Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard Chartered: Καταστροφική η τιμωρία της Ιταλίας για κρατική διάσωση της Monte dei Paschi

Standard Chartered: Καταστροφική η τιμωρία της Ιταλίας για κρατική διάσωση της Monte dei Paschi
Αναλυτής της Standard Chartered εκτιμά ότι ο βασικός κίνδυνος για το 2017 είναι η Ιταλία
Την παράταση της τρέχουσας ευρωπαϊκής κρίσης θα μπορούσε να επιφέρει η τιμωρία της ιταλικής κυβέρνησης σε περίπτωση που προχωρήσει σε κρατική διάσωση της Monte dei Paschi di Siena.
Αυτό δήλωσε στο CNBC ο Marios Maratheftis επικεφαλής οικονομολόγος της Standard Chartered.
«Αν η Ιταλία ακολουθήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες θα πρέπει να προχωρήσει σε bail in πριν διαθέσει κυβερνητικά κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» είπε χαρακτηριστικά ο Maratheftis.
Όπως διευκρίνισε «αν προχωρήσεις σε bail in για τους επενδυτές ομολόγων στην Ιταλία, θα είναι πολύ διαφορετικό από ένα bail in σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, διότι πολλοί εκ των επενδυτών ομολόγων στην Ιταλία είναι ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι τυγχάνει να είναι και Ιταλοί ψηφοφόροι».
Επισημαίνεται ότι η αρχαιότερη ιταλική τράπεζα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου κατά 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του Δεκεμβρίου αλλά οι επενδυτές είναι όλο και πιο απρόθυμοι να διαθέσουν τα χρήματα τους γι' αυτό το σκοπό μετά την ήττα του Ιταλού πρωθυπουργού Matteo Renzi στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.
Στο πλαίσιο αυτό έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος το σενάριο της κρατικής διάσωσης κάτι που ωστόσο είναι αντίθετο με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNBC, η κρατική διάσωση της ιταλικής τράπεζας δεν αυξήσει μόνο τα προβλήματα με τις ευρωπαϊκές αρχές, αλλά θα μπορούσε να ενισχύσει τα αντι-ευρωπαϊκό συναίσθημα μεταξύ των Ιταλών ψηφοφόρων.
Οποιαδήποτε τιμωρία από τις Βρυξέλλες στις ιταλικές αρχές θα μπορούσε επίσης να εξαγριώσει τους Ιταλούς ψηφοφόρους μια εποχή που τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα ενισχύονται.
«Θα είναι μια απόλυτη καταστροφή» είπε ο Maratheftis δεδομένης της σημασίας που έχει η Ιταλία για την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Είναι μια χώρα που σε κάποιο βαθμό είναι αυτάρκης.
Είναι μια χώρα που έχει έστειλε ηχηρό μήνυμα στο τελευταίο δημοψήφισμα.
Είναι μέλος του ευρώ, σε αντίθεση με τη Μεγάλη Βρετανία.
Είναι μέλος της Ευρώπης και είναι στον πυρήνα της Ευρώπης», εξήγησε ο ίδιος.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, υπάρχουν ανησυχίες ότι η σημερινή πολιτική αστάθεια στην Ιταλία, καθώς ο Matteo Renzi ετοιμάζεται να παραιτηθεί, θα μπορούσε να υπονομεύσει τα σχέδια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
«Ο βασικός κίνδυνος για το 2017 είναι η Ιταλία» πρόσθεσε ο Maratheftis.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης