Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Τι αναφέρει η επιστολή Τσακαλώτου - Επίθεση στη ΝΔ

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Τι αναφέρει η επιστολή Τσακαλώτου - Επίθεση στη ΝΔ
Τι αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών για την επιστολή Τσακαλώτου στον ESM
«Καμία νέα δέσμευση δεν περιλαμβάνεται στην επιστολή που απέστειλε στον ESM το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα να «ξεπαγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας «ας μην ανησυχούν, χρονιάρες μέρες, όλοι αυτοί που θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο και σήμερα κόπτονται για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα!».
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους η επιστολή λέει τα αυτονόητα και συγκεκριμένα ότι:
– Το μέτρο με τις συντάξεις, που δόθηκαν, προχθές, σε 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, είναι εφάπαξ και δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.
– Η αναστολή του ΦΠΑ για νησιά του Αιγαίου που δέχονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης αφορά στο 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του 2017.
Στην επιστολή, όπως αναφέρουν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, «επαναλαμβάνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα.
Και υπενθυμίζεται ο δημοσιονομικός μηχανισμός (contingency fiscal mechanism), ο οποίος ενεργοποιείται σε περίπτωση που τα στοιχεία της Eurostat δείξουν ότι δεν επιτεύχθηκαν οι συμφωνηθέντες δημοσιονομικοί στόχοι».
Στην επιστολή, όπως σημειώνουν οι κύκλοι  του υπουργείου «διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που το 2016 δεν υπάρξει το συμφωνηθέν πλεόνασμα (+0,5%) – γεγονός εξαιρετικά απίθανο, όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και εκτιμά η μεγάλη πλειονότητα των αναλυτών –, τότε “οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν την διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016”», επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες και τα ρεπορτάζ που μετέδιδε το bankingnews.gr από τις 22/12 πως οι θεσμοί ζητούν ενεργοποίηση του κόφτη σε περίπτωση αστοχίας.
Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ακόμα ότι «η κυβέρνηση δεν δεσμεύθηκε σε τίποτα παραπάνω από όσα είχε συμφωνήσει –η επιστολή, απλώς, επαναβεβαιώνει τις υπάρχουσες δεσμεύσεις.
Είτε μας αρέσουν είτε όχι οι δεσμεύσεις αυτές –που δεν μας αρέσουν…–, η κυβέρνηση θα ήταν αδύνατο να κάνει κάτι άλλο.
Όπως, μάλιστα, διευκρινίζεται στην επιστολή, αν υπάρξει και στο μέλλον υπεραπόδοση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σε συμφωνία με τους θεσμούς, «σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας [...] και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών [...] για τη δημιουργία ενός “μαξιλαριού ρευστότητας” (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών».
Σήμερα λοιπόν:
– Οι χαμηλοσυνταξιούχοι εισέπραξαν την εφάπαξ πληρωμή, που ενίσχυσε τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ενώ έχει ήδη ευεργετικά αποτελέσματα στην εγχώρια αγορά.
– Για έναν χρόνο τα νησιά μας, που δέχονται την προσφυγική πίεση, θα καταβάλλουν μειωμένο ΦΠΑ, με επίσης σημαντικές επιπτώσεις στους κατοίκους και τις τοπικές οικονομίες.
Και, πέραν αυτών των άμεσων, χειροπιαστών επιπτώσεων για χιλιάδες νοικοκυριά, σε ευρύτερο ευρωπαϊκό επίπεδο το πολιτικό συμπέρασμα είναι ηχηρό: οι επιδιώξεις ορισμένων έπεσαν στο κενό.
Η πλειοψηφία των κρατών - μελών τάχθηκε υπέρ των δημοσιονομικών μέτρων που υιοθέτησε πρόσφατα η Ελλάδα.
Αυτό επισφραγίζει και η επιστολή».

Απάντηση σε ΝΔ από Μαξίμου και ΥΠΟΙΚ

Πάντως , Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή το «ξεμπλοκάρισμα» των βραχυπρόθεσμών μέτρων και την επιβεβαίωση της κυβερνητικής επιλογής να διανείμουν κοινωνικό μέρισμα από το υπερ -πλεόνασμα, επιτίθενται στη ΝΔ για τη στάση και τη ρητορική της.
Συγκεκριμένα, οι κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι «η ΝΔ, που δεν τόλμησε να ψηφίσει την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, υπακούοντας στα κελεύσματα ακραίων φωνών –όπως και άλλες πολιτικές δυνάμεις–, προσπαθεί, στην απελπισία της,  να εμφανιστεί τώρα ως θεματοφύλακας των Μνημονίων!
Είναι το νέο (και παμπάλαιο, βέβαια) αφήγημά της: η αφοσίωση στους δανειστές.
Με δυο λόγια: «βασιλικότερη του βασιλέως»!
Η δουλική συμπεριφορά, όμως, αντί της υπεράσπισης της εθνικής αξιοπρέπειας, καθώς και η ταύτιση με ακραίες φωνές, νομιμοποιούν λειτουργίες που αποβαίνουν σε βάρος της κοινωνίας και των πολιτών – και ιδίως των πιο αδύναμων.
Πόσοι άραγε από τους πολίτες, όποιες διαφωνίες και να έχουν με την κυβέρνηση, αισθάνονται ότι αυτή η επαγγελία της ταύτισης με τους δανειστές, και, μάλιστα, με τους πιο σκληρούς εκπροσώπους τους, τους εκφράζει;».


Στις 22/12/2016 το bankingnews μετέδιδε:

Τον… «εφιάλτη» των ισοδύναμων μέτρων επανέφεραν οι δανειστές στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να «ξεμπλοκάρουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, εκμεταλλευόμενοι την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να διανείμει στους χαμηλοσυνταξιούχους 617 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από την υπεραπόδοση των εσόδων.
Καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι οι δανειστές απαιτούν από την Αθήνα, στη δεσμευτική επιστολή που θα συντάξει, εκτός από την ρητή αναφορά ότι η χορήγηση του έκτακτου επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους είχε χαρακτήρα εφ άπαξ παροχής, να περιγράφει με σαφήνεια τα μέτρα, τα οποία θα ενεργοποιηθούν, στην περίπτωση που τον Απρίλιο τα στοιχεία της Eurostat καταδείξουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα «ισοδύναμα» που ζητούν προληπτικά οι δανειστές από την ελληνική κυβέρνηση θα υπερβαίνουν αυτό καθ’ αυτό το πόσο που διέθεσε η ελληνική κυβέρνηση ως έκτακτη παροχή στους χαμηλοσυνταξιούχους, ώστε να είναι βέβαιη η απόδοση των μέτρων σε περίπτωση που ενοποιηθούν. Από την πλευρά της, η Αθήνα και το Μέγαρο Μαξίμου απαντούν ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση να αποτύχει ή να βγει εκτός στόχων το πρόγραμμα, το οποίο, με υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή να τονίζει, δε, πως είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνει πλήρως η εφαρμογή ενός μνημονίου.
Η ίδια κυβερνητική πηγή, πάντως, σημείωνε ότι η επιστολή, την οποία θα συντάξει το υπουργείο Οικονομικών, θα αποσταλεί την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup, αφού πρωτίστως το περιεχόμενο της συζητηθεί με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.
Κατά πάγια τακτική των δανειστών, τα «ισοδύναμα» μέτρα που ζητούν αφορούν οριζόντιες περικοπές κρατικών δαπανών, μισθών και συντάξεων, καθώς δεν αποδέχονται τα λεγόμενα παραμετρικά μέτρα, όπως προσδοκώμενα έσοδα από πάταξη φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου ή υπεραπόδοση φορολογικών εσόδων κλπ. Ως εκ τούτου, η Αθήνα ζητά χρόνο για να επιτύχει και σε αυτή την περίπτωση (ξεμπλοκάρισμα βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος), πέραν της β’ αξιολόγησης, πολιτική λύση και να μην υποχρεωθεί να αποστείλει δεσμευτικό κείμενο στο οποίο θα περιγράφονται νέα μέτρα.
Χθες μάλιστα ο πρωθυπουργός σε σύσκεψή που είχε το μεσημέρι με το Οικονομικό Επιτελείο ενημερώθηκε για την επιστολή του ESM και τι ακριβώς διευκρινίσεις ή δεσμεύσεις ζητούν εταίροι και δανειστές.
Αίσθηση πάντως προκαλεί και η «μεθόδευση» που οδήγησε στη εμπλοκή της εφαρμογής των βραχυπροθέσμων μέτρων, καθώς η Αθήνα, όπως επιβεβαίωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή, είχε ενημερώσει τους εταίρους και δανειστές ότι προτίθεται να προχωρήσει στην παροχή οικονομικής βοήθεια και σε μέτρα κοινωνικής στήριξης από το υπερπλεόνασμα, χωρίς όμως να διευκρινίσει ούτε το πόσο ούτε το είδος της παροχής. Εταίροι και θεσμικοί δεν φάνηκε να διαφωνούν ούτε διατύπωσαν ενστάσεις και διαφωνίες, ωστόσο επανήλθαν αμέσως μετά μπλοκάροντας την εφαρμογή των μέτρων για το χρέος. Αυτό κάνει την κυβέρνηση ιδιαίτερα καχύποπτη με κυβερνητικά στελέχη να μιλούν για «παγίδευση» και σκοπιμότητα, προκειμένου να προκληθεί «τεχνητή κρίση». «Τεχνητή αναζωπύρωση του ελληνικού ζητήματος θα μπορούσε να προέλθει από την αδιάλλακτη στάση κάποιων για εσωτερική, δική τους πολιτική κατανάλωση» ανέφερε κυβερνητική πηγή, εξηγώντας ότι «δεν μπορεί η εσωτερική πολιτική σύγκρουση και οι κομματικές συγκρούσεις σε άλλες χώρες να καθορίζουν το ελληνικό πρόγραμμα, δεν μπορεί να είναι αποδεκτό ότι υπάρχουν δυνάμεις που επιδιώκουν την πτώση μιας κυβέρνησης σε άλλη χώρα θυμίζοντας το σκοτεινό παρελθόν της Ευρώπης».
Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, επιμένουν ότι πρέπει να δοθεί πολιτική λύση τόσο στο ζήτημα με την εμπλοκή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος όσο και για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Με αυτό το δεδομένο ο πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες θα έχει και νεότερο γύρο τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και θεσμικούς.

Δημ. Αλειφερόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης