Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Πιο δύσκολη απ’ ό,τι πιστεύει ο Trump η ακύρωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν

Bloomberg: Πιο δύσκολη απ’ ό,τι πιστεύει ο Trump η ακύρωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν
Η υπαναχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία μπορεί να φέρει σε σύγκρουση τον Trump με τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ
Η ακύρωση της αποκαλούμενης «5+1» συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την οποία έχει υποσχεθεί κατά την προεκλογική του εκστρατεία ο Donald Trump, είναι πιο δύσκολη απ’ ό, τι πιστεύει ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφέρει σε ανάλυσή του το Bloomberg.
Όπως αναφέρει, η υπαναχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία μπορεί να ικανοποιεί το Ισραήλ και τους συμμάχους της Αμερικής στον Περσικό Κόλπο, όπως η Σαουδική Αραβία, ωστόσο μπορεί να φέρει σε σύγκρουση τον Trump με τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ, την Ρωσία και την Κίνα.
Για τον λόγο αυτό όπως επισημαίνει το πρακτορείο, ορισμένα σημαίνοντα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κογκρέσο παρά την αποστροφή τους για τη συμφωνία, πιστεύουν ότι τώρα μπορεί να γίνουν πολύ λίγα προς την κατεύθυνση της ακύρωσης της συμφωνίας.
Από την άλλη, οι υποστηρικτές της συμφωνίας επισημαίνουν, ότι αν και η συμφωνία μπορεί να είναι ατελής, ωστόσο περιορίζει τις δυνατότητες του Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα για τουλάχιστον μια δεκαετία.
Υπογραμμίζουν δε, ότι μια κατάρρευση της συμφωνία θα σήμαινε, ότι το Ιράν θα μπορούσε άμεσα να επανεκκινήσει το πρόγραμμά του για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Σύμφωνα με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Ivo Daalder «μία αναίρεση της συμφωνίας θα σήμαινε άμεση και ευθεία αντιπαράθεση με χώρες, που θα θέλαμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».
Δήλωσε δε βέβαιος, ότι ο Donald Trump σίγουρα δεν επιθυμεί μία τέτοιου είδους πολιτική αντιπαράθεση αναλαμβάνοντας την Προεδρία στις 21 Ιανουαρίου.
Ο δε διευθυντής της CIA, John Brennan, δήλωσε στο BBC, ότι «θα ήταν μεγάλη τρέλα, αν η επόμενη κυβέρνηση έσκιζε την συμφωνία».

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης