Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Έντιμο συμβιβασμό» ζητά η κυβέρνηση – Με «τελεσίγραφα» και «παιχνίδι ασφυξίας» απαντά μερίδα των δανειστών

«Έντιμο συμβιβασμό» ζητά η κυβέρνηση – Με «τελεσίγραφα» και «παιχνίδι ασφυξίας» απαντά μερίδα των δανειστών
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει στους συνομιλητές του ότι είναι έτοιμος για έναν «έντιμο συμβιβασμό», αρκεί να μην ζητηθούν από την Αθήνα νέα μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος, ενώ από την Κρήτη έστειλε σαφές μήνυμα
Το… σκωτσέζικο ντους του χθεσινού 20/12 EuroWorking Group, αλλά κυρίως το κλίμα που συνάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης προβληματίζουν ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου ανεξάρτητα από το αν σήμερα (21/12) οι εταίροι αποδεχθούν να ξεμπλοκάρουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία «μπλόκαραν» λόγο της καταβολής του έκτακτου επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και της αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.
Ο προβληματισμός εστιάζεται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των μελών του EuroWorking Group δεν είδε με καλό μάτι την κίνηση της κυβέρνησης, με πολλούς να ζητούν εξηγήσεις γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις της, ενώ οι πιο σκληροπυρηνικοί, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, μίλησαν ευθέως για «μονομερή ενέργεια», «αιφνιδιασμό» και «σοβαρό κίνδυνο εκτροχιασμού του προγράμματος και των στόχων».
Μάλιστα, υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή στην Αθήνα επιβεβαίωνε ότι πράγματι «ζητήθηκαν εξηγήσεις», οι οποίες, όπως έλεγε, «δόθηκαν αναλυτικά με στοιχεία και αριθμούς που αποδείκνυαν ότι η Αθήνα είχε το περιθώριο να προχωρήσει στην διανομή κοινωνικού μερίσματος λόγο της υπεραπόδοσης των εσόδων». «Υπάρχει συνεχής συζήτηση και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται μεταξύ των κρατών μελών», σημείωνε η ίδια πηγή εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία.
Και μπορεί επισήμως η Αθήνα να μην μιλά για «εχθρικό κλίμα» ή «σοβαρή εμπλοκή», ωστόσο πηγές του Μέγαρο Μαξίμου τόνιζαν πως «δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε τίποτα, υπάρχει αισιοδοξία αλλά αν τελικά και σήμερα υπάρξει νέα εμπλοκή, τότε οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο».
Πάντως, ήδη από χθες το βράδυ, καλά πληροφορημένες πηγές ανάφεραν ότι το yπουργείο Οικονομικών συνέτασσε την επιστολή η οποία ζητήθηκε στο EWG, με την οποία θα γινόταν γνωστό στους εταίρους και δανειστές ότι το έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους δεν αποτελεί ένα μόνιμο μέτρο και έχει χαρακτήρα της «εφ άπαξ» καταβολής κοινωνικού βοηθήματος. Και αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες οι εταίροι εμφανίστηκαν δύσπιστοι, καθώς η ελληνική κυβέρνηση είχε ονομάσει τη συγκεκριμένη παροχή «13η σύνταξη», ενώ αντίθετα δεν προέβαλαν σθεναρές διαφωνίες για την άρση του ΦΠΑ στα νησιά, καθώς είχαν ήδη πληροφορηθεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα έχει ετήσια διάρκεια.
Ωστόσο, στην κυβέρνηση εκλαμβάνουν τις πιέσεις που ασκούνται ως «καψόνι», πίσω από το οποίο βρίσκεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε για μία ακόμα φορά να βρίσκει τους απαραίτητους… συμμάχους. Απ’ την άλλη στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν ότι ήδη έχει δημιουργηθεί ένας ισχυρός πόλος που αντιτίθεται στην λογική της δημοσιονομικής πίεσης, της αυστηρής λιτότητας και του «αυταρχισμού» στις αποφάσεις που εμμονικά επιχειρεί να επιβάλει το Βερολίνο και το ΔΝΤ. Τον πόλο αυτό εξέφρασε χθες ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισι, δια στόματος της εκπροσώπου του. Η Ανίκα Μπράιτχαρντ ανέφερε πως η Κομισιόν εργάζεται στενά με όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.
Συνεχίζοντας, η ίδια εκπρόσωπος ανέφερε πως ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πέρα από τη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα, βρίσκεται σε «μόνιμη επαφή» με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει στους συνομιλητές του ότι είναι έτοιμος για έναν «έντιμο συμβιβασμό», αρκεί να μην ζητηθούν από την Αθήνα νέα μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος, ενώ από την Κρήτη έστειλε σαφές μήνυμα.
«Ελάτε να συμφωνήσουμε, αλλά μην ζητάτε πράγματα που δεν γίνονται», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός από το Ηράκλειο, για να συμπληρώσει ότι «η κυριαρχία της χώρας θα αποκατασταθεί ακολουθώντας αυτόν τον δύσκολο οδικό χάρτη που έχουμε προσυμφωνήσει: ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, υλοποίηση μέτρων για το χρέος- βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων που είναι υποχρέωση των εταίρων μας και μάλιστα για μετά από το τέλος της πρώτης αξιολόγησης- ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και έξοδος στις αγορές μέσα στο 2017. Από εκεί και πέρα η κυριαρχία της χώρας μας αποκαθίσταται. Η επιτροπεία και τα μνημόνια τελειώνουν».
Έχοντας ήδη λάβει γνώση από τους συνεργάτες του για τα όσο συνέβησαν στο EWG, ο πρωθυπουργός έμμεσα επιβεβαίωσε ότι η Αθήνα εκλαμβάνει τη στάση συγκριμένων ακραίων κύκλων ως «καψόνι» και «παιχνίδι πιέσεων και εκβιαστικών διλλημάτων». «Όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν μας κάνει κανείς χάρη, ούτε τη ζητάμε», είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως «τα χρήματα βγήκαν από τους κόπους του ελληνικού λαού και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, δεν μας τα χάρισε κανείς αυτά τα χρήματα, είναι του λαού, υλοποιούμε κατά γράμμα τη συμφωνία. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μας υποδείξει πώς θα διαχειριστούμε τα ποσά που πλεονάζουν».
Την ίδια ώρα και υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων, που δείχνουν το κυβερνών κόμμα να χάνει συστηματικά δυνάμεις, και με το Μαξίμου να μην μπορεί να αποκλείσει την περίπτωση του… «ατυχήματος» στις διαπραγματεύσεις συνεχίζεται η σκληρή αντιπαράθεση με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και ειδικά με τη Νέα Δημοκρατία.
Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη επιχειρούν να αποδημήσουν τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ταυτίζοντας τον ίδιο και το κόμμα του με τους πιο σκληρούς και ακραίους από τους δανειστές, δηλαδή το ΔΝΤ και τον Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Δημ. Αλειφερόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης