέμα από ελληνικά χείλη.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, η Αθήνα έχει ήδη διαβιβάσει στη Λευκωσία δυο αναλυτικές γνωματεύσεις, οι οποίες κρίνονται ως «πολύ χρήσιμες», καθώς εστιάζουν στα προβλήματα που ανακύπτουν μέσα από τις διαπραγματεύσεις και ταυτόχρονα διατυπώνουν τεκμηριωμένες εισήγησης και προτάσεις για λύσεις και ελιγμούς. Ανάλογη κίνηση έχει κάνει από την πλευρά της και η Λευκωσία, καθώς έχει ζητήσει από ξένους τεχνοκράτες με εξειδικευμένες γνώσεις να κάνουν εισηγήσεις για το θέμα της εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανησυχία για ενδεχόμενο «ναυάγιο»

Και ενώ Αθήνα και Λευκωσία κινούνται με προσανατολισμό την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, που θα στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και θα εξασφαλίζει ότι και μετά τη λύση θα υπάρχει μια κυρίαρχη ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία, η Άγκυρα φαίνεται να κινείται σε άλλους ρυθμούς «διπλωματικών ελιγμών», με στόχο να κερδίσει χρόνο ή να βάλει κι άλλα ζητήματα στο τραπέζι. Αλλά και οι δηλώσεις από την πλευρά του Τουρκοκύπριου ηγέτη δεν αφήνουν περιθώρια για κλίμα αισιοδοξίας.
Ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, δεν έχει ακόμα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ και οι νέες δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του τουρκικού στρατού από την Κύπρο δυναμιτίζουν το κλίμα.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης