Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοχαρόπουλος: O Τσίπρας είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης για την χώρα

Θεοχαρόπουλος: O  Τσίπρας είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης για την χώρα
"Οι πρόωρες εκλογές το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο θα είναι επιλογή του ίδιου του κ. Τσίπρα", τονίζει ο πρόεδρος της  ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος
«O κ. Τσίπρας είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης για την χώρα», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bραδυνή της Κυριακής ο πρόεδρος της  ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλος.
Όπως αναφέρει, «ο κ. Τσίπρας δεν έχει μάθει από τα λάθη του και επαναλαμβάνει συνεχώς τα ίδια: λαθεμένη επιλογή προσώπων σε κρίσιμες θέσεις, πολιτική διαπραγμάτευση, φοροκεντρικά μέτρα και ακριβώς τα ίδια αδιέξοδα.
Σε αυτό το περιβάλλον, οι πρόωρες εκλογές το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο θα είναι επιλογή του ίδιου του κ. Τσίπρα ο οποίος θα δραπετεύσει λόγω της κοινωνικής δυσαρέσκειας».
Σε ερώτηση για το αν έρχεται 4ο μνημόνιο, ο κ. Θεοχαρόπουλος απαντά ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμφώνησε στο πρόσφατο Eurogroup σε ένα Διαρκές Μνημόνιο, θα ονομάζεται αρχικά 3+, μετά 4ο …
Εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παράδοση στις μετονομασίες.
Με αυτόν τον τρόπο όμως η κρίση θα βαθαίνει».
Κατά τον ίδιο, χρειάζεται αλλαγή πολιτικής με έμφαση στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς πολιτικής.
Ακόμη, σημειώνει πως τα γεγονότα δείχνουν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ, με την στάση τους, ρίχνουν νερό στον μύλο της ακροδεξιάς, κάτι κατά τον ίδιο, «είτε αυτό γίνεται σκόπιμα είτε όχι, είναι επικίνδυνο.
Αναφέρομαι στην κοινή επίσκεψη βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και Χρυσής Αυγής στο Καστελόριζο και στις δηλώσεις του Νίκου Παρασκευόπουλου, για σύγκλιση με την Χ.Α.
Καμία ανοχή δεν μπορεί να υπάρχει απέναντι στις φασιστικές πρακτικές και στις ακροδεξιές ομάδες».
Για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και το συνέδριο της παράταξης το 2017, σημειώνει πως «αυτό που επιδιώκουμε είναι ένας αυτόνομος ισχυρός πόλος της σοσιαλδημοκρατίας και σε αυτό το πλαίσιο το συνέδριο και η εκλογή αρχηγού από τη βάση θα δώσουν πνοή στον χώρο».
Υπενθυμίζει ότι το θέμα της εκλογής επικεφαλής από την βάση το άνοιξε η ίδια η Φώφη Γεννηματά από τον Ιανουάριο του 2016, αλλά και ότι ό ίδιος προσωπικά έχει επισημάνει ουκ ολίγες φορές ότι απαιτείται ένα συνέδριο ανοιχτό την άνοιξη του 2017 για την συγκρότηση του σοσιαλδημοκρατικού φορέα και όχι μία διαδικασία κλειστή που δεν αφορά την κοινωνία και μετά την συγκρότηση του φορέα φυσικό είναι να ακολουθήσει η διαδικασία της εκλογής επικεφαλής από την βάση.
Σε ερώτηση για το αν μπορεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη να προχωρήσει με τον Γιώργο Παπανδρέου, απαντά ότι συναντήθηκαν πρόσφατα και ότι «σταθερή μου θέση είναι ότι απαιτείται ενότητα και όχι κατακερματισμός δυνάμεων για έναν αυτόνομο ισχυρό σοσιαλδημοκρατικό φορέα.
Στην κεντροαριστερά έχει φθάσει η ώρα των αποφάσεων, των πράξεων και των δεσμεύσεων».
Περαιτέρω, υπογραμμίζει ότι «συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν εντάσσεται αυστηρά στο πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, δεν μας αφορά.
Η θέση μας για εθνική συνεννόηση είναι σταθερή.
Για να γίνει πράξη χρειάζονται υπερβάσεις που είτε θα τις τολμήσουν τα πολιτικά κόμματα, είτε θα τις επιβάλλει ο λαός».
Πρότασή του είναι «μία κυβέρνηση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων με πρόσωπα κοινής αποδοχής και για την θέση του πρωθυπουργού, καθώς ο κ. Τσίπρας είναι πλέον μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης».
Τονίζει δε, πως «αν αυτή η υπέρβαση δεν γίνει από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τότε εκ των πραγμάτων σε περίπτωση αδιεξόδου η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές».
Σχετικά με το τι θα κάνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη αν στις επερχόμενες εκλογές η ΝΔ αναδειχθεί πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία, ο κ. Θεοχαρόπουλος απαντά πως «αν ψάχνει κάποιος για μόνιμους και επαγγελματίες κυβερνητικούς εταίρους ας ψάξει αλλού και όχι στην Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Εμείς μπορούμε να συμμετέχουμε μόνο σε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, χωρίς να παραμένει εκτός το δεύτερο κόμμα και να πετάει πέτρες ασκώντας μία εκ του ασφαλούς και λαϊκίστικη αντιπολίτευση.
Μια κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας έχει αποδειχθεί πως δεν έχει την ισχύ να φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα και κινδυνεύει να καταστεί «αναλώσιμη» και να παρασυρθεί στις γνωστές καταδικασμένες λογικές του πελατειακού κράτους.
Για να επιβάλλουμε την θέση μας αυτή για εθνική συνεννόηση απαιτείται αλλαγή των συσχετισμών με την καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης».
Τέλος, ερωτηθείς για το εάν εκ του αποτελέσματος, ο κ. Κουβέλης έκανε καλά που αποχώρησε από την συγκυβέρνηση με Σαμαρά – Βενιζέλο, ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε πως «το ζήτημα δεν είναι το κομματικό όφελος, αλλά το συμφέρον της χώρας και είναι φανερό ότι η κοινωνία δεν πείστηκε για την ορθότητα της αποχώρησης.
Ήθελε την ΔΗΜΑΡ να παλεύει για προοδευτικές λύσεις.
Η ΝΔ όμως δεν είχε και δεν έχει την κουλτούρα των ευρύτερων συνεργασιών. Εκείνη την περίοδο ανέπτυξε μία λογική μονοκομματικής ατζέντας σε κρίσιμα θέματα.
Τα υπόλοιπα θα τα κρίνει η ιστορία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης