Τελευταία Νέα
Διεθνή

AP: Η νέα «κόντρα» κυβέρνησης - θεσμών ίσως οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και κλυδωνισμό του προγράμματος

AP: Η νέα «κόντρα» κυβέρνησης - θεσμών ίσως οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και κλυδωνισμό του προγράμματος
Το πρόβλημα με τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδος, είναι ότι δεν συμφωνούν μεταξύ τους για το αν τα αυθόρμητα μέτρα Τσίπρα για την ενίσχυση 1,6 εκατ. συνταξιούχων με 617 εκατ. ευρώ συνάδουν με το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα διάσωσης
Οι Ευρωπαίοι πιστωτές ανέστειλαν την ισχύ των πρόσφατων μέτρων βραχυπρόθεσμης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ως διαμαρτυρία στην ενίσχυση των συνταξιούχων που εξήγγειλε προ ημερών ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Αυτό επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, το οποίο αποδίδει την οξεία πτώση των τιμών των μετοχών στην Αθήνα και την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων σήμερα 14 Δεκεμβρίου 2016 στη νέα αυτή «κόντρα» κυβέρνησης-θεσμών, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και σε αποσταθεροποίηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης.
Το πρόβλημα με τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδος, είναι ότι δεν συμφωνούν οι χώρες της ευρωζώνης μεταξύ τους για το αν τα αυθόρμητα μέτρα Τσίπρα για την ενίσχυση 1,6 εκατ. συνταξιούχων με 617 εκατ. ευρώ συνάδουν με το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα διάσωσης.
Αντιδράσεις στην ευρωζώνη προκαλεί και η αναγγελία αναστολής εφαρμογής της κατάργησης των εκπτώσεων ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου Πελάγους των οποίων οι κάτοικοι πασχίζουν να επιβιώσουν εν μέσω των αναρίθμητων προβλημάτων που προκαλεί ο μεγάλος αριθμός μεταναστών σε αυτά.
Πάντα σύμφωνα με το Associated Press, η έντονη αντίδραση της ευρωζώνης στα σχέδια Τσίπρα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς ανακύπτει την παραμονή συνόδου κορυφής της Ε.Ε. (αύριο Πέμπτη 15/12) στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να συζητήσει την πρόοδο της χώρας με Ευρωπαίους ομολόγους του.
Η κυβέρνηση θεωρεί, ότι τα αναγγελθέντα μέτρα εντάσσονται απροβλημάτιστα στο πλαίσιο που θέτει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Σε περίπτωση που ο Τσίπρας επιμείνει στην εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε, κινδυνεύει να έρθει σε ρήξη με τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδος και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.
Από την άλλη πλευρά, αν υπακούσει στις εκκλήσεις των δανειστών να πάρει πίσω τα εξαγγελθέντα μέτρα, αυτό θα πλήξει την αξιοπιστία και την αποδοχή του στο εσωτερικό της χώρας, εκθέτοντάς τον ως τουλάχιστον ερασιτέχνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης