Τελευταία Νέα
Διεθνή

National Grid: Πώληση του 61% του βρετανικού δικτύου φυσικού αερίου έναντι 10 δισ. ευρώ

National Grid: Πώληση του 61% του βρετανικού δικτύου φυσικού αερίου έναντι 10 δισ. ευρώ
Το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου που ελέγχει η National Grid αποτελείται από 132 χιλιάδες χλμ. αγωγών που διανέμουν φυσικό αέριο σε περίπου 11 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διαθέτοντας προσωπικό 5.700 ατόμων
Την επίτευξη συμφωνίας πώλησης του 61% του κλάδου αγωγών φυσικού αερίου που διαθέτει στο Ηνωμένο Βασίλειο έναντι 8,4 δισ. στερλίνων (9,9 δισ. ευρώ) σε ομάδα επενδυτών από την Αυστραλία, το Κατάρ και την Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα 8 Δεκεμβρίου 2016 η βρετανική National Grid, που είναι ο διαχειριστής του δικτύου ενέργειας της χώρας.
Επικεφαλής της κοινοπραξίας που αγοράζει το βρετανικό δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου - το οποίο αποτιμάται από τη συμφωνία σε 13,8 δισ. στερλίνες (περίπου 16,2 δισ. ευρώ) - είναι η αυστραλιανή επενδυτική τράπεζα Macquarie, υποστηριζόμενη από κρατικές επενδυτικές εταιρείες του Κατάρ και της Κίνας.
Όπως ανακοίνωσε η National Grid, θα επιστρέψει 4 δισ. στερλίνες (4,7 δισ. ευρώ) στους μετόχους της μετά την υλοποίηση της συμφωνίας, ενώ θα πραγματοποιήσει και μια εθελοντική δαπάνη 150 εκατ. στερλίνων (176,5 εκατ. ευρώ) προς όφελος των καταναλωτών ενέργειας στη Βρετανία.
Ο διαγωνισμός για την πώληση του δικτύου φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου βρισκόταν σε εξέλιξη για περισσότερο από ένα έτος και η κοινοπραξία υπό την Macquarie κατάφερε να υπερνικήσει μια πλειάδα επενδυτών, μεταξύ άλλων μιας ομάδος Κινέζων επενδυτών.
Η National Grid πρόκειται να εισπράξει μεταξύ άλλων 3,6 δισ. στερλίνες σε μετρητά για το μερίδιό της στον κλάδο φυσικού αερίου, καθώς και επιπλέον 1,8 δισ. στερλίνες από την πώληση ομολόγων της στην κοινοπραξία, ενώ θα διατηρήσει 31% συμμετοχή στο βρετανικό δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πωλήσει επιπλέον 14% αυτού στην κοινοπραξία σε μελλοντική ημερομηνία.
Η συμφωνία αναμένεται να έχει υλοποιηθεί πριν το τέλος Μαρτίου του 2017.
Επισημαίνεται, ότι το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου που ελέγχει η National Grid αποτελείται από 132 χιλιάδες χλμ. αγωγών που διανέμουν φυσικό αέριο σε περίπου 11 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διαθέτοντας προσωπικό 5.700 ατόμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης