Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουντουρά: Τo 2016 αποτέλεσε νέα χρονιά - ρεκόρ για τον τουρισμό - Η θετική δυναμική διατηρείται το 2017

Κουντουρά: Τo 2016 αποτέλεσε νέα χρονιά - ρεκόρ για τον τουρισμό - Η θετική δυναμική διατηρείται το 2017
«Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση», τόνισε η υπουργός Τουρισμού, Ε. Κουντουρά
«Τo 2016 αποτέλεσε νέα χρονιά-ρεκόρ για τον τουρισμό μας», τόνισε σε συνέντευξη της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, εκτιμώντας ότι η θετική αυτή δυναμική  διατηρείται και για την επόμενη χρονιά.
Σύμφωνα με την υπουργό, «με συγκεκριμένο σχέδιο επιδιώξαμε και πετύχαμε αύξηση των διεθνών αφίξεων κατά περίπου 1,5 εκατ. επιπλέον, στα 27,5 εκατομμύρια, τα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα τουριστικών ροών μέχρι σήμερα.
Η επιτυχία των διαδοχικών ρεκόρ της διετίας 2015-2016 είναι αποτέλεσμα στοχευμένων ενεργειών σε εφαρμογή της εθνικής τουριστικής πολιτικής μας που σχεδιάσαμε σε βάθος τετραετίας, και παρά τις συνεχείς αντίξοες συνθήκες και τους αστάθμητους και εξωγενείς παράγοντες που επηρέασαν τον τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και παγκοσμίως.
Εκτός από την εξαιρετική αύξηση των διεθνών αφίξεων, κάναμε πράξη την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για πρώτη φορά, από τον Μάρτιο έως το Νοέμβριο.
Με σκληρές διαπραγματεύσεις με τις ξένες αεροπορικές εταιρείες και με νέες συμφωνίες με τους συνεργάτες μας tour operators στο εξωτερικό, εξασφαλίσαμε την επέκταση των πτητικών προγραμμάτων και των τουριστικών πακέτων.
Σε συνέχεια των υψηλών πληροτήτων του Ιουλίου και του Αυγούστου, οι μήνες Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος ήταν οι καλύτεροι όλων των εποχών για τους περισσότερους προορισμούς της χώρας, όπως επίσης και τον Δεκέμβριο καταγράφεται αυξημένη τουριστική κίνηση, στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για δωδεκάμηνο τουρισμό».
Πρόσθεσε ότι υπήρξε σημαντική ενίσχυση των θέσεων εργασίας, και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών στον τουρισμό αυξήθηκε 2,6% το τρίτο τρίμηνο του 2016, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.
Όσον αφορά τα έσοδα, όπως ανέφερε η κ. Κουντουρά,  καταγράφηκε αύξηση 9% στα μεγάλα τουριστικά καταλύματα με βάση τα στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων GBR, ενώ σύμφωνα και με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 2,9 δισ. ευρώ το διάστημα της τουριστικής περιόδου Μαΐου- Οκτωβρίου.
«Εν αναμονή των οριστικών στοιχείων για το 2016, εκτιμούμε ότι το συνολικό τουριστικό αποτέλεσμα θα ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες και προβλέψεις της αγοράς», είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε ότι «το 2016 αναλάβαμε πρωτοβουλίες και προχωρήσαμε σε απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα του κλάδου και την ποιότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος».
 Εκτός από την μεγάλη επιτυχία της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου που έγινε με συγκεκριμένο σχέδιο, ανέφερε πως «ανοίξαμε επίσης νέες ξένες αγορές υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, όπως η Μέση Ανατολή, η Κίνα και η Ν. Κορέα, στοχεύσαμε εντατικά στην αναθέρμανση της ρωσικής αγοράς, των ΗΠΑ και του Καναδά, και ανοίξαμε νέες ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Πολωνία, η Σερβία και η Ρουμανία».
Για το 2017, η κ. Κουντουρά υπογράμμισε ότι η θετική δυναμική διατηρείται και για την επόμενη χρονιά, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία και μάλιστα, οι μέχρι στιγμής προκρατήσεις και τα μηνύματα από τους tour operators και συνεργάτες στο εξωτερικό για τη διευρυμένη πλέον θερινή περίοδο Μαρτίου- Νοεμβρίου αποτυπώνουν αυξητική τάση στα επίπεδα του 20% σε σχέση με το 2016 από βασικές μας αγορές, όπως η Βρετανία, ενώ διαφαίνεται νέα αύξηση των θέσεων στις προγραμματισμένες πτήσεις, και παράλληλα προστίθενται συνεχώς νέα απευθείας δρομολόγια τακτικών πτήσεων και τσάρτερ από τις παραδοσιακές και τις νέες αγορές προς δημοφιλείς και νέους ελληνικούς τουρισμούς για την επόμενη θερινή περίοδο. «Πιο συγκεκριμένη εικόνα θα έχουμε το επόμενο διάστημα, όμως πιστεύουμε το 2017, εάν δεν υπάρξουν νέοι απρόβλεπτοι παράγοντες, έχει όλες τις προϋποθέσεις να είναι μία ακόμη καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό», σημείωσε.
Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «το 2017, στόχο έχουμε να ενισχύσουμε σημαντικά τις αγορές που ανοίξαμε το 2016, όπως η Μέση Ανατολή, η Κίνα και η Ν. Κορέα, και επιπλέον ανοίγουμε την αγορά της Ινδίας, όπου με βάση την προεργασία που έχουμε κάνει διαπιστώνουμε σημαντικά περιθώρια για την άμεση προσέλκυση επισκεπτών».
«Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και μας ενώνει στην κοινή μας προσπάθεια για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία της Ελλάδας», κατέληξε η κ. Κουντουρά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης