Επιχειρήσεις

Στο ύψος τους... οι τιμές των προϊόντων, παρά την κρίση στο λιανεμπόριο

Στο ύψος τους... οι τιμές των προϊόντων, παρά την κρίση στο λιανεμπόριο
Οι τιμές δεν κατάλαβαν σχεδόν τίποτα από την κρίση, που ισοπέδωσε το λιανικό εμπόριο
Η κρίση δεν άγγιξε τις τιμές των προϊόντων του λιανεμπορίου, οι οποίες παραμένουν στο… ύψος τους, παρά τη μείωση της ζήτησης και την πτώση των εισοδημάτων.
Οι χαμηλότερες τιμές έρχονται κυρίως από το ηλεκτρονικό εμπόριο, που ανταγωνίζεται το φυσικό κατάστημα.
Οι συνολικές πωλήσεις των ηλεκτρονικών πωλήσεων αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος στα 4,5 δισ ευρώ.
Πάντως, οι τιμές δεν κατάλαβαν σχεδόν τίποτα από την κρίση, που ισοπέδωσε το λιανικό εμπόριο, και παρέμειναν αμετάβλητες την περίοδο της κρίσης στερώντας έτσι από τους καταναλωτές τις ευκαιρίες για φθηνότερες αγορές.
Η διαπίστωση αυτή έρχεται από την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου που περιγράφει με μελανά χρώματα τα όσα έχουν συμβεί στον εμπορικό κόσμο αλλά και αυτά που έρχονται.
Σύμφωνα με την απολογιστική έκθεση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας για τον οικονομικό απολογισμός των ΑΕ και ΕΠΕ.
Προκύπτει ότι οι συνολικές πωλήσεις των εταιρειών μειώθηκαν κατά 1,8% ενώ τα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 1,9% αντίστοιχα λόγω του περιορισμού του κόστους πωληθέντων.
Όταν μειωθεί ο τζίρος για να διατηρηθούν τα έσοδα σε επιθυμητό επίπεδο οι τιμές πρέπει τουλάχιστον να μείνουν αμετάβλητες.
Όλοι οι οικονομολόγοι γνωρίζουν ότι η άνοδος των τιμών προέρχεται από τη ζήτηση ενώ όταν δεν υπάρχει ζήτηση οι τιμές πρέπει να μειωθούν.
Στην Ελλάδα της κρίσης παραμένουν αμετάβλητες και ο λόγος είναι προφανής καθώς δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός.
Να σημειωθεί ότι συνεχίστηκε η υποχώρηση της κερδοφορίας για τις ΑΕ και ΕΠΕ με τα κέρδη προ φόρου να περιορίζονται σημαντικά κατά 42,4%.
Πάντως στην έκθεση καταγράφεται ότι οι έξι στους δέκα εμπόρους δεν άλλαξαν τις τιμές των προϊόντων, σε σύγκριση του δευτέρου εξαμήνου του 2015 με το πρώτο εξάμηνο του 2016.
Μόλις οι 5 στους 100 δήλωσαν ότι ανέβασαν τις τιμές.
Η οικονομική κρίση μείωσε δραστικά το ύψος της κατανάλωσης τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Το 2008 ήταν στα 163 εκατ. ευρώ για να υποχωρήσει στα 122,8 εκατ. ευρώ το 2015.
Την περίοδο 2010 έως το 2015 η κατανάλωση περιορίστηκε κατά 33,9 εκατ. ευρώ ή 21%.
Οι πράγματι αξιοθαύμαστες αντοχές των εμπόρων προέρχονται, σύμφωνα με τη μελέτη, στο γεγονός ότι ένας στους δύο δεν χρωστάει σε τράπεζες και μπορούν στις παρούσες και «άγριες» οικονομικές συνθήκες να επιβιώνουν.
Πάντως, η κρίση αφάνισε περισσότερες από 250.000 ατομικές επιχειρήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα.
Να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος των λουκέτων είναι υπαρκτός για το 27% των επιχειρήσεων στην περίπτωση που το επόμενο διάστημα δεν υπάρξει βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΕΣΕΕ αν επιδεινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016 υπάρχει το ενδεχόμενο η 1 στις 5 Α.Ε και ΕΠΕ να βάλει λουκέτο το 2017.
Η εικόνα των οικογενειακών επιχειρήσεων είναι καλύτερη αφού ο κίνδυνος ενός λουκέτου αφορά μόλις το 11%.
Το λιανεμπόριο συμμετέχει στο 17% του ΑΕΠ και το 18% της απασχόλησης ενώ η εκδήλωση της κρίσης προκάλεσε την απώλεια 500.000 θέσεων εργασίας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης