Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Το «ΝΑΙ» στο ιταλικό δημοψήφισμα είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για την αξιολόγηση της χώρας

DBRS: Το «ΝΑΙ» στο ιταλικό δημοψήφισμα είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για την αξιολόγηση της χώρας
Ο μεγαλύτερος άμεσα ηττημένος, σε περίπτωση «ΌΧΙ» στο δημοψήφισμα θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Monte dei Paschi di Siena
Το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα της Κυριακής (4/12) για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι το καλύτερο πιθανό αποτέλεσμα για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, σύμφωνα με τον καναδικό οίκο αξιολογήσεων DBRS, που αυτή τη στιγμή έχει την Ιταλία υπό καθεστώς αναθεώρησης, με πιθανό το ενδεχόμενο υποβάθμισης.
Η αξιολόγηση του DBRS είναι εξαιρετικής σημασίας για την Ιταλία, καθώς σε περίπτωση υποβάθμισης της βαθμολογίας A(low), στην οποία βρίσκεται η χώρα αυτή τη στιγμή, οι ιταλικές τράπεζες θα έπρεπε να πληρώσουν περισσότερα για τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με βάση τους ισχύοντες κανόνες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Η DBRS έχει καθυστερήσει την αναθεώρηση της ιταλικής αξιολόγηση για μετά το κρίσιμο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, όμως, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να την ολοκληρώσει έως τις 3 Φεβρουαρίου.
Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν την απαγόρευση, οι Ιταλοί ψηφοφόροι θα απορρίψουν τη συνταγματική αναθεώρηση.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi έχει δηλώσει πως θα παραιτηθεί αν δεν εγκριθούν οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει, κάτι που μπορεί να πυροδοτήσει νέα αναταραχή στον τραπεζικό τομέα της χώρας και να οδηγήσει την Ευρωζώνη σε νέα κρίση.
«Αν το “ΝΑΙ” επικρατήσει, τότε υποθέτουμε πως ο Renzi θα παραμείνει και θα έχει την εντολή να συνεχίσει το πρόγραμμα του για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.
Αυτό θα ήταν το καλύτερο πιθανό σενάριο, από πλευράς πιστοληπτικής αξιολόγησης», ανέφερε ο Fergus McCormick του DBRS, στο Reuters.
«Αν η πρόταση απορριφθεί με μεγάλη διαφορά και προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, τότε θα αυξηθεί η πολιτική αβεβαιότητα… Ανησυχούμε για το επενδυτικό κλίμα σε αυτό το περιβάλλον», σημείωσε, επίσης.
Με 28 διαφορετικές κυβερνήσεις μέσα σε 50 χρόνια, η Ιταλία γνωρίζει από πολιτικές αναταραχές, ωστόσο ο McCormick τόνισε στο Reuters πως αυτή η χρονική περίοδος είναι η χειρότερη στιγμή για περαιτέρω αστάθεια στην Ιταλία.
Συνεχίζοντας, το στέλεχος του DBRS σημείωσε πως «ίσως η αγορά, οι καταναλωτές και οι επενδυτές να δουν την εξέλιξη θετικά και να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται απλώς για το παλιό πολιτικό περιβάλλον στην Ιταλία, όπου τίποτα δεν έχει αλλάξει».
«Αυτό μπορεί και να είναι αλήθεια», σχολίασε, προσθέτοντας, ωστόσο πως «δύο πράγματα είναι διαφορετικά: Το ένα είναι πως το χρέος της χώρας είναι υψηλότερο, σε σύγκριση με το παρελθόν και το δεύτερο ότι οι τράπεζες της χώρας είναι σχετικά εύθραυστες».
Ο μεγαλύτερος άμεσα ηττημένος, σε περίπτωση «ΌΧΙ» στο δημοψήφισμα θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Monte dei Paschi di Siena, που «παλεύει» με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και καλείται να συγκεντρώσει 5 δισ. ευρώ σε κεφάλαια την ερχόμενη εβδομάδα, για να αποφύγει την κατάρρευση.
Οι επενδυτές είναι πιθανό να απέχουν από τη διαδικασία, αν επικρατήσει πολιτικό χάος, κάτι που σημαίνει πως θα απαιτηθεί η παρέμβαση του κράτους για να σωθεί η τράπεζα, που, με τη σειρά της, θα αποτελέσει νέο εμπόδιο στην ανάπτυξη της Ιταλίας.
«Η νούμερο ένα ανησυχία μας για την Ιταλία είναι η ανάπτυξη», υπογράμμισε ο McCormick, διευκρινίζοντας ότι η Ιταλία «έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες αύξησης της παραγωγικότητας, η δυνητική παραγωγή είναι περίπου 0% και αυτό παρά τις πολύ περιεκτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει η κυβέρνηση Renzi».
Τέλος, το στέλεχος του DBRS κατέληξε προειδοποιώντας: «Ό,τι μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη έχει άμεσο αντίκτυπο στον λόγο του χρέους, που ήδη βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα… Αυτό θα έχει επιπτώσεις στην αξιολόγηση».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης