Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Μπαίνει και το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της ανεξαρτησίας της Fed

Morgan Stanley: Μπαίνει και το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της ανεξαρτησίας της Fed
Το θέμα της ανεξαρτησίας της Fed έχει έρθει στο προσκήνιο μετά τη νίκη του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ
Ένα από βασικά δόγματα της Fed -αλλά των περισσότερων κεντρικών τραπεζών σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο- στη σύγχρονη εποχή ήταν ικανότητα της να λαμβάνει αποφάσεις και να ενεργεί χωρίς να φοβάται πολιτικές παρεμβάσεις από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Ωστόσο, μετά τη νίκη του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, το θέμα της ανεξαρτησίας της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας έχει έρθει στο προσκήνιο, λόγω και των επιθέσεων κατά της Janet Yellen που έχει εξαπολύσει o ίδιος κατά την προεκλογική του εκστρατεία.
Η Elga Bartsch, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley αναφέρει ότι ακόμα ένας χρηματοπιστωτικός κατακλυσμός θα μπορούσε να είναι ό,τι χρειάζεται για να μπει ένα τέλος στην ανεξαρτησία της Fed.
Όπως αναφέρεται σε πρόσφατο note, έχοντας επιβαρυνθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό που χωρίζει πολλές κεντρικές τράπεζες από μία πολιτική αντίδραση (backlash) στα σημερινά δεδομένα όσον αφορά στην ανεξαρτησία τους είναι ακόμα μία οικονομική ύφεση ή χρηματοπιστωτική κρίση.
«Μια τέτοια πολιτική αντίδραση θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση ένα από τα μακροχρόνια δόγματα της άσκησης νομισματικής πολιτικής στη σύγχρονη πολιτική: την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών που έχουν επιβληθεί μετά την οικονομική κρίση έχουν αφήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα ευάλωτο σε μια πολιτική αντίδραση.
«Ως εκ τούτο, τα ζητήματα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας -που κυμαίνονται από μια πιστωτική κρίση στα ελλείμματα των συνταξιοδοτικών παροχών ή στις πληρωμές ασφαλειών ζωής έως την ανώμαλη προσγείωση στις αγορές των ριψοκίνδυνων assets (κυρίως των κατοικιών)- θα μπορούσε να αποτελέσει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας» αναφέρεται στο ίδιο note.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης