Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η ανάκαμψη στις τραπεζικές μετοχές θα δοκιμαστεί σκληρά το 2017

FT: Η ανάκαμψη στις τραπεζικές μετοχές θα δοκιμαστεί σκληρά το 2017
Η αισιοδοξία για το 2017 οφείλεται στις προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια και στο ότι το βάρος μετατοπίζεται πλέον από τη νομισματική στη δημοσιονομική πολιτική
Η πλειοψηφία των αναλυτών παραμένει αισιόδοξη για το μέλλον των τραπεζικών μετοχών το επόμενο έτος, ωστόσο η όποια ανάκαμψη θα δοκιμαστεί σκληρά από τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, εκτιμούν σε άρθρο τους οι Financial Times.
Κάνοντας μία αναδρομή στο 2016, η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι οι μετοχές των τραπεζών στον S&P 500 είχαν υποχωρήσει ακόμα και 18% μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, με τις αντίστοιχες πτώσεις στον Euro Stoxx να είναι ακόμα μεγαλύτερες, ως αποτέλεσμα των προστίμων για τις παραβάσεις του παρελθόντος αλλά και του περιβάλλοντος χαμηλών ή ακόμα και αρνητικών επιτοκίων.
Ωστόσο, μετά την προσπάθεια εξυγίανσης το δεύτερο μισό του 2016 οι τράπεζες ανέκαμψαν, με τους δείκτες των τραπεζικών μετοχών σε Ιαπωνία, Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν όλοι καταγράψει διψήφια κέρδη.
Ακόμα και στην Ευρώπη, όπου η Ιταλία καλείται να διασώσει την αρχαιότερη τράπεζα της Ηπείρου, τη Monte dei Paschi di Siena, o Euro Stoxx ενισχύθηκε κατά 40% μετά το τέλος Ιουνίου 2016, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times επικαλούμενοι τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η αισιοδοξία για το 2017 οφείλεται στις προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια, καθώς το βάρος μετατοπίζεται πλέον από τη νομισματική στη δημοσιονομική πολιτική.
Η αύξηση που θα επέλθει στις αποδόσεις των μακροπροθέσμων ομολόγων θα εκτοξεύσουν και την κερδοφορία των τραπεζών, γεγονός που θα επιδράσει θετικά και στις μετοχές τους.
«Τρεις και έξι μήνες πριν ο φόβος μου ήταν η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρώπης, στην οποία θα μπορούσαν συγχρονιστούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία
Κατά την άποψή μου αυτό ήταν μια παγίδα, η οποία θα μπορούσε να είχε καταλήξει πολύ, πολύ άσχημα», αναφέρει ο Renaud Champion, επενδυτής στη La Francaise GIS.
Σε αντίθετο κλίμα, ορισμένοι παραμένουν επιφυλακτικοί…
Ένας από αυτούς είναι και ο Tidjane Thiam, διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, ο οποίος τον Σεπτέμβριο είχε δηλώσει πως «ακόμα οι τράπεζες δεν είναι επενδύσιμες».
Μάλιστα, τον ίδιο μήνα, ο Mario Draghi, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τόνισε ότι η Ήπειρος είχε πάρα πολλά τραπεζικά ιδρύματα.
Πηγή ανησυχίας αποτελεί και η Monte dei Paschi, καθώς η διάσωσή της θα μπορούσε να σηματοδότηση την ανάγκη για παρέμβαση σε πολλές μικρότερες ιταλικές τράπεζες.

Η άνοδος των τραπεζικών δεικτών:




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης