Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σε δεινή θέση ο Τσίπρας – Ένας ακόμα γύρος διαπραγματεύσεων για μια λύση που θα τον κρατήσει πολιτικά ζωντανό

Σε δεινή θέση ο Τσίπρας – Ένας ακόμα γύρος διαπραγματεύσεων για μια λύση που θα τον κρατήσει πολιτικά ζωντανό
Πίσω σε όλα ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας έναντι ΝΔ και Μητσοτάκη
Η δημοσκόπηση της Marc για την εφημερίδα Πρώτο Θέμα αποτυπώνει τη δεινή θέση, στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση.
Δεν είναι μόνο ότι η ΝΔ προηγείται με 15 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου.
Ούτε ότι η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης προηγούνται σε όλα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.
Ούτε ότι περισσότεροι από 8 στους 10 αξιολογούν αρνητικά το έως σήμερα έργο της κυβέρνησης ούτε ότι η πλειοψηφία υποστηρίζει πως ο επόμενος χρόνος θα είναι χειρότερος από τον φετινό.
Είναι κυρίως ότι απορρίπτουν το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα.
Η θέση του πρωθυπουργού ότι τα χειρότερα έχουν περάσει δεν πείθει.
Αντιθέτως κυριαρχεί η κόπωση από τα μνημονιακά μέτρα και από μια πολιτική που μοιάζει να μην έχει άλλη συνταγή πέραν της υπερφορολόγησης και της λιτότητας.
Είναι χαρακτηριστικό πως τουλάχιστον 6 στους 10 (και παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ του ευρώ) υποστηρίζουν ότι εάν οι δανειστές επιμείνουν σε σκληρά μέτρα, τότε ο πρωθυπουργός θα πρέπει να τα απορρίψει και να πάει σε εκλογές.
Τις οποίες όμως όπως προεξοφλούν οι ίδιοι οι πολίτες, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τις κερδίσει ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πολίτες έχουν κουραστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και πλέον εμφανίζονται έτοιμοι και πεπεισμένοι να ακούσουν το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Και αν και η δημοσκοπική υπεροχή της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιαμφισβήτητη, για άλλη μια φορά διαφαίνονται κάποια περιθώρια, στα οποία μπορεί να ποντάρει ο Τσίπρας.
Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (33,4% όταν της ΝΔ είναι 83,4%), την ώρα που το 17,7% δηλώνει ότι θα απέχει και το 16,7% δηλώνει αναποφάσιστο.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 70% όσων δηλώνουν ότι θα απέχουν ή θα ρίξουν άκυρο/λευκό προέρχεται από το ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως και το 36% όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι.
Πρόκειται αν μη τι άλλο για εξαιρετικά υψηλά ποσοστά, τα οποία αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να ξανακερδίσει, μπορεί να μπει και πάλι δυναμικά στην πολιτική σκηνή.
Ιδιαίτερα από τη στιγμή που πολλοί απογοητευμένοι ψηφοφόροι διατηρούν ισχυρές επιφυλάξεις αφενός για την πολιτική πρόταση του Κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ και αφετέρου για τη δυναμική και την εναλλακτική που μπορεί να αποτελέσουν οι πολιτικές δυνάμεις της κεντροαριστεράς.
Σε αυτούς τους «πολιτικά άστεγους» προσβλέπει (μεταξύ άλλων) ο πρωθυπουργός.
Για αυτό άλλωστε και οι επαφές που θα έχει αυτήν την εβδομάδα με Merkel, Hollande και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.
Όχι μόνο για την χώρα αλλά και για το ίδιο το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης του.
Διότι αν καταφέρει να κλείσει τη διαπραγμάτευση χωρίς νέα, σκληρά μέτρα αλλά, με έναν «έντιμο συμβιβασμό» όπως είπε ο κ.Τσακαλώτος, θα μπορεί να ισχυριστεί ότι πράγματι τα χειρότερα είναι πίσω και ότι εγκαινιάζει μια νέα εποχή, η οποία θα του επιτρέψει να παραμείνει πολιτικά ζωντανός.
Αν από αυτές τις επαφές, δεν καταφέρει κάτι θετικό και οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες με νέα λίστα μέτρων, τότε η παραμονή του στην εξουσία θα συνοδεύεται από τεράστιες πιέσεις και θα είναι στον αέρα.
Για αυτό οι «μάχες» που θα δώσει σε λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός μπορεί να αποβούν και οι πιο καθοριστικές για την επόμενη ημέρα του.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης