Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Όσο μικρότερος ο στόχος της Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο μεγαλύτερη η αναγκαία ελάφρυνση του χρέους

tags :
Citigroup: Όσο μικρότερος ο στόχος της Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο μεγαλύτερη η αναγκαία ελάφρυνση του χρέους
Τα σχόλια Coeure δείχνουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να στηρίξει ατύπως τη Γερμανία, η οποία θέλει να διατηρήσει ένα υψηλό στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος
Οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδος δείχνουν να εξακολουθούν να διαφωνούν για τους μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους.
Και αυτό διότι όσο μικρότερος είναι ο στόχος της Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αναγκαία ελάφρυνση του χρέους, εξηγεί η Citigroup στο σημερινό ημερήσιο σχόλιό της, στο οποίο και παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει η Citigroup, ο Β. Coeure της ΕΚΤ ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει ένα φορολογικό πρωτογενές πλεόνασμα (δηλαδή, μετά την αφαίρεση των δαπανών για τόκους) ύψους 3,5% του ΑΕΠ για μερικά χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης το 2018.
Για να γίνει αυτό, η ελληνική κυβέρνηση και δανειστές πρέπει να καταλήξουν σε ένα σωστό μίγμα πολιτικών και ελάφρυνσης του χρέους, προκειμένου να είναι εφικτή η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο.
Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem είπε ότι οι πιστωτές θα πρέπει να θέσουν ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους, υποστηρίζοντας ότι είναι δύσκολο να υποθέσουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει ένα τόσο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα για δέκα χρόνια, όπως προβλέπεται στο παρόν μνημόνιο.
Από τη μεριά του, ο διοικητής της Τράπεζας της ΕΛλάδος, Γ. Στουρνάρας είπε ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα θα ξεπεράσει τις προσδοκίες 0,5% του ΑΕΠ) το τρέχον έτος και κατά πάσα πιθανότητα θα βελτιωθεί σε 2% του ΑΕΠ το 2017, αλλά προειδοποίησε ότι οι διαφορές μεταξύ των πιστωτών που καθυστερούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αποτελεί «το κύριο κίνδυνο» για την ανάκαμψη της Ελλάδας.
Όπως σχολιάζει η Citigroup, η απουσία μιας επικείμενης κρίσης ρευστότητας στην Ελλάδα, η οποία δεν έχει βραχυπρόθεσμα εξοφλήσεις χρέους, μειώνει την πίεση στους πιστωτές της, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Ο πρωταρχικός στόχος του πλεονάσματος είναι μια από τις βασικές παραμέτρους υπό διαπραγμάτευση.
Τα σχόλια Coeure δείχνουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να στηρίξει ατύπως τη Γερμανία, η οποία θέλει να διατηρήσει ένα υψηλό στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος.
Και αυτό διότι όσο χαμηλότερος είναι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η ελάφρυνση του χρέους.
Η Citigroup, εκτιμά ότι ένας στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ, οικονομικά και πολιτικά είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, πόσο μάλλον να διατηρηθεί.
Τέλος η Citigroup σχολιάζει και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του έτους, τονίζοντας ότι είναι... κάπως αντίθετα με τη συνεχιζόμενη αδυναμία στα στοιχεία της έρευνας για το οικονομικό κλίμα, το οποίο επιδεινώθηκε και πάλι το Νοέμβριο.
Αναμένει, δε, ότι η οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει σιγά-σιγά, αλλά δεν θα επεκταθεί κατά 3% σε πραγματικούς όρους, όπως το πρόγραμμα διάσωσης εξακολουθεί να προβλέπει για το 2017.

(Πρώτη Ενημέρωση: 14:38, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου) 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης